Bewoners met groene vingers

09-07-2019

Samen tuinieren en ervoor zorgen dat het groen in de buurt er netjes bij blijft liggen. Dat is wat Mimi Pronk en haar buren graag doen. Zij wonen om en nabij de Louis Armstrongkade en houden de opgeknapte tuin die daar aan het water ligt bij. En dat doen ze met liefde.

Sinds vorige maand hebben ze daar ook afspraken over gemaakt met de gemeente; de bewoners en de gemeente hebben een convenant getekend waarin staat dat de bewoners de tuin zullen onderhouden.  ,,Al sinds ik hier woon, ben ik veel in de tuin te vinden. Ik onderhoud het groen waar ik kan en daar geniet ik echt van",vertelt Mimi. ,,Iedereen komt als het ware via de tuin de wijk binnen, waardoor de bewoners onderling veel contact met elkaar hebben. Steeds meer bewoners gaven aan wel gebruik te willen maken van de tuin, maar een deel van het talud was zo overwoekerd. Het onkruid stond er torenhoog; brandnetels, berenklauw en klimop, waardoor een deel van de tuin onbegaanbaar was en tuinieren was er al helemaal niet mogelijk. Daar wilde ik iets aan veranderen."

,,Ik heb aangegeven dat we graag gebruik willen maken van de tuin en dat we mee willen helpen met het onderhoud"

Mimi zocht contact met de gemeente en uiteindelijk kwam zij terecht bij de groenbeheerders. ,,Ik heb aangegeven dat we graag gebruik willen maken van de tuin en dat we mee willen helpen met het onderhoud, maar dat de tuin dan ook wel opgeknapt moest worden. Groenbeheerders Fred Appeldooren en Fred Steenkist van Groenbeheer hadden hier wel oren naar en samen hebben we verschillende bewonersavonden georganiseerd om met elkaar te spreken over onze wensen en de mogelijkheden. We kwamen uit op een onderhoudsarme tuin, met vaste planten. De tuin ligt aan de schaduwzijde, dus konden we kiezen uit planten die het goed doen in de schaduw. Ook wilden we graag een looppad, zodat we veilig door de tuin kunnen lopen. En in plaats van de stekelige heg wilden we graag een transparant hek met een natuurlijke uitstraling. Uiteindelijk heeft een tuinarchitect onze wensen uitgetekend en zijn we het met elkaar eens geworden. In de afgelopen herfstperiode is de tuin aangelegd en de tuin ligt er nu prachtig bij. We zijn er zo blij mee!"

,,Dit soort burgerinitiatieven juichen wij echt toe"

Fred Appeldooren, hoofd Groenbeheer, is zeer te spreken over het eindresultaat. ,,Maar ook over de samenwerking met Mimi en de andere bewoners. Geweldig dat zij het initiatief hiertoe hebben genomen. Dit soort burgerinitiatieven juichen wij echt toe. We hebben de opknapbeurt van de tuin echt samen gerealiseerd (ook met hulp van Stichting Voor Welzijn) en de bewoners zullen de tuin voor het grootste deel blijven onderhouden. Leuk om te zien is dat het aanstekelijk werkt; de zorg die aan de tuin wordt besteed, inspireert andere bewoners om ook mee te doen. Een mooi participatieproject, waar we als gemeente erg trots op zijn en waar we er nog veel meer van zouden willen hebben."

,,Ik merk dat buurtbewoners elkaar steeds meer groeten en dat er kleine gesprekjes op gang komen"

Door de opknapbeurt maken veel meer bewoners gebruik van de tuin. ,,Ze komen hun uitgegroeide bloembollen bij me brengen, zodat ik die weer kan planten voor het volgend jaar. Ik merk dat buurtbewoners elkaar steeds meer groeten en dat er kleine gesprekjes op gang komen. Iedereen is blij met de prachtige tuin; het is precies zo geworden als we hebben gewenst'", aldus een tevreden Mimi.

Tekst: Alice Moore
Beeld: Arnaud Roelofsz

Cookie-instellingen