Haal een boompje op! Vrijwilligers delen 6.000 jonge bomen uit

27-01-2022

Inwoners van Den Haag kunnen zaterdag 5 februari tussen 13.00 en 16.00 uur een of meerdere jonge bomen ophalen bij de eerste bomenhub in de Binckhorst. Tijdens deze groene drive-thru geven vrijwilligers 6.000 bomen weg. Zo wordt de stad weer een stuk groener. Lees hier hoe je je kunt opgeven.

Een bomenhub is een tijdelijke logeerplek voor bomen. Jonge boompjes die ergens anders overtallig of ongewenst zijn, worden hier tijdelijk geplant tot ze een permanente plek krijgen bij bewoners, ondernemers of boeren. De bomenhub is te vinden op de gloednieuwe CarWeide in de Binckhorst dat afgelopen september werd geopend.

CarWeide werd afgelopen september geopend door wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte).


Op CarWeide komt een rotonde en daar zet een vrijwilliger een boom in de achterbak van de auto. Of in  jouw fietstas; de hub is namelijk ook op de fiets goed bereikbaar. De zaailingen zijn tussen de halve en anderhalve meter groot. Kleinere boompjes passen in met gemak in een fietstas. Je mag zoveel bomen meenemen als je maar wilt, zolang de voorraad strekt.

Nieuwe kans voor jonge bomen

De uitdeelactie is onderdeel van Meer Bomen Nu, een landelijke campagne van Urgenda om Nederland sneller te vergroenen. Het doel is om in Den Haag 15.000 boompjes uit te delen. De organisatie verzamelt zaailingen uit natuurgebieden en gemeenteparken, om deze vervolgens weg te geven. In het hele land groeien jonge boompjes op plekken waar ze geen kans hebben. Te dicht op elkaar, te dicht bij het pad of op een bouwlocatie.

De kavel van de bomenhub wordt beheerd door het platform I’M BINCK. Deze groep actieve bewoners zet zich in om de industriële buurt, waar de komende jaren hevig wordt gebouwd, te vergroenen. “Niemand wil leven in een stenen woestijn”, zei Sabrina Lindemann al eerder tegen het Haagse Groen. Lees het verhaal: Binckhorst vergroent: Niemand wil leven in een stenen woestijn. 

“Niemand wil leven in een stenen woestijn”, zei Sabrina Lindemann van I'M BINCK.


Zo meld je je aan voor de bomenhub
Wil je ook een gratis boompje van de bomenhub? Meld je voor één of meerdere gratis boompjes aan via meerbomen.nu/haagsebomenhub. De weggeefactie is een samenwerking tussen Meer Bomen Nu, Duurzaam Den Haag, Milieufederatie Zuid-Holland, bewonersorganisatie I’M BINCK en kwartiermakers van de Binckhorst, Urbansync.

Vrijwilliger worden?
Wil jij Meer Bomen Nu helpen met zaailingen ‘redden’ op plekken waar ze geen kans maken? Je kunt je aanmelden als vrijwilliger op meerbomen.nu

Succesvolle weggeefactie ‘Bomen voor Den Haag’ krijgt vervolg 
In de ambitie de stad verder te vergroenen, geeft gemeente Den Haag in samenwerking met Duurzaam Den Haag ook in 2022 weer gratis (fruit)bomen weg.
In 2021 bleek de actie een doorslaand succes. Er werden maar liefst 1.400 bomen uitgedeeld aan bewoners die daar dolblij mee waren. Daarom is besloten om de actie te verlengen. 

Hou de actie Bomen voor Den Haag in de gaten. We houden je op de hoogte via de nieuwsbrief van het Haagse Groen. Mis niks en meld je aan. Zie de button hieronder. 

 

 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 


Lees ook:
Bewoners ontvangen hun gratis boom: 'Heel blij mee!'

Bomen-actie een succes: Den Haag deelt 1.400 bomen uit
Binckhorst vergroent: Niemand wil leven in een stenen woestijn. 

Cookie-instellingen