Meer groen op je balkon? Met deze 5 eenvoudige tips gaat dat zeker lukken

19-05-2020

Droom jij van een grote tuin waar vogels af en aan vliegen en het insectenhotel altijd is volgeboekt? Maar moet je het - net als veel Hagenaars - doen met een klein balkon? Lees dan snel deze vijf tips van ecoloog én buitenmens Dylan. Ook jouw balkon kan een groene oase worden.

Een grote tuin aan het water, een klimboom en een grote vlinderstruik vol leven. Vogels vliegen af en aan en het insectenhotel is volgeboekt. Een schitterend beeld natuurlijk, maar helaas heeft niet iedereen deze mogelijkheid. Misschien ben je wel gezegend met een balkon. Goed nieuws: ook die kun je heel goed vergroenen! Hier zijn 5 tips om eenvoudig je (kleine) balkon te vergroenen.

Tip 1. Begin klein

De eerste tip is gelijk de moeilijkste: begin klein. Zeker als je enthousiast bent wil je waarschijnlijk gelijk het hele tuincentrum leegkopen. Trust me, I’ve been there! Toch zeg ik: houd je in. Als je voor het eerst je (kleine) balkon gaat vergroenen, dan is het vaak moeilijk in te schatten hoe alles er bij komt te staan. Waar komt welke plant, waar zit je het liefst, wil je nog een tafeltje om aan te zitten? Dat komt vaak vanzelf als je gebruik maakt van de ruimte en er langzaam wat groen in brengt.

Bouw het groen op je balkon langzaam op


Op ons eigen balkon heb ik deze fout ook gemaakt. We waren net verhuisd van een huisje in de natuur naar een appartement in de stad en ik zette gelijk het hele balkon vol. Na een maand of twee besefte ik me dat het helemaal niet fijn stond, sommige bakken veel te groot waren en ik eigenlijk op een andere plek wilde zitten. Daar had helaas net de klimplant het muurrek gevonden en stond die al helemaal op zijn gemak. Dus tip #1: begin klein en bouw het groen op je balkon langzaam op, hoe moeilijk dat ook is!

Tip 2. Maak gebruik van de ruimte

Deze tip spreekt misschien voor zich, maar een (klein) balkon vergroenen dwingt je om goed na te denken over de ruimte. Waar in een grote tuin een grote pot meer of minder niet zoveel verschil zal maken, is dat op een balkon al snel een ander verhaal. Het is dus goed om de ruimte die je hebt essentieel te benutten.

Op een balkon heb je al snel één of twee kale muren die je prima kunt vergroenen zonder dat het veel ruimte in de slag neemt. Eén van de meest eenvoudige manieren om dat te doen, is het gebruik van klimplanten. Plaats een smalle bak of pot met een goede klimplant, zoals een Wisteria, een Clematis of een Hedera (klimop). Die eerste hebben een prachtige bloei, de klimop zorgt weer voor wintergroen op het balkon.

Wil je de klimplanten helpen, dan kun je een klimrek aan de muur hangen. Zo’n plantenklimrek komen in allerlei vormen en maten, en vooral in allerlei prijzen. Bedenk je dat het rek alleen de plant helpt zich ergens aan vast te houden en dat het al snel bedekt zal zijn in groen. Als je op budget moet vergroenen is dit dus niet iets waar je per se veel geld aan uit hoeft te geven. Wij hebben zelf gekozen om geen officieel plantenklimrek te kopen, maar een metalen raster met 10x10cm gaten. Dit is meestal goedkoper dan een houten versie en ik vind het zelf nog mooier ook.

Tip 3. Werk in lagen

Deze tip sluit goed aan de vorige tip. Als je een klein balkon vergroent heb je niet veel ruimte. Althans, niet veel harde vierkante meters om te vergroenen. Ga je in de hoogte werken, dan vergroot je je werkoppervlak enorm. Hang bijvoorbeeld een aantal plantenbakken aan de railing van het balkon en gebruikt kleine verhogingen om lagen te creëren. Een keukentrappetje van de kringloop of een oud bijzettafeltje zijn daar perfect voor.

