NK Tegelwippen: Wip een tegel eruit en plant groen erin!

28-05-2021

Klaar voor de start… AF! Het NK Tegelwippen Den Haag vs Utrecht is begonnen! Groen maakt een buurt mooier en gezelliger, groen verbetert ook de biodiversiteit in de stad en zorgt ervoor dat we beter kunnen omgaan met een veranderend klimaat. Daarom: tegels eruit en planten erin!

Al heel wat jaren zijn we in Den Haag bezig om tuin- en stoeptegels eruit te wippen en de stad wat groener te maken. Met onze deelname aan Operatie Steenbreek zijn er sinds 2016 al zo 110.000 stenen opgehaald! Alleen vorig jaar al 30.000 stenen.

Maar we zijn nog lang niet klaar. Daarom heeft Den Haag volmondig ‘ja’ gezegd tegen de uitnodiging van Utrecht om mee te doen aan de challenge: welke stad wipt er de meeste tegels uit?! Het startschot voor het NK Tegelwippen wordt op zaterdag 29 mei gelost door wethouder Liesbeth van Tongeren van Duurzaamheid en Heleen Weening, directeur Duurzaam Den Haag.

Wethouder Liesbeth van Tongeren gaat voor een groene stad

Maar we zijn stiekem al wel begonnen… Want het plantseizoen is natuurlijk al in volle gang en mensen leggen al volop geveltuintjes aan. De teller staat nu op 3.166 gewipte tegels in Den Haag tegen 3.736 tegels in Utrecht. Dus we moeten aan de slag!

Lever tegels in voor gratis plantjes!

Doe mee met Operatie Steenbreek en zorg voor de Haagse overwinningen op het NK Tegelwippen! Heb je minder dan 200 tegels? Lever je stenen in bij Zorgkwekerij Mens & Tuin voor gratis planten. Lees hier meer informatie hoe dat in zijn werk gaat. Ook bij meer dan 200 tegels kunnen de collega’s van Duurzaam Den Haag jou op weg helpen.

Heb jij tegels eruit gehaald, geef ze op voor het NK Tegelwippen!

  • Maak een foto van je stapel tegels
  • Upload de foto en het aantal tegels op de website van NK Tegelwippen
  • Of stuur je foto’s en het aantal tegels naar naar operatiesteenbreek@duurzaamdenhaag.nl, dan nemen wij dit aantal mee voor het NK Tegelwippen.
  • Je kan ook de foto van de gewipte tegels plus het aantal tegels delen via social media met #operatiesteenbreekdenhaag #NKtegelwippen.

Zo’n challenge Tegelwippen is natuurlijk leuk. Maar het is vooral fijn om lekker aan de slag te gaan om jouw buurt of je eigen tuin mooi en groen te maken. Dat kan Jeanette beamen.

Jeannette bij haar tuintje: "Kijk naar mijn geveltuin… het bloeit en groeit" (foto: Jurriaan Brobbel)


Jeannette woont in Rustenburg-Oostbroek en heeft een geveltuintje:
“Ik kom uit Birmingham, een lelijke industriële stad in Groot-Brittannië. In woon nu tien jaar in Nederland en ben blij met Den Haag. De stad heeft zoveel mooie parken en het strand. Ik vind het ongelooflijk mooi dat de gemeente actief meewerkt aan het groener maken van onze omgeving. Kijk naar mijn geveltuin… het bloeit en groeit. Naast de plantjes die ik gratis kreeg, heb ik boontjes en een blauwe Delphinium neergezet. Ik heb nog meer plannen. Ik zou graag plantjes neerzetten in de boomspiegel rondom de boom. Nu ligt daar vaak troep of hondenpoep. Planten zijn gezelliger om tegenaan te kijken.”

Volg hier de tegelstand. Onthoud: wippen is belangrijker dan winnen!

Lees ook:
Groen in Transvaal Mag dat dan zo'n geveltuin?
Geveltuinen hit in de wijk: 'Buurvrouw ik geef jouw geveltuintje wel water'
'Tuintjes en groen zijn altijd een goede aanleiding voor een gesprek'

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen