Koolmees wint vogeltelling en teller Tom wint fotowedstrijd

08-02-2021

Wat hebben we veel mooie foto’s ontvangen van deelnemers van de Nationale Tuinvogeltelling 2021. Dank voor alle inzendingen! De koolmees is weer de meest getelde vogel van de stad. En toch staat die niet op de drie winnende foto’s. Van harte Tom uit Moerwijk, Bas uit Mariahoeve en Judith uit Laak.

"Bij het kiezen van de Top-3 hebben we gelet op foto’s die recentelijk zijn gemaakt op/ vanuit een tuin of balkon in en rond onze stad", zegt jurylid en stadsecoloog Martin van den Hoorn. Op het Haagse Groen blogt hij maandelijks over de stadsnatuur in onze stad. Hij selecteerde de foto's samen met groenexpert en tuinier Martina van der Vegt, die allerhande doe-het-zelf-blogs schrijft voor het Haagse Groen. 

Dit zijn de winnende foto's in de Top-3:

De eerste plek is voor Tom uit Moerwijk

De eerste plek is voor Tom en zijn gezin uit Moerwijk


Martin en Martina vinden de winnende foto van een 'uitstekende compositie die past bij zowel de Tuinvogelteldagen als de huidige situatie waarin wij door de coronacrisis leven'. "We zitten meer thuis en bekijken het leven vaker door de onze ramen dan we zouden willen. Dat zie je terug in de foto. Daarnaast waarderen wij de inzet en het geduld van fotograaf Tom om op het juiste moment te wachten tot de tuinvogel, een roodborstje,  langs zou komen", aldus de jury. 

Gefeliciteerd met het Mussenflat-pakket!
Hierin zit een Mussenflat van drie hoog; vogelvoederhouder met een zak biologisch vogelvoer; de uitgave Vogelavonturen met leuke vogelweetjes; de vogeljaarkalender van 2021.

De tweede plek is voor Bas uit Mariahoeve

De tweede plek is voor Bas uit Mariahoeve


Martin en Martina vinden het licht en de kwaliteit van de foto op de tweede plek geweldig. "Fotograaf Bas laat ons weten dat deze pimpelmezen regelmatig op de elfde etage in Mariahoeve een hapje komen halen. Hij heeft zelfs nestende koolmezen gehad en hiervan in 2019 een filmpje gemaakt: gemaakt. Wat leuk. Dank voor het toezenden." Het filmpje is hier te zien https://www.youtube.com/watch?v=o3P5nCeAGt4

Gefeliciteerd met het Mussenvilla-pakket!
Hierin zit: een Mussenvilla twee-onder-een-kap; vogelvoederhouder met een zak biologisch vogelvoer; de uitgave Vogelavonturen met leuke vogelweetjes; de vogeljaarkalender van 2021.

De derde plek is voor Judith uit Laak

De derde plek is voor Judith uit Laak.​


Martin en Martina over de derde foto: “Deze foto vinden wij heel leuk en grappig. Een typische stadsreiger die zo volkomen aan mensen is gewend dat hij zelfs op balkons rondloopt en er lekker voor gaat zitten! Dit vinden wij helemaal passen bij de ‘tuinvogels’ van deze tijd."

Gefeliciteerd met het Mezenkast-pakket!
Hierin zit een Mezenkast; vogelvoederhouder met een zak biologisch vogelvoer; de uitgave Vogelavonturen met leuke vogelweetjes; de vogeljaarkalender van 2021.

De drie winnaars krijgen bericht van ons en ontvangen het pakket binnenkort thuis. 

Ook plaats vier t/m tien zijn de moeite waard! 

Alle Top-10 inzendingen ontvangen een Vogelkalender van 2021. Hieronder de foto's vier t/m tien:

De vierde plek
De vijfde plek
De zesde plek
De zevende plek
De achtste plek
De negende plek
De tiende plek

 
Alle deelnemers bedankt voor de mooie foto's! Jullie krijgen de kalender ook zo snel mogelijk thuis.

Nationale Tuinvogeltelling

Aan de Nationale Tuinvogeltelling deed landelijk een record aantal mensen mee, maar liefst 198.179 deelnemers. Er werden in totaal 2.759.139 vogels geteld. In Den Haag deden 2.813 mensen mee. Zij telden 33.873 vogels. Was vorig jaar de koolmees de meest getelde vogel in Den Haag, ook dit jaar staat dit vogeltje op nummer 1, gevolgd door de merel en de kauw. Landelijk bleef de huismus de meest getelde vogel. Alle resultaten van de Nationale Tuinvogeltelling staan hier

Top-10 van 2021 van meest getelde tuinvogels in Den Haag


Lees ook:
Meer rust voor vogels, zo doen we dat!
Hoe maak ik mijn tuin of balkon vogelvriendelijk?
Hoe maak ik een vogelvoederhuisje?
 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen