Den Haag wint NK Tegelwippen! 200.000 tegels eruit en groen erin!

05-10-2021

Den Haag is de trotse winnaar van de Gouden Schep van het NK Tegelwippen! Ruim 200.000 tegels maakten plaats voor planten en bloemen; de meeste tegels van Nederland! Dat deden Haagse bewoners, organisaties en bedrijven met hulp van Duurzaam Den Haag. Ook de gemeente vergroende op veel plekken.

Dinsdag 5 oktober nemen Heleen Weening (directeur Duurzaam Den Haag) en wethouder Liesbeth van Tongeren (duurzaamheid, milieu en energietransitie) de Gouden Schep in ontvangst. Televisiepresentator Lodewijk Hoekstra reikt de prijs uit. 

"We zijn hele trotse winnaars! Het is geweldig hoe bewoners en de gemeente de handen ineen hebben geslagen voor het NK Tegelwippen. Dit hebben we echt met z’n allen gedaan",  aldus Edwin Cornelissen, projectleider Operatie Steenbreek bij Duurzaam Den Haag.

Klein gebaar maar helpt de stad echt

Wethouders Liesbeth van Tongeren en Hilbert Bredemeijer (onderwijs, sport en buitenruimte) zijn de drijvende kracht achter de campagne. Liesbeth van Tongeren: “Het lijkt een klein gebaar om een paar tegels te verwijderen en er groen voor in de plaats te zetten, maar dit helpt echt om onze stad groener, klimaatbestendiger en mooier te maken." Hilbert Bredemeijer: “En we gaan door om Den Haag verder te vergroenen want in november starten we met het uitdelen van 1.400 bomen aan bewoners. Samen maken we Den Haag groener!”

Waarom tegels wippen?  

"Een groene stad is goed voor mens en dier. Planten zorgen namelijk voor minder opwarming van de stad in tijden van hitte, vormen een fijne leefomgeving voor verschillende diersoorten, vangen fijnstof op, verminderen stress en in een groene tuin kan regenwater goed weglopen. Daarom is het zo belangrijk om Den Haag te vergroenen", zegt Edwin Cornelissen.

Operatie Steenbreek hele jaar door

Het NK Tegelwippen liep van 30 maart tot en met 30 september, maar tegels wippen kan het hele jaar door. Duurzaam Den Haag ondersteunt onder de naam Operatie Steenbreek jaarlijks bewoners en bedrijven die de omgeving willen onttegelen en vergoenen. Bij tuincentrum Mens & Tuin in Moerwijk kun je het hele jaar door jouw tegels inruilen voor gratis plantjes.

Bekijk hier het filmpje van de uitreiking van de Gouden Tegel voor Rucphen en de Gouden Schep voor Den Haag. 

(foto uitreiking: Eva Braaksma)

Lees ook: 
Geveltuinen een hit in de wijk: ‘Buurvrouw, ik geef jouw geveltuintje wel water’
Groen in Transvaal: ‘Mag dat dan, zo’n geveltuin?’
Zij gingen je voor: 30.000 tegels eruit en planten erin!
Laak Bloeit bruist van de ideeën: ‘Waar haal ik de tijd vandaan?!’

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen