Een appelboom voor 13-jarige tuinman Ilyas: 'Oh cool!'

15-07-2021

“Hallo, mijn naam is Ilyas en voor een kleine bijdrage knap ik uw voortuin op. Heeft u misschien interesse?” Met die woorden gaat de 13-jarige Ilyas de deuren langs in zijn wijk Wateringse Veld. Hij krijgt vandaag een boom, van de actie Bomen voor Den Haag. “Oh cool, een appelboom!”

De blauwe ogen van Ilyas beginnen te stralen als hij praat over tuinieren, bloemen, planten en struiken en onkruid wieden. Getroffen door verveling in coronatijd vond hij met een vriendje de ideale hobby: mensen helpen met hun tuin. Hij droomt ervan om tuinman te worden en een eigen bedrijf te beginnen. Maar eigenlijk heeft hij dat al.

Ilyas gaat langs de deuren en knapt tegen een zakcentje tuinen op. Hij heeft al zo’n zestig tuinen achter de rug… Zijn vriendje heeft van het geld een elektrische step gekocht en is gestopt. Ilyas vindt het zo leuk om in de buitenlucht te werken dat hij er niet over piekert om te stoppen.

Edwin van Duurzaam Den Haag helpt Ilyas met het planten van zijn net gekregen appelboom.


“Ik haal met een bezem bladeren weg uit de tuin, trek het onkruid eruit en zet bloemen en planten in de aarde. Ik heb laatst voor het eerst een boom gesnoeid”, vertelt Ilyas. Hoe hij het beste kan snoeien leert hij van zijn vader. ”Hij leert me ook wat onkruid is en dat fruitbomen nuttig zijn voor insecten en vogels.”

De vader van Ilyas komt uit een groen dorp in Turkije. De granaatappel- en olijfbomen staan er langs de weg. “Toen hij naar Nederland kwam begreep hij niets van onze tuinen”, zegt Cindy, de moeder van Ilyas. “Waarom al die tegels? Waarom geen fruitbomen of kruiden in de tuin? Binnen een mum van tijd stond de tuin vol munt!”

Oh cool een appelboom!

Het cadeau dat Ilyas van Duurzaam Den Haag  en gemeente Den Haag krijgt, is niet alleen een schot in de roos bij Ilyas, het zal ook bij vader in de smaak vallen. Uit handen van Edwin en Anouk krijgt hij een laagstam appelboom van de actie Bomen voor Den Haag. “Oh cool een appelboom!”, roept Ilyas, terwijl hij rondkijkt in de tuin. “Zal ik ‘m hier neerzetten? Is dit een goede plek?”

Ilyas geeft zijn nieuwe appelboompje meteen water.


Gemeente Den Haag deelt dit najaar 1.000 bomen uit aan bewoners om de stad nog groener en mooier te maken. Half juni werd de eerste van 1.000 bomen uitgedeeld. Ilyas zou de eerste boom krijgen, maar kreeg onderweg naar de uitreiking een auto-ongeluk. Gelukkig zonder persoonlijk letsel, maar de schrik zat er flink in. Nu krijgt hij zijn boom alsnog.

Aanmelden voor gratis boom

Bewoners kunnen zich van 24 juni tot en met 29 augustus aanmelden voor een gratis boom (onderaan het artikel staan de spelregels en de site waarop je je kunt aanmelden). “Er is veel belangstelling. De komende weken promoten we de actie in wijken waar weinig groen is, zodat deze delen ook profiteren van de voordelen van groen”, zegt Edwin van Duurzaam Den Haag.

Bij het uitdelen van de bomen, zijn mogelijk vrijwilligers nodig om bomen bij mensen in de tuin te zetten. “Misschien kunnen we dan wel zo’n goede tuinman als jij gebruiken!”, zegt Edwin tegen Ilyas. Dat ziet de jongen wel zitten. “Als ik tijd heb he?! Een hovenier heeft nooit tijd… “, lacht hij. De glimlach is de hele middag niet van zijn gezicht geweest. 

Voordeel van veel groen

(Fruit)bomen... 

  • Geven schaduw in de warmte
  • Zorgen voor verkoeling; wel of geen groen kan wel 7 graden schelen!
  • Zuigen regenwater op; bij tegels kan het regenwater niet we
  • Dragen bij aan de biodiversiteit
  • Maken het leven in onze stad prettig. 

Hoe vraag ik een boom aan?
Ga naar de website www.bomenvoordenhaag.nl en vul het aanvraagformulier in.

Welke spelregels zijn er?
Er zijn een paar spelregels waar je bij jouw aanvraag rekening mee moet houden. Zo mogen bomen alleen op privéterrein geplant worden, dus in je eigen voor- of achtertuin, volkstuin of een gezamenlijke buurt- of binnentuin. Je kunt ook met meerdere bewoners een aanvraag doen. Ook is het belangrijk dat je wel echt ruimte in je tuin hebt om een boom te planten. Je kunt alle spelregels vinden op www.bomenvoordenhaag.nl

Tekst & beeld: Merijn van Grieken

Lees ook:
We delen 1.000 bomen uit! Vraag jij ook een boom aan?
Den Haag wil meer blad voor de stad
Veelgestelde vragen over de bomenactie
Nieuwe Cromvlietpark: Parel voor bewoners, wijk en het klimaat 
Strijd tegen de regen: hoe houden we droge voeten? 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen