Tweede plantenbieb geopend: groen geluk in een kastje

07-10-2020

Geen boeken lenen, maar plantjes, stekjes en zaden ruilen. De plantenbieb aan het Koningsplein, de eerste in Den Haag, is een succes. Op het Newtonplein is op 7 oktober alweer de tweede plantenbieb geopend. “Een kastje met groen geluk maakt iedereen toch blij?!”, zegt initiatiefnemer Rachel.

Een cactus, vetplantje, varen of madagascar-plantje… In de plantenbieb in het Regentessekwartier - en nu ook op het Newtonplein - staan de meest uiteenlopende plantjes en stekjes. “Soms is de bieb ook even leeg, en als ik de volgende dag terugkom om er nieuwe stekjes in te zetten, staat ie alweer vol. Zo leuk om te zien!”, zegt Rachel van Duijn (zie foto boven). Zij is jongerenwerker bij Voor Welzijn en de initiatiefnemer van de eerste plantenbieb in Den Haag.  

De eerste plantenbieb van Den Haag staat op het Koningsplein en werd deze zomer geopend.


In een groene bieb ruil je stekjes, zaden, plantjes en bloemen. Het idee is dat bewoners een stekje maken van een eigen plant en het in de plantenbieb zetten. Zij kunnen vervolgens een ander stekje uit de plantenbieb meenemen. “Maar je mag ook heus wel eens een stekje meenemen als je er niets voor in de plaats terugzet”, zegt Rachel.

Volgens haar is het niet alleen leuk om met plantjes bezig te zijn, het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit in de omgeving. Je krijgt planten die je anders niet zou hebben. En het doet de buurt goed. “Omdat buurtbewoners de plantjes in het kastje onderhouden, is de bieb een mooie plek waar bewoners samenkomen. Ze maken een praatje en leren elkaar daardoor kennen”, zegt Rachel.

Begin oktober is de plantenbieb op het Newtonplein geopend. Welk plein volgt?

Meer vergroenen in de stad

Toen Rachel de nieuwe groene bieb op 20 juli opende met steun van Duurzaam Den Haag en Kopgroep2030 hoopte ze dat anderen enthousiast zouden worden. En dat gebeurde heel snel. Dineke Bangeter-Van der Molen las het op de website van Duurzaam Den Haag en meldde zich meteen. Ze woont vlakbij het Newtonplein.

Dineke wordt een van de buurtbewoners die de nieuwe plantenbieb in de Newtontuin gaat onderhouden. “Ik vind het heel belangrijk dat we de stad meer vergroenen en dat we de biodiversiteit stimuleren door zoveel mogelijk plantensoorten in de tuin te zetten. Dus ik hoop dat er niet alleen kamerplantjes, maar ook veel zaden worden uitgewisseld.”

Dineke is een van de buurtbewoners die de plantenbieb aan het Newtonplein gaat onderhouden.

Bewust van meer groen

Dineke is bewust met groen bezig. Ze zoekt altijd naar manieren hoe je je straat groener krijgt en hoe je mensen bewust kunt laten worden van meer groen. “Ik zie in de plantenbieb goede mogelijkheden. Het is een mooi middel om met elkaar in gesprek te gaan.” 

Rachel hoopt dat de plantenbieb verschillende culturen aan het Newtonplein dichter bij elkaar brengt. “Met groen is er, in tegenstelling tot voedsel, geen enkele barrière. Planten zijn heel vrijblijvend en laagdrempelig. Een kastje met groen geluk maakt toch iedereen blij?! Het zijn een soort minicadeautjes”, zegt Rachel. Ze hoopt dat de plantenbieb zich als een olievlek over de stad uitbreidt.

Dit meisje heeft net een stekje in de plantenbieb aan het Newtonplein geruild voor een ander plantje.


Wil jij ook een plantenbieb?

Wil jij nu ook zo'n plantenbieb in jouw omgeving en zijn er bewoners die de planten in de bieb willen verzorgen? Neem dan contact op met Duurzaam Den Haag.  Je kunt een e-mail sturen naar anouk@duurzaamdenhaag.nl Zij bespreekt de mogelijkheden met je.

In een groene bieb ruil je stekjes, zaden, plantjes en bloemen.


Lees ook:
Stappenplan voor meer groen in de buurt 
Meer groen? Gewoon doen!
Geveltuinen een hit in de wijk

Tekst & Beeld: Merijn van Grieken
 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen