Maak van jouw ommetje meteen een opschoon-ommetje!

18-03-2021

De Actieweek Schone Buurt begon 20 maart met de Landelijke Opschoondag. Ga je een frisse neus halen, verlos jouw buurt of favoriete groen dan meteen van zwerfafval. Henk uit Loosduinen en kinderen uit Leidschenveen doen dat elke week! Maak zo van jouw ommetje meteen een opschoon-ommetje!

Veel Hagenaren en Hagenezen zitten vanwege de coronacrisis hele dagen thuis. De Hersenstichting en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder adviseren om dagelijks de benen te strekken voor je gezondheid. Daarom ontwikkelden zij de succesvolle wandel-app Ommetje.

Blijf op de wandelpaden!

En als je dan toch lekker buiten bent en jezelf fit en vrolijk wandelt, vis dan ook eens wat zwerfafval van straat of uit onze natuur. Maak van jouw dagelijkse ommetje een opschoon-ommetje en draag op die manier bij aan een prettige leefbare buurt. Dat kun je natuurlijk ook doen in onze parken, duinen en bossen. Blijf in wel op de wandel- en fietspaden en houd de hond aangelijnd! Het broedseizoen is begonnen dus de dieren hebben hun rust hard nodig.

Raap meteen iets op als je buiten loopt

Henk Hartzheim (66) begon twaalf jaar geleden met zijn opschoon-ommetjes uit ergernis. “Ik zag de wijk vervuilen en nam het initiatief om dat zelf aan te pakken”, zegt Henk uit Loosduinen. In een herkenbaar oranje pak van de gemeente wandelt hij twee tot drie keer per week in zijn stadsdeel. “Als je buiten loopt kun je gelijk wat oprapen. Veel mensen doen dan ook bij mij in de buurt”, zegt Henk. Hij kreeg er twee jaar geleden de Stadsspeld voor. Zijn tip: “Als je gaat wandelen, neem een zakje mee en een paar handschoenen. Zeker nu in deze coronatijd moet je hygiënisch te werk gaan!”

Zeker in deze coronatijd moet je hygiënisch te werk gaan als je opruimt (foto: Valerie Kuypers)

Opruimen voor de dieren

Ook Emma (8), Jesse (6), Lianne (10) en Quinten (10) uit Leidschenveen ruimen veel afval op. Met subsidie van de gemeente richtten zij in 2020 ‘De Milieuclub’ op. Met gele hesjes en eigen logo, grijpstokken en afvalzakringen maken ze minstens een keer per week – meestal op de vrije woensdagmiddag – een opschoon-ommetje. Dat doen ze omdat ze zijn begaan met de stadsnatuur en van dieren houden.

Lianne: "We ruimen op voor de dieren, maar zwerfafval is sowieso heel slecht." (foto: Frank Jansen)


“Ik zag dat het steeds slechter ging met het milieu, dus daar wilde ik iets aan doen” zegt Lianne. “We ruimen op voor de dieren, maar zwerfafval is sowieso heel slecht. Sommige mensen gooien afval op straat alsof het vanzelf weggaat. Als afval op de wereld in de natuur belandt, houden we geen normale wereld meer over!”

Corona-afval gevaarlijk voor dieren

De coronacrisis levert nieuw zwerfafval op. Mondkapjes en plastic handschoenen horen niet thuis op straat en in de natuur. Vissen, egels, honden, katten en vogels - eigenlijk alle dieren - kunnen het plastic per ongeluk eten of kunnen verstrikt raken in de elastieken hengsels van het mondkapje. Boswachters en veegploegen treffen regelmatig beschermingsmiddelen aan. Laat daarom je mondkapje niet slingeren, denk aan de dieren en de natuur.

Boswachters en veegploegen treffen regelmatig beschermingsmiddelen aan.


Wat jij moet weten over de opruimactie...

Wanneer is Landelijke Opschoondag?
Zaterdag 20 maart is de landelijke dag, maar in Den Haag maken we er een hele week van:  de Actie Schone Buurt van 20 maart t/m 25 maart

Wat is de Landelijke Opschoondag en de actieweek?
Op deze dag ruimen vrijwilligers in het hele land zoveel mogelijk zwerfafval op. Ook in Den Haag steken we de handen uit de mouwen om de stad een stukje schoner te maken. Dat doen we niet een dag, maar de hele week tijdens de Actie Schone Buurt van 20 maart t/m 25 maart

Hoe doe ik mee?

Maak een ommetje in jouw buurt of in de stadsnatuur, neem een zak en beschermende handschoenen mee en rapen maar! Vanwege de coronamaatregelen graag alleen of maximaal in groepjes van twee personen opruimen. En let op in onze natuur: blijf op de paden en houd de hond aangelijnd!

En wat als ik het opruimen groter wil aanpakken?
Je kunt gratis opruimspullen (knijper, vuilniszak en handschoenen) ophalen bij een startpunt. Hier vind je het overzicht van alle startpunten. Er is er altijd wel een in jouw buurt. Let op: Maak een afspraak met het startpunt om de spullen op te halen.

Iris is een van de startpunten in de stad waar je opruimspullen kunt reserveren. (Foto: Valerie Kuypers)


Maak een zwerfie!
Maak tijdens de actieweek een zwerfie! Maak een foto met wat je hebt opgeruimd en deel ‘m op social media met #schoondoenwegewoon en #haagsehanden. Zo inspireer je een ander om ook mee te doen.

Meedoen aan een wereldwijd afvalonderzoek?
Download de Litterati-app.

Je kunt gratis opruimspullen (knijper, vuilniszak en handschoenen) ophalen bij een startpunt. Maak dan wel eerst een afspraak (foto: Valerie Kuypers)


Lees ook: 
Maak van je mondkapje geen zwerfkapje
Boswachters over drukte: ‘Mensen komen zelfs in verboden kwetsbare natuur'
Vermijd drukte en ga ook eens naar andere Haagse natuur

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen