Meer groen? Gewoon doen!

19-06-2020

Beeldend kunstenaar Lilian Kreutzberger en haar buurmeisje Selma gaan voor meer groen in de Schilderswijk. Tijdens de coronacrisis hebben ze de hele buurt gemobiliseerd. Inmiddels hebben ze al meer dan twintig nieuwe stoep- en geveltuintjes aangelegd. En er komen er nog meer bij.

In de Schilderswijk is over het algemeen veel beton en weinig groen. Maar daar kun je als bewoners ook zelf iets aan doen. Zo zijn Stichting Jacobahof en een aantal buurtbewoners al een tijdje van mening. Beeldend kunstenaar Lilian Kreutzberger woont sinds een paar jaar in de Jacobastraat en zag het aanleggen van stoeptuintjes als een mooie kans om iets positief aan de wijk bij te dragen. Groen doet goed, dus genoeg reden om aan de slag te gaan.

,, ...niet alleen voor onze eigen deur dingen mooier maken...”

Lilian: ,,Tijdens het aanleggen van een tuintje rond een van de bomen in mijn straat, werd ik spontaan bijgestaan door een groepje meiden uit de wijk die allemaal wilden helpen. Samen met buurmeisje Selma (10 jaar), ontstond zo het idee om niet alleen voor onze eigen deur dingen mooier te maken, maar om dit ook bij anderen te gaan doen.”

Buurmeisjes Chelsea (l) en Selma (r) hebben veel geholpen 

Aan huis gebonden

Door de coronacrisis kon Lilian een hele tijd niet naar haar atelier in Amsterdam en was ze meer aan huis gebonden En dat gold uiteraard voor meer mensen in haar buurt. Lilian:,, Na het zien van het enthousiasme bij het maken van het tuintje rondom de boom, heb ik direct contact gezocht met de Gemeente Den Haag. De groenbeheerder van stadsdeel centrum kwam dezelfde week nog langs en kon al snel een financiële bijdrage voor planten en scheppen regelen. Ook hebben we uitgebreid advies gekregen over welke planten geschikt zijn en in de winter groen blijven. Na twee weken konden we al aan de slag. En dat kwam goed uit want door de lockdown waren veel kinderen en buren thuis."

,,Met mijn mobiel en internet liep ik door het tuincentrum...”

Samen met Selma ging Lilian op zoek naar bewoners die een geveltuin wilden aanleggen en keken ze naar andere geschikte plekken voor een tuin, bijvoorbeeld bij bomen of langs een blinde muur. Lilian: ,,Zo hebben we voor alle tuintjes in de buurt vooraf ‘eigenaren’ vastgesteld of ‘adoptanten’ aangewezen die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Samen met de kinderen, ouders en buurtbewoners van de Hillegondastraat, de Jacobastraat en de ’s Gravenzandelaan zijn de tuintjes aangelegd. Uiteraard hielden we rekening met de geldende coronomaatregelen en waren we er nooit met z'n allen tegelijk. We overlegden steeds goed welke planten mensen graag wilden hebben en keken daarnaast wat een goede mix is om te zorgen dat de tuintjes het hele jaar door mooi zijn. Met mijn mobiel en internet liep ik door het tuincentrum om de beste planten uit te zoeken”, lacht Lilian.

,,Zodra je eenmaal begint, merk je dat het een beetje verslavend is”

De tuintjes konden op veel enthousiasme rekenen in de buurt. De straten zien er een stuk beter uit. Lilian: ,,We zien nu steeds meer buren die ook zelf aan de slag gaan met het aanleggen van een tuintje, zonder dat we ze vooraf benaderd hebben.”

Ook zorgen de nieuwe tuintjes ervoor dat mensen zich verantwoordelijk voelen om ze goed te onderhouden. Zo merkt Lilian zelf dat ze meer geneigd is om bijvoorbeeld ook zwerfvuil eromheen op te ruimen. Voor iedereen die meer groen in de buurt wil, heeft ze de volgende tip: ,,Beginnen! Je leert het vanzelf tijdens het doen. Tuinen aanleggen is een beetje verslavend. Net zo als kunst verzamelen overigens. Daarnaast zijn er vaak mogelijkheden voor een financiële bijdrage van de de gemeente of subsidie. Dus: ga gewoon aan de slag, dan volgt de rest vanzelf!”

De straat ziet er een stuk groener uit


Meer weten?
Met deze vliegende start hebben Lilian en Selma al meer dan twintig tuintjes gerealiseerd. En er komen er nog meer bij. Stichting Jacobahof, partner in dit project, heeft een aanvraag bij Fonds 1818 ingediend, waardoor het initiatief uitgebreid kan worden. Meer informatie over Jacobahof vind je op hun website.

Wil je zelf ook graag meer groen in je straat? De spelregels voor een geveltuin vind je hier. Heb je bomen in de straat? Kijk dan eens op de website van de gemeente Den Haag hoe je je eigen tuintje rond een boom kunt maken. Meer inspirerende verhalen over een groenere buurt, vind je in onze rubriek Groen in de buurt.
Meer groen? gewoon doen!

Lees ook:

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen