“Tuintjes en groen zijn altijd een goede aanleiding voor een gesprek”

16-04-2019

Het Valkenbosplein: knooppunt van verkeersaders en ingeklemd tussen de wijken Bomenbuurt, Regentes-Valkenboskwartier en Duinoord. In 110 jaar al 10 keer verandert, maar nooit naar volle tevredenheid. Het kon altijd beter én groener. Maar nu...ligt er een plein, waar bijna iedereen blij mee is.

Wij spraken met de actieve straatvertegenwoordiger Akkie Akkerman. Geboren en getogen in Den Haag. Sinds 11 jaar woont hij in de Bomenbuurt en is hij zich steeds meer in gaan zetten voor meer groen. Akkie: “Dat heeft er bij mij altijd in gezeten. Ik kan niet zo goed stil zitten, ik ben altijd actief geweest in de stad. En groen is misschien wel het meest essentiële van belang voor de mens in zijn algemeenheid, zuurstof en een goed gemoed, het is gewoon nodig.”

“Groen is misschien wel het meest essentiële van belang voor de mens in zijn algemeenheid, zuurstof en een goed gemoed, het is gewoon nodig.”

Eerst woonde Akkie in Moerwijk, daarna in de Edisonstraat, en in de Columbusstraat. Hij begon met het aanleggen van twee geveltuintjes. Daarna was het Beukplein  aan de beurt, dat was helemaal verpauperd. “Samen met de gemeente en bewoners hadden we nieuwe bakken gemaakt, deze worden nu onderhouden door de bewoners. Mooi om te zien dat ze er ook echt trots op zijn en weer met elkaar praten”

Akkie wilde eigenlijk timmerman worden, maar werd o.a. engineer van elektrische/mechanische systemen. Hout en houtbewerking zijn wel altijd nog een grote hobby van hem. En dat zie je terug in de vele bloem- en boombakken in de wijk. Bijna allemaal zijn ze door Akkie zelf ontworpen, getimmerd, geschuurd en geverfd. Akkie: “Zo worden de kale stukjes toch mooi opgefleurd met groen.”

Dat kan anders

Ruim tien jaar geleden kwam Akkie aan het Valkenbosplein wonen en zag hij hoe onhandig het plein eigenlijk was ingericht. Er stonden toen grote bomen en een paar kleinere bomen in een vierkante boomspiegel met stenen randen. Akkie: “Fijn dat er bomen stonden natuurlijk. Maar ze waren wel heel ongelukkig voorzien van boomspiegels. Er was soms maar 20 cm voetpad over, zodat mensen in een rolstoel of met een kinderwagen moesten uitwijken naar het drukke fietspad en met parkeren kwam je aan die kant je auto niet uit.”
Dat kan anders dacht hij en hij ging aan de slag met een ontwerp.

“We gaan het gewoon doen”

Akkie: “Ik had met medebewoners een heel voorstel uitgewerkt met grote aaneensluitende borders, bankjes om de bomen heen en andere lantaarns. Dit had ik toen, ruim 6 jaar geleden, besproken met de gemeente. Ze waren enthousiast maar er was helaas geen budget. Uiteindelijk kon uit een ander potje wel geld komen. Drie jaar later had ik nog steeds niks gehoord, dus …. aan de bel trekken.Tot een jaar geleden was er nog steeds niks gebeurd. En toen kwam ineens de groenbeheerder van Segbroek: we gaan het gewoon doen.”

Toen ging het ineens heel snel. Samen met een paar bewoners werkte Akkie het ontwerp verder uit. Daarna werden velen van de buurt er bij betrokken. “Er waren stiekem toch wel wat belangen die elkaar kunnen bijten, een haringkiosk, een terras, de kerstbomenverkoop. Maar na wat heen en weer, kwam er het uiteindelijke ontwerp uit. Madeleine heeft ruimte voor een terras en ook de haringkiosk kan wat zitjes neerzetten. Er komt wellicht een grote boom in een verrijdbare plantenbak en een eenvoudig speelding voor kleuters. Dan moeten we het nog verder aankleden met plantenbakken. Bijna iedereen is blij. Meer dan de helft is terras, maar dan wel met veel groen. Het ziet er echt heel gaaf uit, zeker als de planten zich hebben uitgebreid.”

“Tuintjes en groen zijn altijd een goede aanleiding voor een gesprek”

Akkie is blij dat zijn ideeën voor het Valkenbosplein nu eindelijk gerealiseerd zijn. “Het knaagde wel hoor, dat het zo traag ging. Het belemmert je toch om met nieuwe ideeën te komen.”
Maar hij heeft de smaak alweer te pakken en gaat weer volop aan de slag. Want de Bomenbuurt kan nog steeds veel groener. Hij wil nu de Acaciastraat aanpakken, daar moeten veel meer geveltuintjes komen. “Samen met het Beukplein krijg je dan een mooie, groene ader tussen het Valkenbosplein en de Fahrenheitstraat.” En dan de overige straten…..!"

Akkie: “Ik vind het leuk om de bewoners er bij te betrekken. Ik bel bij ze aan en leg ze uit wat ik voor ogen heb. Tuintjes en groen zijn altijd een goed aanleiding voor een gesprek. Ik vertel ze hoe makkelijk het is om een geveltuintje te (laten) maken. Maar niet iedereen zit hier op te wachten. Vooral de wat oudere mensen kijken vaak op tegen het onderhoud. Dan probeer ik met de buren iets te regelen. Wat je ook vaak ziet is dat mensen eerst niet willen, maar als ze dan een mooi tuintje bij de buren zien toch overstag gaan.”

“En ik ga hier het groen in de gaten houden, natuurlijk”

Akkie werkt straks samen met Operatie Steenbreek en de groenbeheerder van Segbroek. De gemeente is erg blij met de inzet van Akkie. Het is altijd prettig om een aanspreekpunt in de wijk te hebben. Voor de gemeente en voor de bewoners. Ook bij andere projecten in de wijk is Akkie actief betrokken, zoals een AKWA FLORA team en het nieuwe Michi Noeki: een methode uit Japan om op logische plekken meer rustpunten in de wijk aan te brengen voor mensen die minder mobiel zijn. Op deze rustpunten moet dan een combinatie van voorzieningen komen. Akkie: Het gaat verder dan een bankje neerzetten. Je moet er bijvoorbeeld ook naar de wc kunnen, iets kunnen drinken of kunnen lezen. Het zijn plekken voor ontmoeting. En ik ga hier het groen in de gaten houden natuurlijk”

Meer weten?
Woon je in de Bomenbuurt en wil je graag een geveltuin? Neem dan contact op met Akkie voor alle tips en trics.

Woon je ergens anders in Den Haag en wil je meer groen in je straat? Kijk dan hier hoe je een geveltuin moet maken of neem contact op met je lokale groenbeheerder of de Haagse Tuinbank.

Lees ook:
Geveltuinen? Heel graag! Maar waar moet je op letten?
De Haagse Tuinbank: raad en daad bij al je groene ideeën.
Groen in de Buurt

 

 

 

Cookie-instellingen