Bomen-actie een succes: Den Haag deelt 1.400 bomen uit

09-09-2021

Hagenaars en Hagenezen konden afgelopen zomer een gratis boom aanvragen. En dat deden ze massaal. Uit alle hoeken van de stad kwamen de aanvragen binnen. Er werden maar liefst 1.400 bomen aangevraagd! In het najaar krijgt iedereen zijn boom thuis afgeleverd en kan hij de grond in.

Niet de beoogde 1.000, maar ruim 1.400 bomen worden er uitgedeeld in de stad. Van gouden regen, eiken- en amberbomen tot tamme kastanjes, lijsterbes, Japanse magnolia en nog veel meer soorten. De Bomenactie is daarmee een groot succes.

“We zouden eigenlijk 1.000 bomen uitdelen maar de aanvragen van bewoners liepen zo goed dat wethouder Bredemeijer (Buitenruimte)
hier extra budget voor heeft gereserveerd”, aldus Ralph Pitlo, beleidsmedewerker groen bij de gemeente Den Haag.

Den Haag groener maken

Om Den Haag nog groener te maken kan de stad niet zonder bewoners. “Den Haag wil graag nog groener worden. Dat doen we als gemeente door onder andere door bomen te planten in de openbare ruimte en die bomen ook ruimte te geven om te groeien zodat het bladerdak mooi groot kan worden. Maar we hebben ook de hulp nodig van bewoners, scholen, bedrijven en andere organisaties om Den Haag groener te maken. Daarom delen we bomen uit!

Anouk van Santen van Stichting Duurzaam Den Haag coördineerde de actie en verwerkte alle aanvragen, samen met een aantal collega’s. Dat was een flinke klus. “Maar het is wel ontzettend dankbaar werk. Ik heb veel mensen blij kunnen maken met het bericht dat ze een boom krijgen. Ik kijk nu al uit naar het uitdelen van de bomen in het najaar”, vertelt Anouk enthousiast.

Volgend jaar weer gratis bomen

Alle aanvragen zijn inmiddels verwerkt. Bijna iedereen die een boom heeft aangevraagd, krijgt er een. In sommige gevallen kon de aanvraag niet goedgekeurd worden, bijvoorbeeld omdat de tuin te klein was of omdat er geen goedkeuring was van de verhuurder.

De bomen worden aan het einde van het jaar bij de mensen thuis afgeleverd. Voor wie wat extra hulp nodig heeft bij het planten van de boom, regelen de collega’s van Duurzaam Den Haag vrijwilligers. Vanwege het grote succes delen we volgend jaar ook weer gratis bomen uit! Wil je niks missen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief (zie de link onderaan de pagina)

Waarom delen we eigenlijk bomen uit?

Het uitdelen van bomen past bij het nieuwe beleid voor stadsbomen dat in de gemeenteraad is vastgesteld. In de toekomst worden bomen in de stad steeds belangrijker. De openbare ruimte wordt schaarser, er komen steeds meer mensen bij en het klimaat verandert.

Bomen geven schaduw in de warmte, zuigen regenwater op, dragen bij aan de biodiversiteit en maken het leven in onze stad prettig. Daarom krijgen bomen ruimte om te groeien en planten we samen met bewoners, bedrijven en scholen de komende jaren extra bomen bij. Zo gaan we voor meer 'blad voor de stad’: hoe groter het bladerdak, des te groter de bijdrage van bomen aan de kwaliteit van leven in onze stad.

Lees ook:
Een appelboom voor 13-jarge Ilyas

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen