Bomen planten op schoolpleinen: ‘Ik wens dat ze bananen geven’

25-11-2021

De week van 22 -26 november staat in het teken van bomen planten! We delen niet alleen bomen uit aan bewoners. Ook leerlingen van vijf basis- en middelbare scholen door heel Den Haag planten bomen op hun schoolpleinen. Voor schaduw, klimpartijen en lekkere vruchten.

Op de schoolpleinen van vijf scholen in de stadsdelen Segbroek, Scheveningen, Haagse Hout, Escamp en Centrum worden deze week maar liefst 17 bomen geplant. Zo ook op het schoolplein van De Kleine Wereld in Moerwijk waar de mannen van het Groenbedrijf in alle vroegte alvast gaten hebben gegraven voor de eik, iep en linde.

Het schoolplein kan in de zomer wel wat schaduw gebruiken.


Voordat de bomen de grond ingaan, vraagt Pien Gelder van Natuur- en Milieueducatie (NME) aan de leerlingen van groep 5 waarom bomen belangrijk zijn. “Bomen ventileren de lucht”, roept Ivan. “Om papier van te maken”, zegt Isa. “We hebben bomen nodig voor de schaduw. Op het schoolplein is het in de zomer altijd heel warm”, vult Hiba aan. NME komt in het voorjaar terug met een lesprogramma over bomen. 

Mijn wens voor de boom is...

Samen met Pien en hun natuurlerares Anita Rutgers maken de leerlingen wenshoutjes die zij in het gat bij de boom achterlaten. “Ik wens dat de bomen heel veel bananen geven”, schrijft Jhalis op een briefje. “Ik wil appels en perziken”, zegt Hiba. “En ik heb last van de warmte in de zomer en wens schaduw”, zegt Biko. “Het lijkt mij leuk als er vogels in komen”, hoopt Isa.

Volgens juf Anita, die de bomen voor de school aanvroeg, horen er op elk schoolplein bomen te staan. “Het is niet alleen mooi om naar de kijken, het geeft ook natuurlijke schaduw op versteende pleinen. Bovendien kun je de kinderen al vroeg respect voor de natuur bijbrengen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen”, aldus de juf.

Samen met elkaar wenshoutjes maken...


Ook op de buitenruimte van het Haags Montessori Lyceum zijn bomen geplant. Leerlingen plantten drie eetbare bomen, een walnoot-, appel- en perenboom, met behulp van wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte) en rector Conny van der Zande.

“Ik ben blij dat scholen hun pleinen en omgeving groener willen maken. Een grote stad als het onze heeft groen nodig om klaar te zijn voor de toekomst. Bomen maken het leven in de stad prettig, geven schaduw, zuigen regenwater op en dragen bij aan de biodiversiteit”, aldus de wethouder. NME komt ook hier nog een lesprogramma verzorgen.

Volgend jaar gratis boom voor nog meer scholen

Tijdens de Haagse Boomfeestweek ontvangen De Vrije School in Benoordenhout drie bomen, krijgt basisschool O.G. Helderingschool in de Vogelwijk vier bomen, waarvan twee vruchtenbomen en worden bij het Mariscollege Belgisch Park in Scheveningen drie bomen op het plein geplant. Scholen kunnen volgend jaar een gratis boom aanvragen.

Mijn wens voor de boom is... dat de boom veel schaduw geeft.


“Den Haag moet groener en dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we de voor- en achtertuinen van bewoners, de schoolpleinen van scholen en binnentuinen van bijvoorbeeld appartementen bij nodig. We roepen bewoners, bedrijven en organisaties dan ook op: help ons om de stad groener te maken!”, zegt Bredemeijer.

Gratis bomen uitdelen aan bewoners

De Haagse Boomfeestweek valt samen met het uitdelen van de 1.400 gratis bomen aan bewoners voor de actie Bomen voor Den Haag. Deze projecten komen voort uit het nieuwe beleid voor bomen in de stad ‘Meer blad voor de Stad’. De gemeente wil het oppervlak van het bladerdak van alle Haagse bomen tot 2030 met 5% laten groeien. Want hoe groter het bladerdak, des te groter de bijdrage van bomen aan de kwaliteit van leven in onze stad.

 

Rector Conny van der Zande van het HML, haar leerlingen en wethouder Bredemeijer planten de boom. (Foto: Martina van der Vegt)

Ook in 2022 een boom aanvragen? Dat kan!

Scholen en bewoners kunnen in 2022 een gratis boom aanvragen. Houd de nieuwsbrief van het Haagse Groen in de gaten. Schrijf je in en we laten je weten wanneer de actie begint.

Tekst: Merijn van Grieken Beeld: Jurriaan Brobbel

Lees ook:
Den Haag wil meer blad voor de stad

Bewoners ontvangen hun gratis boom: 'Heel blij mee!'

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen