Eikenprocessierups kruipt weer uit z’n eitje

21-04-2020

Jeuk, rode ogen, bultjes of blaasjes op de huid…De eikenprocessierups kan vervelende klachten veroorzaken. De eitjes van de rups beginnen op veel plekken in Nederland nu al uit te komen. Lees hier hoe wij in Den Haag omgaan met deze kleine overlastgever.

Relatief weinig eiken

In het oosten en zuiden van ons land zorgde de eikenprocessierups vorig jaar voor heel wat overlast. Veel heviger dan in onze stad. Dat heeft alles te maken met het aantal eiken in onze stad en hoe de stad is ingericht. We hebben in totaal bijna 120.000 ‘stadsbomen’ dit zijn de bomen in onze plantsoenen, langs wegen, kades en lanen. Hier staan ongeveer 8.000 eiken tussen. Daarnaast staan er aardig wat eiken in bossen en parken. 8.000 eiken lijkt misschien veel, maar als je het vergelijkt met andere gemeenten in het oosten van ons land valt het best mee. Daar bestaat het bomenbestand soms wel voor 80% uit eiken.
In onze stad is het bomenbestand heel divers. De iep en de linde zijn bijvoorbeeld veel populairder. Hierdoor hebben we dus minder last van de eikenprocessierups, best logisch eigenlijk!

Brandhaartjes

Vanuit het kenniscentrum Eikenprocessierups wordt de ontwikkeling van de rups nauwlettend gevolgd. De eerste jonge rupsen zijn begin april al weer gesignaleerd in Nederland. ,,Maar in Den Haag hebben we nog geen nestjes gevonden”, vertelt Peter van Kan, een van onze groenbeheerders. ,,Als de rupsjes nog klein zijn, veroorzaken ze nog geen overlast. Ze hebben dan al wel haartjes maar nog niet de brandharen die overlast kunnen veroorzaken. Als de temperatuur normaal verloopt dan komen die brandhaartjes rond half mei. Dat is ook het moment waarop ze de opvallende nesten gaan vormen en goed zichtbaar worden voor mensen”, aldus Peter.

Opsporen

Onze groenbeheerders hebben een gespecialiseerd bureau ingehuurd die eind mei/begin juni start met het inspecteren van de bomen. Peter: ,,Het heeft geen zin om het bedrijf eerder aan het werk te zetten omdat de nesten dan simpelweg nog niet goed zichtbaar zijn. Zodra zij een nestje zien, dan wordt dat geregistreerd en kunnen ze weggehaald worden. De nestjes worden weggezogen en daarna verbrand. In Den Haag gebruiken we dus geen chemische bestrijdingsmiddelen om de eikenprocessierups weg te halen.”

Groen aantrekkelijk maken voor de vijand van de rups

Loop er met een boog omheen

Zie je een eikenprocessierups? Loop er dan met een boog omheen. De bomen waar nestjes worden waargenomen, markeren we met een lint. Is dit nog niet gebeurd, dan help je ons door een melding openbare ruimte te doen. Daarnaast zijn vogels, vleermuizen en insecten dol op deze lekkere sappige rupsen. Peter: ,,Daarom zorgen we er samen met onze stadsecologen voor dat de inrichting van ons groen nog aantrekkelijker wordt voor vogels, vleermuizen en insecten. Zo lost de natuur een deel van dit probleem vanzelf op.”

Wist je dat…

  • De eikenprocessierups de larve is van een nachtvlinder?
  • De eikenprocessierups in een periode van 3 maanden zo’n 5 keer verveld?
  • Er vorig jaar 240 nestjes met rupsen zijn opgespoord in Den Haag?
  • De eik op nr. 5 staat in ons Haagse bomenbestand? De iep en de linde komen het meeste voor in Den Haag.

Meer rupsen die overlast kunnen veroorzaken

Het voorjaar is het moment waarop veel rupsen en andere insecten weer ‘aan het werk gaan’. Dat kan soms wat overlast veroorzaken maar hoeft echt niet altijd gevaarlijk te zijn. Lees er hier meer over: https://www.hethaagsegroen.nl/widgets/uitgelicht/1359597.aspx

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen