Zij gingen je voor: 30.000 tegels eruit en planten erin!

22-12-2020

Groene vingers zijn niet nodig. Een groen hart wel. En dat hebben heel veel stadsgenoten! Hagenaars leverden dit jaar maar liefst 30.000 tegels in voor planten. Om een geveltuintje of boomspiegel te maken of een schoolplein te vergroenen. Dank Loes, José, Corrie, Annelies en Jan en vele anderen!

Het jaar is bijna voorbij. Den Haag wordt steeds groener. Niet alleen de gemeente vergroent onze omgeving, ook bewoners, scholen en organisaties gingen aan de slag. Alleen al bij Operatie Steenbreek werden dit jaar 30.000 tegels ingeleverd voor planten. Dat is zo’n 2.700 m2 meer groen!

Winst voor mens, dier en milieu

Meer groen is nodig. Dankzij planten en bomen wordt het koeler in de stad, wordt de lucht schoner, kan het regenwater beter weglopen en zijn er meer voedsel- en beschutte plekken voor bijen, vlinders en vogels. Meer groen in de stad is winst voor mens, dier en milieu. 

Meer groen in de stad is winst voor mens, dier en milieu.


Bij Operatie Steenbreek kun je tegels inleveren. Voor elke tegel krijg je een plantje terug. Lees onderaan deze tekst hoeveel tegels je kunt omruilen. De actie is vanwege de lockdown even stilgelegd. Operatie Steenbreek hoopt in februari 2021 weer van start te kunnen gaan en er een net zo’n mooi jaar van te maken als in 2020. Maar liefst 30.000 tegels werden ingeleverd!

Groene schoolpleinen

Zo maakten vijf Haagse scholen hun schoolplein stukken groener. Op de plekken waar eerst 6.500 tegels lagen, staan nu plantjes. Het groen zorgt ervoor dat de schoolpleinen minder heet worden in de zomer en dat het regenwater de grond in kan. Omdat de voorbereidingen bij HML, Paschalis, Mariscollege, Oranjeschool, Zuidwalschool al ruim voor de corona-uitbtaak waren begonnen, kon de uitvoering van de werkzaamheden doorgaan.  

Handen uit de mouwen in Laak; daar werden 900 tegels ingeleverd voor planten.

Actieve bewoners organiseren buurt- en straatacties

Ook actieve bewoners en bewonersorganisaties door de hele stad organiseerden afgelopen jaar met ondersteuning van Operatie Steenbreek meer dan twintig coronaproof buren-en straatacties. Bij deze acties zijn zo’n 17.000 tegels verzameld en waren 240 gezinnen betrokken. Zo ruilde Laak Bloeit 900 tegels in voor planten, leverde de Columbusstraat 200 stenen in en haalde de Doornstraat 500 tegels op. En ook Hofje Groeneweg met 280 tegels of Reyniershof met 450 stenen zijn het vermelden waard. Voor al die stenen kwam groen in de plaats. 

130 geveltuinen

Bijzonder is het initiatief van wijkvereniging SPARK dat 2.200 tegels en bijna 130 geveltuintjes aanlegde. Juist in coronatijd waarin veel mensen thuiszaten en iets moois voor hun straat wilden doen, kreeg SPARK het druk. De samenwerking met dit succesvolle initiatief in Rustenburg-Oostbroek is een echte hit in de wijk, zo vertelde José Hamer en Loes Baijens op het Haagse Groen. Ook Haagse Zwam ging de straat op om geveltuinen aan te leggen en leverde in Transvaal-Zuid 220 tegels in.

José Hamer en Loes Baijens hebben al meer dan 130 geveltuintjes aangelegd.

 Nog meer vergroening

Maar ook heeft woningbouwvereniging Staedion samen met bewoners en ‘Lekker Bezig Buiten’ een binnenpleintje bij het dobbelsteencomplex in de Schilderswijk prachtig vergroend. Daarbij zijn zo’n 700 tegels verwijderd. Bij zorgkwekerij Mens & Tuin zijn al bijna 3.900 tegels ingeleverd en bijna 100 gezinnen langsgekomen. Tot slot heeft Operatie Steenbreek samen met ‘Sterk in Groenwerk Hoveniers’ en ‘Mens en Tuin’ bijgedragen aan vergroening van de Verpleeghuis Sammersburg in Moerwijk-Zuid.

Haagse Zwam legde in Transvaal-Zuid geveltuinen aan en leverde 220 tegels in.


Na de lockdown zelf een buurtactie organiseren? Dat kan!

Organiseer na de lockdown een straatactie samen met je buren of de hele straat! Leg samen geveltuintjes aan of vergroen een gezamenlijke binnenplaats! Leuk om samen te doen en de straat wordt er mooier en groener van. Gaat het om een straatactie met meer dan 200 stenen? Dan helpt Duurzaam Den Haag jullie op weg met gratis planten en het ophalen van de tegels. Niet alleen achtertuinen, maar ook geveltuinen en binnenplaatsen tellen mee! Wil je zo'n wijkactie organiseren? Lees hier in het draaiboek hoe je zo'n actie organiseert en mail dan projectleider Edwin: operatiesteenbreek@duurzaamdenhaag.nl

Wil jij je tegels inruilen? Check dan even de volgende ruilregels: 

  • Bij de eerste 10 tegels die je inlevert, krijg je 1 plant per tegel mee.
  • Lever je tussen de 10 en 20 tegels in, dan krijg je vanaf de 11de tegel 1 plant per 2 tegels mee.
  • Bij inleveren van 20 tot 50 tegels, krijg vanaf de 21ste tegel 1 plant per 4 tegels mee.
  • Heb je meer dan 50 tegels? Goed zeg! Je krijgt dan maximaal 25 planten mee.

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen