Martin's blog: De levende tuin

21-04-2022

De zon! Plagend strelen haar gouden stralen mijn gezicht. Ik kijk om me heen. Mijn tuin ontwaakt uit haar winterslaap. De eerste hommelkoninginnen struinen de bloeiende krokussen af. Links van mij strijkt een oranje vlinder, een gehakkelde aurelia, neer op de tuit van de gieter.

Genietend van de zon hoor ik het getrippel van de merels op het metaal van de zonnewering. Luid schreeuwend vliegen ze over mijn hoofd om tussen de struiken te verdwijnen. Twee pimpelmezen controleren minutieus mijn appelboompje op spinnetjes en vliegjes om te eten.

Minder zachtmoedig gaat het toe bij het voersilootje waarmee ik de mussen wat extra’s geef. Er wordt gevochten en gescholden door deze kleine gevleugelde straatschoffies. Een timide vrouwtjesmus zit op de schutting en wordt het hof gemaakt door een mannetje dat zich imposant gedraagt. De dame raakt kennelijk onder de indruk want het baltsritueel wordt afgerond met een korte paring. Nageslacht is voor dit jaar ook weer geregeld.

Van onschatbare waarde
Een tuin met wat struiken, een voerplekje en een waterbadje is van onschatbare waarde voor de natuur in de stad. Voor zowel de zichtbare als de minder zichtbare dieren. Een paar klokjesplanten van het geslacht Campanula worden al gauw door de klokjesbijen gevonden. Klimop dient als waardplant voor de fragiele boomblauwtjes en metselbijen leggen hun eitjes in de oude boorgaten van mijn schuttingpalen.

Van de appels uit mijn boom krijg ik zelf weinig mee. Merels en diverse soorten insecten snoepen er van, net als tal van insecten. De druivenstruik wordt elk jaar steevast geplunderd door een groep hongerige spreeuwen. Mijn nieuwe waterbadje is altijd een feest. Het duurde even maar nu ze het ontdekt hebben, komen mussen, merels, Turkse tortels en houtduiven er geregeld drinken. En zo nu en dan neemt de lokale mussenbende hier gezamenlijk een luidruchtig bad.

Een groene lappendeken
De grote waarde van groene tuinen wordt nogal eens onderschat. Want hoe kan mijn kleine tuintje nu als leefgebied voor dieren dienen? Dat komt omdat ze een onderdeel is van een groter leefgebied. Zie onze tuinen maar als een grote lappendeken van verschillende soorten groen waar dieren gebruik van kunnen maken. De vele mussen in mijn tuin broeden zeker een paar huizenblokken verder op. De houtduiven die af en toe water komen drinken maken elkaar het hof op de daken van mijn achter buren en hebben hun nest in de hoge coniferen van de gemeente. Wordt jouw tuin dit jaar ook van onderdeel het lappendeken van het Haagse groen?

Een tuin met wat struiken, een voerplekje en een waterbadje is van onschatbare waarde voor de natuur in de stad.


Tip!
Wil jij ook een groene tuin?

Wil je ook meer groen, vogels en vlinders in jouw tuin? Zo doe je dat! Bij Villa Ockenburgh is een voorbeeldtuin van het project Groene Tuinen in Hollandse Duinen aangelegd. Daar kun je inspiratie opdoen om met je eigen tuin aan de slag te gaan. Op de werbsite staat veel informatie om je op weg te helpen zoals een lijst met geschikte planten, een checklist en tips. 
Groene Tuinen in Hollandse Duinen is een initiatief van Nationaal Park Hollandse Duinen en partners. Het project draagt bij aan klimaatadaptatie, stimuleren van de biodiversiteit, tegengaan van verlies van schoon grond- en drinkwater en sociale cohesie in de buurt.

Martin is stadsecoloog van gemeente Den Haag. Voor het Haagse Groen neemt hij je elke maand mee op pad, de stadsnatuur in. Meer blogs lezen van Martin? Dat kan op de pagina Op pad met Martin

 

 


Lees ook: 
Meer groen, vogels en vlinders in je tuin? Zo doe je dat!
Doe mee met het NK Tegelwippen

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen