Binckhorst vergroent: ‘Niemand wil leven in een stenen woestijn’

26-10-2021

Een pop-up boomkwekerij, groene (hard)looproutes, reizende plantenbakken. De plek waar je dit kunt vinden is de Haagse Binckhorst. Het voormalige industrieterrein kleurt groen! Sabrina Lindemann, een van de initiatiefnemers van Bincks Groen, vertelt hoe ze dat doen en waarom het eigenlijk nodig is.

Sabrina denkt vanaf het eerste uur mee met de plannen in de Binckhorst. De komende jaren verandert de Binckhorst in een stoer woon- en werkgebied met nieuwe woningen. Om prettig en gezond te kunnen wonen en werken is groen belangrijk. "Groen maakt gelukkig. Zeg nou zelf: wie wil er nu leven in een stenen woestijn?! Niemand!”, zegt Sabrina.

Sabrina: "We kunnen er nu voor zorgen dat de Binckhorst zich kan aanpassen aan die veranderingen van het klmaat.” (Foto: Merijn van Grieken)


Met haar netwerk Bincks Groen, dat valt onder platform I’M BINCK, werkt zij met de gemeente, provincie, marktpartijen, (toekomstige) bewoners en ondernemers samen om de huidige stenen omgeving klaar te maken voor de toekomst. “Het klimaat is op hol geslagen: we hebbe warmere zomers en hevigere regenbuien. We kunnen er nu voor zorgen dat de Binckhorst zich kan aanpassen aan die veranderingen van het klimaat.”

Leefbare plek voor mens en dier

De gemeente heeft de Binckhorst aangewezen als proeftuin voor duurzaamheid en vergroening. Initiatieven die wateroverlast, droogte en hitte tegengaan krijgen de ruimte. “Planten, bomen, boomspiegels, struiken en gras kunnen overtollige regenval opvangen en schaduw bieden tijdens warme dagen. Daardoor gaan de temperatuur omlaag. Zo maken er er een leefbare plek van voor mens en dier”, legt Sabrina uit.

Iedereen mag meedenken met het vergroenen van de Binckhorst. (Foto: Susanne van der Kleij)


In het najaar van 2020 kwamen bewoners en werkenden tijdens bijeenkomsten van Bincks Groen met veel ideeën. Zes ideeën worden verder uitgewerkt, zoals CarWeide; bijenhotels en bijenlandschappen; natuurlijke regeneratie (herstel) van vervuilde grond met schimmels en groen; groene (hard)looproutes; tijdelijk en eetbaar groen en ten slotte bestaande daken groener maken. 

Groene Kraankamer

Een van de ideeën is CarWeide dat medio september door wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte) werd geopend. CarWeide is een nieuwe tijdelijke plek voor Bincks Groen, een ontmoetingsplek voor bewoners, ondernemers, scholieren en andere partijen en een pop-up boomkwekerij.

CarWeide is een ontmoetingsplek voor bewoners, ondernemers, scholieren en andere partijen. (Foto: Susanne van der Kleij)


De naam CarWeide verwijst naar de voormalige bouwmarkt De Karwei, naar geparkeerde auto’s die er ook te vinden zijn, en vooral naar het groen dat er de komende jaren moet komen. “Het is een groene kraamkamer. Boompjes kweken we hier op tot ze groot genoeg zijn en we ze op een andere permanente plek in de Binckhorst kunnen uitzetten. Kijk! De natuur neemt het nu al langzaam al over”, zegt Sabrina wijzend naar het opkomende groen.

Reizende plantenbakken, Binckbakken

CarWeide is ook de klusplek van de zogenaamde ‘Binckbakken’. Deze tuinbakken gaan een reizend bestaan leiden langs versteende plekken en braakliggende kavels in de Binckhorst om zo voor meer groen te zorgen. Verder is CarWeide een centraal punt op de groene hardloop- en wandelroutes die eerder al zijn uitgezet, wordt het een plek voor onderwijs en komt er een bijenhotel. “Dit alles doen we heel nadrukkelijk met de bewoners en werkenden.“

Bewoners schrijven hun ideeën op wensbomen: van pluktuin tot druivenranken. (Foto: Susanne van der Kleij)


De komende jaren komen er veel nieuwe woningen in de Binckhorst. Ook gaan oude kantoorpanden dienst doen als woningen en op sommige plekken komt er hoogbouw. Bincks Groen wil ervoor zorgen dat de Binckhorst nu al en veel meer vergroent.

“Groen moet een rol spelen in de nieuwe samenleving die hier ontstaat. Naast de drie bestaande woonkernen aan de Trekvliet, het Binckeiland en het Maanplein komen er woontorens van 140 meter. Dit gebied gaat dus extreem veranderen en we moeten ervoor zorgen dat er ruimte voor groen blijft maar vooral ook nieuw groen gemaakt wordt. Wel groen dat bij de Binckhorst past: stoer, ruig en robuust”, zegt Sabrina.

Dit boompje gaat binnenkort de grond in (Foto: Merijn van Grieken)


Wat kan jij doen?

Bomen markeren

Zondag 21 november CarWeide inrichtingsessie #1: op deze middag gaat Bincks Groen met deelnemers kijken hoe ze de CarWeide willen inrichten. Waar komen de boompjes en andere planten en waar de ontmoetingsplekken? Verder gaan ze wandelen door de Binckhorst en markeren ze boompjes die ze in december gaan oogsten en verplaatsen naar de CarWeide. Ook leuk voor kinderen.
Tijd: 14.00 – 16.30 uur / Locatie CarWeide: Castorstraat 4, 2516 AM Den Haag/Binckhorst
Meer info vind je hier.

Eerste Tree-party! 
Zondag 12 december CarWeide TREE Party: (tijdstip wordt nog bekent gemaakt) Op deze middag gaat Bincks Groen de eerder geselecteerde boompjes uitgraven en een plek geven op de CarWeide. Ze sluiten af met winteractiviteiten zoals een kampvuurtje en glühwein. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Heb je vragen of denk en doe je graag mee in de organisatie van dit soort activiteiten, laat het ons weten via: info@imbinck.nl 

Wat is Bincks Groen?
Bincks Groen is vanaf 14 oktober 2020 een unieke samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland, gemeente Den Haag, de gebiedsontwikkelaars ERA Contour, Local, VORM, Bouwfonds Property Development (BPD), Stebru, AM en I’M BINCK- hét platform van de Haagse Binckhorst. Meer informatie kun je hier vinden op de website van I'M BINCK. Meer informatie over het vergroenen en alle projecten staan ook op de site van de gemeente. 

[Tekst & hoofdfoto: Merijn van Grieken]

Lees ook:
Laak Bloeit bruist van de groene ideeen
Groen in Transvaal: Mag dat dan zo'n geveltuin?
Nieuwe Cromvlietpark in Laak parel voor wijk, bewoners en het klimaat
Den Haag wint NK Tegelwippen: meer groen in de stad

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen