Inschrijving buurttuinen geopend: ‘Ik weet wat ik eet’

01-12-2021

De inschrijving van de buurttuinen is per 1 december weer geopend. De gemeentetuinen zijn populair, dus wees er snel bij. De Haagse Frans gaat er voor. Net als Esther. Zij viste afgelopen jaar achter het net en hoopt nu wel kans te maken. “Ik hou ervan mijn eten zelf te verbouwen.”

Onkruid wieden, water geven, kijken hoe de groenten erbij staan. De natuur heeft iets magisch: je stopt een zaadje in de grond en na een paar weken komt er een courgette, pastinaak of pompoen tevoorschijn. “Zelf je groente kweken geeft zoveel voldoening. Vooral samen een recept uitzoeken en het samen kunnen opeten is zo leuk”, zegt Esther.

Ze verbouwt samen met haar kinderen al jaren de lekkerste groente en de mooiste bloemen. Ze is altijd buiten te vinden. Natuurlijk schreef ze zich in voor een buurttuin voor het seizoen van 2021, maar door de grote belangstelling werd ze uitgeloot. “Dat was balen, maar niet veel later bleek ik ziek en was ik niet in staat minimaal twee keer per week naar de tuin te gaan.”

Na een pittig jaar is ze genezen verklaard en waagt ze een nieuwe poging. Ze hoopt dat ze voor de moestuin aan de Kamperfoelielaan wordt ingeloot. “De tuin is gezond voor me, geeft ontspanning en helpt mij om mijn conditie weer op peil te krijgen. Daarnaast weet ik graag wat ik eet. Als ik mijn groenten zelf verbouw weet ik dat ze onbespoten zijn”, zegt Esther. Ze schrijft zich weer in.

Met de handen in de grond wroeten

Ook Frans hoopt dat hij weer een moestuin krijgt. Hij huurt al vanaf 2015 een tuintje, afwisselend aan de Kamperfoelielaan en het Zuiderpark. Tuinieren is zijn hobby; thuis heeft hij een balkon. “Ik vind het heerlijk om met mijn handen in de grond te wroeten… en hou ervan om lekker fysiek bezig te zijn in de buitenlucht. Het is een manier om me te ontspannen.”

Zijn 15 m2 grond bestaat uit een mix van groente en veldbloemen. “Het is ontzettend leuk om de groente en bloemen te zien opkomen. In het begin gaat het langzaam… pas na weken zie je iets uit de grond omhoog komen en voor de zomer explodeert het. Dan groeit alles als een tierelier. Groot succes was de lathyrus -een ranke plant met paarse bloemetjes-, courgette, meiraap, snijbiet en korenbloemen”, vertelt Frans.

Wil jij ook een buurttuin?
De inschrijving voor een buurttuin voor in het seizoen 2022 is vanaf 1 december geopend. Inschrijven kan via de website van de gemeente Den Haag. Ook is hier meer informatie te vinden over de regels over het loten en tuinieren. De inschrijving sluit op 31 december, dus wees er snel bij. De kosten voor het huren van een tuin zijn € 36 voor het seizoen 2022.

Tekst: Merijn van Grieken Beeld: Frans van Hilten

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen