‘Wat je van ver haalt, is lekker’, luidt het gezegde. Maar eten van ver halen lijkt inmiddels synoniem te zijn voor onnodig milieuvervuilend. Lokaal it is! Ontdek daarom het verhaal van ons voedselsysteem en van ons Haagse voedsel in het bijzonder.
Fietsen en proeven maar
Waar komt ons eten vandaan? Wie heeft het gemaakt? Wat is er voor de productie nodig? Hoe wordt het geproduceerd en is de prijs eerlijk? Dat en meer vertellen we je op zondag 2 oktober tijdens een van de vier inspirerende fietstochten. Je komt langs plekken in en rond de stad waar eten wordt verbouwd, verhandeld of bewerkt. Langs bewust ondernemende Haagse horeca, producenten in en rond de stad, buurttuinen en locaties met een interessant verleden. En natuurlijk valt tijdens de tocht het nodige te proeven!
De fietstochten worden georganiseerd door Stadslandbouw Den Haag en het door Haagse inwoners en ondernemers opgerichte voedselplatform Ons Eten.
Kies uit een van onze vier routes op basis van vier voedselthema’s:
Route 1: Groente in en rond de stad (13 km)
Verleden, heden en toekomst van de groentes op ons bord. Waar komen de groentes op jouw bord vandaan? In deze route rijden we onder andere langs buurtmoestuinen, voedselbos Het Achterland, het Voedsellokaal van Lekkernassûh, distributiecentrum ABC Westland, een wormencomposthotel, de eerste winkel in Nederland van Rechtstreex, CSA van Pluk, Westlanddruif en de Groene Matties waar mensen samen groentes telen naast hun flat.
Route 2: Zee, vis & wier: Scheveningen- en kustroute (8 km)
De zee en rivieren zijn van oudsher een rijke bron van vis en schelpdieren. In deze route rijden we onder andere door de Zeeheldenbuurt, bezoeken Muzee en komen door de Scheveningse haven. Onderweg leer je meer over welke vis duurzaam te noemen is, wat van ver komt en wat uit de Noordzee. Ook kijken we naar hoe er duurzamer gebruik gemaakt kan worden van de zee om aan ijzer- en eiwitrijk voedsel te komen.
Route 3: Zuivel, vlees en plantaardige eiwitten. (15 km)
Op zoek naar de koeien in de wei, de kippen in de rondeel en wat we rechtstreeks van de boer kunnen eten. In deze lange route rijden we via onder andere enkele buurtinitiatieven, Voedselbos Moerwijk, Haagse Eitjes in Ypenburg naar Leidschendam waar we de koeien op boerderij Akkerlust begroeten om te eindigen bij Kompaan op de Binckhorst.
Route 4: Graan, brood en bier (7 km)
Waar werd vroeger het graan opgeslagen en wat wordt er naast brood nog meer van graan gemaakt? De route voert onder andere langs het Koorenhuis, de Bierkade, Spinozahof, The New Farm, waar gebakken en gebrouwen wordt en eindigt bij een brouwerij in het Energiekwartier met een bijzonder sociale insteek: De Prael.
Meld je snel aan!
Zin om mee te gaan? Meld je hier aan: Voedsel Fiets excursie Den Haag 2 oktober.
De tocht is gratis en op je eigen fiets. De routes beginnen rond 10 uur en eindigen ergens tussen 15:00 en 16:30 uur.
Heb je alleen een vraag over de fietstochten? Stuur een e-mail naar Stadslandbouw@denhaag.nl
Kun je niet mee, maar ben je wel nieuwsgierig? Kijk dan eens op dit kaartje met leuke, duurzame voedselintiatieven in onze stad.
Haagse Voedselraad
Heb je interesse in de onderwerpen voedsel, gezondheid en duurzaamheid? De Haagse Voedselraad is de plek waar inwoners, instellingen en ondernemers samenkomen om kennis uit te wisselen en te werken aan een gezondere leefomgeving voor onze stad.
Foto: Martijn Beekman
Lees ook:
Eetbaar groen in het plantsoen: leuk, lekker en lokaal
Elemam, Patricia en Jerney verbouwen voedsel in de stad
'We willen bewoners trakteren op salade uit de buurttuin'
Nieuwsbrief
Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden