Geef de stad kleur (groen!) op het Nationale Boomspiegelfeest

23-09-2021

Op een makkelijke en leuke manier onze stad verder vergroenen? Waarom gebruiken we daar de aarde rondom straatbomen, boomspiegels, niet vaker voor? Doe als bewoner mee en fleur de boomspiegel voor jouw deur op met bloemen en planten. Op het eerste Nationale Boomspiegelfeest 9 oktober bijvoorbeeld.

Den Haag telt 120.000 stadsbomen. Daarvan zijn er 75.000 omringd door verharding. Met name in woonstraten staan de stadsbomen meestal op de stoep of tussen parkeervakken. Rondom de stam van die bomen is altijd wat grond te zien, de zogeheten boomspiegel.

"Een boomspiegel is voor bomen belangrijk omdat ze daarin op jonge leeftijd water krijgen, er zuurstof de bodem in kan voor de wortels en de boomstam ongehinderd kan groeien. Maar de boomspiegel is ook een mooie plek om met bloemen en planten op te fleuren", zegt bomenexpert Paul Boeters van de gemeente.

Enkele spelregels

Het aanleggen van boomspiegels komt steeds vaker. Deze bloemen en planten zijn een voedselbron voor bijvoorbeeld vlinders en bijen. "Wij vinden het opfleuren van boomspiegels een prima idee. We hebben meer groen nodig aangezien de zomers warmer worden en de regenbuien heftiger. Maar om er voor te zorgen dat de boom er niet onder lijdt en dat de stoep veilig blijft om op te wandelen, zijn er wel enkele spelregels."

Zo mag je de boomspiegel niet vergroten, mag je geen verhoogde rand aanbrengen of wortels van de boom verwijderen. Deze en meer tips zijn terug te lezen op deze website.

Eerste Nationale Boomspiegelfeest van Nederland 

Om nog meer bewoners enthousiast te maken voor het vergroenen van boomspiegels organiseert Stichting Guerilla Gardners op 9 oktober het eerste Nationale Boomspiegelfeest van Nederland. Dat is een mooie aanleiding om jouw omgeving verder te vergroenen.

Guerilla Gardners wil in 2030 alle 1 miljoen boomspiegels in Nederland vergroenen. En dat kan niet zonder de hulp van bewoners. Dus heb je één van onze 75.000 Haagse boomspiegels voor jouw deur, dan is deze dag een mooi moment om de straat wat extra kleur te geven! Je hoeft dit niet te melden bij de gemeente, als je je maar aan de spelregels houdt.

Onderhouden en water geven

Als je in een boomspiegel eigen planten neerzet, moet je de boomspiegel zelf onderhouden zoals watergeven en onkruid verwijderen. Wanneer de boomspiegel voor straatvegers of hoveniers niet herkenbaar is beplant of niet goed is onderhouden, kan het zijn dat de gemeente de planten weghaalt zonder het je te laten weten. Een goed verzorgde boomspiegel zal niet snel tot verwarring leiden.

Boomspiegel-besties!
Welke planten en bloemen doen het goed? Hier kun je een lijst met boomspiegel-besties vinden.

Foto: Paul Schoots, Guerilla Gardners 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen