Het voorstel voor een ‘Honey Highway’ werd ingediend door Duinoorder Maarten Horrevorts. Maarten: ,,Bijen hebben het slecht dat weet iedereen inmiddels wel. Maar wist je dat bestuiving van insecten noodzakelijk is voor meer dan 75% van de gewassen die wij eten? Het zijn de honingbijen, wilde bijen en hommels die ervoor zorgen dat we kunnen genieten van heerlijk fruit en groenten. Minder wilde bijen is dus een grote bedreiging voor onze voedselketen. De BIJ hoort er bij, dus tijd voor actie.”
,,Ik kan niet wachten om straks al die mooie bloemen te zien”
Het voorstel Honey Highway werd door veel buurtgenoten ondersteund en won €10.000,- van het wijkbudget. Maarten: ,,Het stukje Duinoord dat tussen de President Kennedylaan en Groot Hertoginnenlaan ligt, wordt vaak een beetje vergeten. Het Stadhoudersplantsoen bijvoorbeeld is een prima plek om meer bijen te trekken. Ik ben erg blij dat het voorstel zo goed ontvangen is door de buurt en ook echt uitgevoerd kan worden. Want een plan indienen is één ding, maar het ook gerealiseerd krijgen kost toch inspanning en overleg. Maar het is gelukt en ik kan niet wachten om straks al die mooie bloemen te zien bloeien.”
,,Er moeten wel bijen op af komen, natuurlijk"
Na het winnen van het geldbedrag kwam Maarten in contact met stadsecoloog Martin om het plan verder uit te voeren. Want er moeten wel wilde bijen op af komen, natuurlijk. En als er in de maanden oktober en november gezaaid wordt, komen in het voorjaar al die prachtige bloemen tevoorschijn.
Martin: ,,We zijn met diverse deskundigen ter plaatste geweest en waren het er al snel over eens dat het Stadhoudersplantsoen inderdaad een aangewezen plek was voor dit idee. Het ligt midden in een van de tien ecologische verbindingszones, hier geven we groen de ruimte om natuurlijk te groeien en het is een gebied waar planten en dieren in Den Haag zich kunnen verplaatsen. Door hier een goede mix van wilde bloemen te zaaien kunnen we zeker meerdere wilde bijensoorten in dit gebied verwachten. En niet alleen wilde bijen en hommels, ook dagvlinders, sprinkhanen en zweefvliegen zullen het hier fijn toeven vinden.”
Speciale zaadmengsels
Het voorstel van Maarten kreeg gaandeweg de naam Duinoord Insectenrijk en krijgt steeds meer vorm. De aanwezige zode is verwijderd en helemaal opnieuw aangelegd en er zijn twee speciale zaadmengsels samengesteld. Martin:,,In de meter langs de oever is een mengsel met meer oeverplanten gebruikt en op twee plekken hebben we een mix aan inheemse struiken geplant die over een langere periode nectar leveren en luwte geven. In het voorjaar komt hier alles prachtig in bloei.”
,,Beter als er de eerste twee jaar geen honden komen”
Het Stadhoudersplantsoen wordt graag bezocht door honden uit de buurt. Maar zolang de zaaimengsels nog in de grond zitten, hebben ze alle rust nodig om te gaan groeien. Martin: ,,Dan is het dus beter als er de eerste twee jaar geen honden komen, daarom hebben we voor nu een hekje geplaatst. We hopen op begrip van de hondeneigenaren. Het is nu misschien nog niet zichtbaar, maar straks wordt dit een bloemenoase voor diverse soorten insecten. Zo krijgt Den Haag er steeds meer natuur bij.”
Duinoord Begroot
Bewoners weten het beste wat er nodig is in hun straat, buurt en wijk en hebben vaak slimme en praktische oplossingen. Daarom heeft Stadsdeel Scheveningen geld vrijgemaakt voor meer zeggenschap voor bewoners. Met wijkbudgetten motiveren ze bewoners om hun eigen leefomgeving mooier, socialer, veiliger en groener te maken. Na Duinoord komen ook de andere wijken in Scheveningen aan de beurt. Bij Duinoord wonnen vier initiatieven gezamenlijk het budget van € 30.000,-: 160 extra plekken voor fietsen, Honey Highway (dus Duinoord Insectenrijk), Bij-blij & duurzaam Duinoord en groene pop-up terrassen voor een sfeervollere Reinkenstraat. Vorig jaar won het voorstel Minder grijs, meer groen het wijkbudget van Scheveningen- Dorp.
Meer weten?
Wil je meer lezen over Duinoord Begroot? Kijk dan eens op duinoordbegroot.nl. Meer informatie over de ecologische verbindingszones en het beleid voor het versterken van onze stadsnatuur vind je op de website van de gemeente Den Haag.
Lees ook:
Nieuwsbrief
Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.
Aanmelden