Actie Bomen voor Den Haag: Bijna 1.500 gratis bomen aangevraagd

04-08-2022

De afgelopen maanden konden bewoners van Den Haag zich weer aanmelden voor een gratis boom. Dit jaar mochten ook bedrijven, scholen en andere organisaties uit de stad meedoen. 31 juli sloot de actie en maken we de balans op. Bij elkaar zijn er bijna 1.500 bomen aangevraagd!

Het belang van meer bomen

Bomen voor Den Haag is een samenwerking tussen gemeente Den Haag en Duurzaam Den Haag. We geven bomen weg om de stad mooier en groener te maken. Maar vooral ook omdat bomen belangrijk zijn in de strijd tegen het veranderende klimaat met meer extreem warme dagen en zware regenbuien. Eén grote boom kan evenveel verkoeling geven als 10 airco's. Daarnaast zorgen bomen voor de opvang van regenwater. Geweldig dus dat er zoveel bomen zijn aangevraagd!

Bomen verspreid door de hele stad

De aanvragen komen uit alle delen van de stad. De meeste bomen werden aangevraagd in de wijk Wateringse Veld. Daar werden wel 85 bomen aangevraagd. Verder werden veel bomen aangevraagd in Ypenburg, Bomen- en Bloemenbuurt, Kraayenstein en de Uithof en Valkenboskwartier. Het is goed nieuws dat maar liefst 370 bomen geplant gaan worden in de meest versteende buurten, de zogenaamde ‘hotspots’. Daar is de verkoeling die bomen brengen extra welkom. Voorbeelden van hotspots zijn de Schildersbuurt, Laakkwartier en het oude dorp van Scheveningen. Dit jaar mochten ook scholen, sportverenigingen, bedrijven en andere organisaties een boom aanvragen. Zo worden er dit jaar 230 bomen geplant op schoolpleinen. Dat wordt heerlijk buitenspelen in de schaduw.

Wanneer worden de bomen bezorgd?

Ons groenbedrijf bestelt de bomen bij verschillende hoveniers. Naar verwachting worden die in november bij ons geleverd. We maken een planning voor het bezorgen en laten je ruim van tevoren weten wanneer de boom bij jou geleverd wordt. Het groenbedrijf zorgt voor het afleveren van de bomen. Dat zal in de weken van 21 en 28 november zijn. De boom wordt bezorgd inclusief boompaal, boomband en 30 liter aarde. Iedereen die een boom heeft aangevraagd, krijgt uiterlijk 12 augustus bericht of deze is goedgekeurd. Heb je op 13 augustus nog niks gehoord? Stuur dan een e-mail naar: bomenvoordenhaag@duurzaamdenhaag.nl

Wil je helpen met planten?

Sommige mensen kunnen hun eigen boom niet planten, bijvoorbeeld omdat ze al wat ouder zijn of slecht ter been. Voor die mensen zoeken we nog hulp. Heb jij groene vingers en wil je iemand helpen? Stuur dan een mail naar Bomen voor Den Haag: bomenvoordenhaag@duurzaamdenhaag.nl

Meer blad voor de stad

De actie ‘Bomen voor Den Haag’ maakt deel uit van het beleid voor stadsbomen. Bomen in de stad worden steeds belangrijker. De openbare ruimte wordt schaarser, er komen steeds meer mensen bij en het klimaat verandert. Bomen geven schaduw, zuigen regenwater op, dragen bij aan de biodiversiteit en maken het leven in onze stad prettig. Daarom krijgen bomen ruimte om te groeien en planten we samen met bewoners, bedrijven en scholen de komende jaren extra bomen bij. Zo gaan we voor meer 'blad voor de stad’: hoe groter het bladerdak, des te groter de bijdrage van bomen aan de kwaliteit van leven in onze stad.

Bomen worden steeds belangrijker in Den Haag

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen