In buurttuin De Zusterstraat mag iedereen courgette komen plukken

19-01-2022

Ze fantaseerden erover: bewoners die in de buurttuin courgette plukken en er soep van maken. Of kinderen die zelfgekweekte tomaten gebruiken op hun pizza. De droom komt steeds dichterbij. “De binnentuin wordt van alle bewoners”, zeggen Hakim Ahraoui en Manon Tiessink van buurttuin De Zusterstaat.

Achter een grote groene deur in de Zusterstraat in de Schilderswijk schuilt een parel in de dop: een buurttuin die de versteende omgeving groener en levendiger maakt. Op deze 750 vierkante meter kunnen buurtbewoners en hun kinderen genieten van elkaar, de speeltuin en boomhut, de kas met buitenkeuken en pizza-oven, het voedselbos, de buurtschuur, de moestuinbakken en de kruidentuin.  

Droom komt dichterbij 

De droom hoe de tuin moet zijn als die helemaal af is, komt steeds dichterbij. Elke week wordt de buurttuin op het binnenterrein van de Zuster-, Van Gogh-, Rozenburgstraat mooier en completer. Zo zag je een maand geleden vooral veel werk in uitvoering: potten verf, zakken met schelpen en houtsnippers, dakpannen, aarde… Daar wordt duidelijk geklust. Dat doen bewoners samen. 

[tekst gaat verder onder de foto]

Op zondagmiddagen werkt een groep bewoners keihard in de tuin. Iedereen mag meehelpen. (Foto: Valerie Kuypers)

 
“Op zondagmiddagen werkt een groep bewoners keihard in de tuin. Iedereen mag meehelpen”, zegt Hakim trots op de vorderingen. Inmiddels is de muurschildering af, de waterpomp aangelegd en de plantenbieb getimmerd. Ook is een walnootboom geplant om de speeltuin schaduw te geven, is er een kas geplaatst en een perenboom gekomen. 

Plek waar mensen zich thuis voelen 

De glooiende tuin met verschillende zithoekjes en wandelpaden hebben de initiatiefnemers zelf bedacht. “We zijn wel bij andere buurttuinen gaan kijken zoals het Spinozahof, de Zeeheldentuin en het Emma’s Hof. We weten heel duidelijk wat we willen. Het moet een plek zijn waar mensen zich echt thuis voelen”, zegt initiatiefnemer en wijkbewoner Manon Tiessink. 

Ze is ook voorzitter van het nabijgelegen Jacobahof. Groot verschil tussen de twee buurttuinen is de opzet van de moestuin. Hebben bewoners in de Jacobahof een individuele moestuin, in De Zusterstraat is die openbaar en mag iedereen groenten gratis komen plukken. “Graag zelfs, kom plukken, neem mee en eet lekker op. Dat is de bedoeling!”, roept Manon. 

[tekst gaat verder onder de foto]

”Kom groenten plukken, neem mee en eet lekker op. Dat is de bedoeling!”, zegt Manon. (Foto: Merijn van Grieken)


“In deze buurt kun je zo’n beetje op elke straathoek döner kebab en Turkse pizza krijgen. Niet gezond in een wijk met kwetsbare mensen en hoge zorgkosten. Dan is elke courgette, tomaat of peen die wordt geplukt winst”, zegt Manon. “Daarnaast willen we kinderen laten zien waar groenten vandaan komen en samen met ze gaan koken”, vult Hakim aan. 

Wensen en ideeën

Op de plek van de buurttuin stond vroeger een manege met stallen. Toen die verdween kwam de gemeentegrond vrij voor dit buurtinitiatief. Met financiële bijdragen van Fonds 1818 maakten de initiatiefnemers een begin. Met de 50.000 euro geld uit de pot van vergroeningsprojecten van de gemeente maakten ze een reuzesprong. Bewoners konden in bijeenkomsten van de gemeente hun wensen en ideeën aangegeven. “We zijn enorm blij met het geld”, zegt Manon.  
 
De komst van de tuin is niet zonder hobbels verlopen. Zo was niet altijd duidelijk wie bij de gemeente het juiste aanspreekpunt was. “We misten een vaste projectleider. Dankzij een diepgewortelde wens van bewoners om er iets van te maken, is het gelukt”, zegt Manon.  

[tekst gaat verder onder de foto]

Elka zondag samen klussen aan een steeds mooier wordende tuin. (foto: Valerie Kuypers)


Volgens Tom Voorma van sociale groenprojecten van de gemeente heeft dit project inderdaad langer geduurd dan gehoopt. “Het succes van duurzame buurtinitiatieven in de stad zit in een samenspel van doorzettingsvermogen, welwillende bewoners, goede begeleiding vanuit de gemeente en een prettige samenwerking.” 

“Er is helaas geen blauwdruk bij de gemeente voor bewoners die een stuk stad willen vergroenen. Het is altijd puzzelen per locatie hoe we vergroening het beste kunnen aanpakken en waar we mee kunnen helpen. Het blijft bij elk project weer maatwerk. We zijn ontzettend blij met de gedrevenheid van de bewoners en het mooie resultaat van De Zusterstraat. Een tuin voor en door bewoners waar ze nog heel lang plezier aan beleven.” 

Hoe zit het nu met vergroeningsprojecten?
Sinds 2019 trekt de gemeente jaarlijks 2,5 miljoen euro uit om stenige stukken in de stad om te toveren tot groene plekken. In 2021 is nog eens 750.000 euro extra vrijgemaakt voor vergroening die bijdraagt aan het ‘verbeteren van de leefkwaliteit’ in onze stad. Er kwamen vanaf 2019 in totaal 66.500 vierkante meters groen bij. Binnentuin De Zusterstraat is een van de projecten die geld voor vergroening heeft gekregen. Lees hier wat er nog meer het geld gebeurde.

Tekst: Merijn van Grieken
Hoofdfoto: Valerie Kuypers

Lees ook:  
'We willen bewoners trakteren op salade uit de buurttuin'
Elemam, Patricia en Jerney verbouwen voedsel in de stad

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen