Laak Bloeit! Meer groen op straat

09-09-2019

​​​​​​​Stadsdeel Laak heeft over het algemeen veel steen en weinig groen. Dat kan én moet anders dacht bewoonster Kirsten. Voortvarend ging ze aan de slag met bloembakken en een paar boomspiegels. Het begin van Laak Bloeit; op naar meer groen op straat.

Kirsten is de drijvende kracht achter Laak Bloeit; een klein groepje buurtbewoners uit de omgeving van de Johan Gramstraat en de Oudemanstraat. Samen zetten zij zich in voor meer groen in de wijk. Groen ziet er niet alleen gezelliger uit, het is ook goed voor de bijen, de sponsfunctie van de aarde en het geeft verkoeling in hete zomers. Haar grootste droom? Een soort geheime tuin voor de hele buurt, midden in Laak. Maar laten we bij het begin beginnen: meer groen op straat.

,,Het maakt het beeld van een straat een stuk leuker”

Op initiatief van Kirsten zijn al een aantal bloembakken in de buurt geplaatst. Ook heeft ze zelf twee boomspiegels beplant. Dat smaakt naar meer. Kirsten: ,,We doen er alles aan om Laak fleuriger te maken. De boomspiegels in onze straten, liggen er maar kaal en ongezellig bij, vol hondenpoep of rommel. Als ik in andere straten loop waar de boomspiegels al beplant zijn, word ik vanzelf vrolijker. Dat moet hier ook kunnen. Het maakt het beeld van een straat een stuk leuker.”

,, Want dat is natuurlijk ook een beetje het idee, dat we het samen groener maken

Veel bewoners hielpen een handje mee


De gemeente steunt Kirsten in haar plannen om de boomspiegels aan te pakken. Het resultaat: een eerste boomspiegelplantdag in de Isingstraat. De gemeente leverde een bak met tuingereedschap, aarde, planten en bloembollen. Kirsten trommelde de buren op met posters, flyers en een facebookpagina. En met succes. Veel buren kwamen een handje helpen. In totaal zijn er nu zo’n vijftien boomspiegels klaar gemaakt met vier planten per stuk. ,,Dat is eigenlijk nog wat kaal. Daarom mag iedereen die leuke planten of stekjes heeft ze erbij zetten. Want dat is natuurlijk ook een beetje het idee, dat we het samen groener maken. Ook gaan we in het voorjaar een nieuwe ronde houden om er lente- en zomerbloeiers tussen te zetten. Daarvoor ga ik met de kinderen bloemenzaadjes opkweken. En we hebben nu ook een kruiden- en bloembak in de straat. Deze wordt onderhouden door twee buren die aangestoken zijn door ons enthousiasme. Ook de boomspiegels onderhouden we zelf;  af en toe water geven, rommel eruit halen en dat soort dingen.”

,,Ik heb ideeën te over”

Kirsten hoopt dat door het organiseren van deze acties Laak Bloeit uitgroeit tot een groepje buren dat zich structureel wil inzetten voor meer groen in de buurt en duurzaamheid. ,,Ik heb ideeën te over. Van een gezamenlijke moes- en kruidentuintjes tot een wormenhotel. En van het beschilderen van bloembakken tot een soort geheime tuin plekje. Nu nog enthousiaste mensen met wie ik dit samen kan doen.”

De eerste reacties in de buurt zijn in ieder geval positief. De meeste mensen zijn nieuwsgierig naar de plannen van Kirsten en denken graag mee. Dat geeft goede hoop. Kirsten: ,,We beginnen gewoon en kijken wat eruit kan groeien. Ik doe in ieder geval wat ik leuk vind, dus ik ga nog wel even door.”

Meer weten?

Meer informatie over Laak Bloeit vind je op hun Facebookpagina. Vind je het leuk om mee te werken aan een groener Laak? Stuur dan een mail naar laakbloeit@hotmail.com.

Wil jij ook graag meer groen in je buurt? Kijk dan eens op onze pagina Meer groen? Gewoon doen! voor meer informatie en tips.

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 

 

Cookie-instellingen