Ga de hoogte in


Een plantenklimrek zoals benoemd in tip #2 krijgt dan gelijk een dubbelfunctie: je kunt er prima plantenbakken aan hangen! Zo zorg je gelijk voor diversiteit op het balkon en lijkt het al snel een stuk groener. Menig tuincentrum heeft tegenwoordig plantenbakken in allerlei maten met ingebouwde ophangsystemen. Met een beetje creativiteit kun je het bovendien nog leuker aankleden, met bijvoorbeeld een leuk buitenschilderijtje of zelfs een vogelhuisje.

Tip 4. Ga niet te groot

Ook een veelgemaakte fout is het gebruiken van grote potten en bakken. Dat voelt misschien logisch, je hebt immers weinig ruimte voor veel bakken. Het lastige van grote potten is echter dat het balkon snel vol staat en je weinig flexibiliteit hebt om te schuiven. Als je voor het eerst je balkon vergroent, kies dan voor kleine potten en bakken. Zo werk je makkelijker in lagen, kun je eenvoudig schuiven als iets toch niet helemaal lekker staat en kun je veel verschillende planten gebruiken. Goed voor de diversiteit en het ziet er gezelliger uit!

Tip 5. Gun jezelf ook ruimte

Misschien wel de belangrijkste tip bij het vergroenen van een (klein) balkon: gun jezelf ook wat ruimte. Een groen balkon is super fijn, maar je wilt er wel gebruik van kunnen maken. Want zeg nou zelf: wat is er heerlijker dan op een warme zomeravond nog even een wijntje drinken op je eigen balkon tussen al het groen! Zorg er dus voor dat je ruimte houdt voor een gemakkelijke zithoek, een (kleine) eettafel of een comfortabele bank.

Een balkon waar ruimte voor jezelf is zorgt er bovendien voor dat je het groen waarschijnlijk beter verzorgt. Immers: uit het oog, uit het hart! Als je nooit op je balkon komt, dan zul je ook snel over het hoofd zien dat ze wat aandacht nodig hebben. Eigenlijk zorg je er dus voor dat je zelf heerlijk kunt genieten, maar ook je planten het beter naar hun zin hebben. Wat wil je nog meer?!

Bonus tip. Gebruik inheemse planten 

Wil je met jouw groene balkon ook een bijdrage leveren aan de Nederlandse natuur? Dat kan! Zelfs een klein balkon kan een prima plek bieden aan vogels, bijen en vlinders, en dat kan de natuur heel goed gebruiken. Hoe je dat het beste kunt doen? Gebruik inheemse bloemen en planten. Dit zijn planten die van nature in Nederland voorkomen en hier dus thuis horen.

In tuincentra is het echter vaak moeilijk te achterhalen of een plant goed is voor de insecten en vogels die in Nederland van nature voorkomen. Gelukkig zijn er kwekers die uitsluitend inheems plantgoed opkweken en verkopen voor niet al te duren prijzen. Zoek op Google naar “Inheemse planten kopen” en je vindt vast een kweker bij jou in de buurt.

Het resultaat?

Als je bovenstaande tips van Dylan volgt, kan je balkon een prachtige, groene oase worden. Kijk hier maar eens hoe het balkon van Dylan er nu bij staat:

 

Meer weten?
Dit artikel is gemaakt door ecoloog én buitenmens Dylan Haanappel. Dylan was eerst een grafische vormgever, maar hij werkt nu als ecoloog bij de IVN. Van een leven achter de computer naar een beroep in de buitenlucht. Dylan heeft van zijn passie zijn werk gemaakt. Lees meer over zijn ervaringen op zijn website dylangaatnaarbuiten.nl. Hier plaatst hij regelmatig blogs én tips voor een betere balans tussen binnen en buiten. 

TEKST & BEELD: Dylan Haanappel 

Lees ook:

Ineens weet je het: van binnenmens naar buitenmens
Groen Doen! - Meer plantenbakken
Groen Doen! - Zelf een moestuin maken
Geveltuinen? Heel graag! Maar waar moet je op letten?

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen