Op zoek naar draagvlak met lange tafels en een wijkbrunch

28-05-2019

Hoe krijg je draagvlak in de buurt voor al je groene plannen? Met een lange eettafel van 22 meter en een gezellige wijkbrunch! Want niet alleen eten verbindt, groen doet dat zeker ook. In de Herenstraat in de Haagse Binnenstad namen ze de proef op de som. En met succes!

De bewonersvereniging  Bewoners Rondom het Plein nodigde alle buurtbewoners in het centrumgebied uit om aan te schuiven voor een ‘brunch met groene insteek’ en veranderde de Herenstraat eenmalig in één lange ontbijttafel. Zo'n 100 enthousiaste bewoners waren van de partij. Onderwerp van gesprek? Hoe maken we onze straten groener en hoe kunnen we verstening tegen gaan? Want een ding is duidelijk, Het is tijd voor meer groen in de  Haagse Binnenstad!

“Je merkt dat mensen wel eens vergeten dat hier niet alleen winkels zijn, maar dat er ook echt mensen wonen”

Wij spraken met een van de organisatoren, Elisa Mutsaers. Elisa is sinds 2008 eigenaresse van Het Filmatelier in de Herenstraat. Ze combineert film en geschiedenis, conserveert films en organiseert publieksactiviteiten. Daarnaast verhuurt ze haar ruimte als vergaderlocatie. Eerst woonde ze ook in dit pand, maar door de grote geluidsoverlast van het uitgaansleven woont ze nu ergens anders. Maar daar is ze eigenlijk alleen om te slapen. Haar hart ligt echt in deze wijk. Elisa: “Er is hier een bepaalde sfeer van gezelligheid, veel kleine winkeliers en iedereen kent elkaar wel.  Ik vind dat heerlijk. Je merkt dat mensen wel eens vergeten dat hier niet alleen winkels zijn, maar dat er ook echt mensen wonen. Tijdens het verspreiden van de uitnodiging voor de wijkbrunch hebben we toch zo’n 1400 voordeuren geteld. Zelfs op de Korte Poten zijn voordeuren te vinden. In de wijk woont een  mix van jong, oud, een klein aantal gezinnen en veel internationale mensen. Mensen die hier pas net wonen, maar ook mensen die er al 30 jaar wonen. En ook best wel wat internationale mensen. Bij mij om de hoek wonen bijvoorbeeld drie internationale studentes.”

“We zagen lange tafels voor ons met wapperende kleedjes…”

Een aantal jaar geleden sloot Elisa zich aan bij de bewonersvereniging Bewoners Rondom het Plein. Vanuit haar interesse voor groen werd ze lid van de werkgroep Groen & Water en ging ze samen met drie anderen voortvarend aan de slag met een Groen Plan.  Elisa: “In een warme zomer zoals vorig jaar merk je hoe versteend onze binnenstad is. Samen met de werkgroep hebben we een plan gemaakt om onze straten te vergroenen. We hebben de meest stenen locaties in kaart gebracht en gekeken hoe we deze op een eenvoudige manier groener kunnen maken.  We hebben al wat groen toegevoegd door middel van geveltuintjes, maar het moet nog veel groener. En we moeten het ook groen kunnen houden. Want een deel van het onderhoud moet door de bewoners zelf gedaan worden. Op zoek naar draagvlak, dus! We zagen lange tafels voor ons met wapperende kleedjes. Zo kwamen we eigenlijk op het idee voor de wijkbrunch. De Herenstraat is afgesloten voor autoverkeer, dus dat was de ideale plek. Vanuit mijn werk organiseer ik vaker activiteiten. Dus ik heb een groot deel van het regelwerk op me genomen, echt heel leuk!”

Zeven Groene Gasten voor de groene insteek

Zo gezegd, zo gedaan. Bij 1400 voordeuren viel een uitnodiging op de mat. Voor een wijkbrunch met groene insteek. En voor verbinding in de buurt. Die verbinding  komt zeker goed aan een lange eettafel. Maar hoe zit het dan met die groene insteek? Elisa: “ Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om de bewoners vóór de brunch uit te nodigen op een plek bij hun in de buurt die wel wat groen kan gebruiken. En daar gingen ze in gesprek met een van onze Groene Gasten. We hadden in totaal zeven Groene Gasten, die op die plekken met de bewoners in gesprek gingen over hoe het groener kan. We hadden een gast die alles wist over gevelgroen, voor in die nauwe, donkere straatjes zoals een gedeelte van de Casuariestraat en de Doelenstraat. De Haagse Stadsboerin vertelde meer over eetbaar groen, dat zou bijvoorbeeld heel goed op het Muzeplein kunnen. En een andere Groene Gast was Le Compostier, die vertelde over een compostbak met wormenhotel. Dit zou fantastisch op het Plein staan. En dan was er nog een internationaal groepje, omdat er wel wat mensen waren die geen Nederlands spreken. Ik dacht dat er wel een aantal mensen zouden zijn die dit eerste gedeelte zouden overslaan, maar iedereen is hier heel braaf geweest.”

Groene Gast Le Compostier met wormenhotel

“…als je twee hoog woont, dan is het ‘even water geven’ wel een grotere uitdaging”

Iedereen was heel enthousiast. Er heerste een positieve sfeer en het gesprek ging echt over groen in de wijk. Elisa: “Ook ergernis verbindt, dus ik was even bang dat het gesprek eerst over gedeelde ergernissen over geluidsoverlast en het uitgaanspubliek zou gaan. Maar niets was minder waar, het ging echt over het groener maken van onze straten en over het Groen Plan dat er nu ligt.”
In een enquête werd  gevraagd of mensen meer groen willen en of ze dan ook willen bijdragen in het onderhoud ervan. Het is een volmondig 'ja’ maar in de praktijk blijkt dit altijd wat lastiger. “Mensen zijn druk en als je niet op de begane grond woont, wordt het toch wat lastiger om geveltuintjes te bewateren. Ik heb nu bijvoorbeeld een kraantje aan mijn gevel laten maken, maar als je dat niet hebt en je woont twee hoog, dan is het ‘even water geven’ wel een grotere uitdaging.”

“We hopen dat we bij de mensen die zijn geweest, het flakkerende groen dat ze in zich hebben, verder hebben aangewakkerd.”

Elisa en de andere leden van Bewoners Rondom het Plein kijken terug op een zeer geslaagde ochtend en middag. “We hopen dat we bij de mensen die zijn geweest, het flakkerende groen dat ze in zich hebben, verder hebben aangewakkerd. We gaan zeker verder met onze plannen en willen snel doorpakken. We denken nu aan een  bijeenkomst in september, waar  we onze Groene Gasten weer uitnodigen om, in een groter verband,  hun verhaal te doen. En dan kijken of we ook echt concrete afspraken kunnen maken. Bijvoorbeeld twee projecten waar mensen zich aan kunnen committeren. We hebben in ieder geval genoeg ideeën: van bomen op de schaarse plekken waar het kan en gevelgroen tot het verbinden van de boomspiegels op de Herengracht en vlonders met groen in het water.“

Lange eettafel in de Herenstraat voor een geslaagde wijkbrunch

Meer weten?
Wil je meer weten over de groene plannen van Bewoners Rondom het Plein? Kijk dan eens op hun website.

 

Cookie-instellingen