Overal stokrozen: een kiertje in de stoep is al genoeg

02-08-2022

De stokroos is dankzij de aanleg van gevel- en boomtuintjes en het warme weer op verrassend veel plekken te zien. De kleurrijke plant heeft weinig onderhoud, water en ruimte nodig. Een kiertje in de stoep is al genoeg om te groeien. Bijen, vlinders en hommels zijn er dol op! En wij ook!

Langs gevels, muren en in boomtuintjes… Tussen juni en augustus is het op straat een feest van stengels van anderhalf tot drie meter. De plant laat zijn zaadjes gemakkelijk los door de wind. De opmars van de stokroos komt onder meer door het warme weer van de afgelopen jaren en doordat steeds meer bewoners geveltuinen en boomspiegels aanleggen. 

Stokroosproject Belgisch Plein
Zo is bewoner Alexander rond het Belgisch Plein een paar jaar geleden begonnen met het kweken van stokrozen in zijn badkuip. Hij plantte de zaailingen in de boomspiegels (aarde rond een boom) van het Belgisch Plein. Andere bewoners werden enthousiast en volgden zijn voorbeeld. In alle omringende straten zijn nu ook stokrozen geplant en het planten van deze bloemen breidt zich steeds verder uit. Het project kreeg de Gulden Klinker uitgereikt. Met deze straatsteen zet de gemeente mooi buurtinitiateven in het zonnetje.

Stokroos houdt van droge voeten
De stokroos is vaker te zien in wijken als het Regentesse-, Zeehelden- en Statenkwartier, Duinoord en de Vogelwijk. Dat is geen toeval. Deze wijken zijn op zand gebouwd. De stokroos houdt van droge voeten en woont daarom graag op het zand. Dat is ook de reden waarom de plant op natte, zure grond zoals veen minder vaak te vinden is.

Insecten als bijen, hommels en vlinders zijn dol op stokrozen.


Insecten als bijen, hommels en vlinders zijn dol op stokrozen. Het is voor hen een belangrijke bloem omdat hij namelijk zo goed te bevruchten is. Door de grote open vorm kan zelfs de dikste hommel zonder moeite op een stokroos landen.

De stokroos is een tweejarige plant. Hij krijgt in het eerste jaar alleen bladeren. In het tweede jaar laat hij pas zijn schoonheid zien. En alleen als hij het écht leuk vindt, gaat hij langer mee. Om knakken van de lange stengel te voorkomen, kun je er een touwtje omheen spannen.

Wil je ook stokrozen in jouw buurt?
De zaadjes van de stokroos zitten in een kring in een rond zaaddoosje. Verzamel het zaaddoosje (ook wel kaaswieltje genoemd) zodra zij helemaal bruin en droog zijn, van augustus tot oktober. Vang het rijpe zaad op en strooi ze waar je wilt. Met een week zie je de planten al verschijnen. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen kun je de zaadjes ook in een kas of op de vensterbank laten ontkiemen. Dit kan zowel in het voor- als najaar. In het najaar ontkiemde planten overwinteren het beste op een vorstvrije lichte plek.

Een kiertje in de stoep is vaak al genoeg om te groeien.


Wil je ook meer groen? Doe mee an het NK Ttegelwippen!
Vergroenen hoeft niets te kosten. Voor elke tegel die je bij Operatie Steenbreek van Duurzaam Den Haag inlevert, krijg je een plant cadeau. Lever je tien stenen in, dan krijg je tien planten mee om te gebruiken. Dat is een goede deal. Kijk hier voor tips en regels.

Lees ook:
Meer groen, vogels en vlinders in je tuin? Zo doe je dat!
Buurtvaders Laak blij met groen; startschot NK Tegelwippen 2022

Cookie-instellingen