Nieuwe Valkenboskade wordt mooi groen

28-03-2019

Veel kademuren in Den Haag rusten op oude, houten palen die niet meer stevig genoeg zijn. Vervanging is onvermijdelijk. Zo ook aan de Valkenboskade. Hier is het afgelopen jaar 613 meter kademuur aangepakt. Het stuk tussen de Mient en de Copernicuslaan is nu klaar en…het wordt mooi groen.

Het vervangen van zo’n kademuur is een hele operatie. De aanpak van dit deel van de Valkenboskade startte al in november 2017. Hagenaars die in de buurt van de kades wonen, staan dan ook niet gelijk te springen om de noodzakelijke werkzaamheden. Vaak moet er mooi groen wijken en zitten ze voor hun gevoel lange tijd in een bouwput. Bewoner Adwin Kessler kan hier over meepraten.

“Fijn dat er begrip was voor ons groenleed”

Adwin: ”Het was wel even schrikken toen we hoorden dat de kademuur vervangen moest worden en dat daardoor bomen moesten verdwijnen. Vooral in de hoek bij het riooloverstort moesten alle bomen weg, inclusief een 80-jarige Meidoorn. Dat deed ons pijn.”

De gemeente en ook de aannemer hadden hier begrip voor en gingen snel met de bewoners in gesprek. Tijdens de eerste informatieavond raakte Adwin in gesprek met de omgevingsmanager Alex Dingemans.

Adwin: “Het bleef niet leuk dat de bomen weg moesten, maar het was wel fijn dat er begrip was voor ons groenleed. Tijdens de eerste gespreken met Alex kregen we, als bewoners, al snel het gevoel dat we elkaar tegemoet konden komen. Het waren prettige, constructieve gesprekken en we werden goed geïnformeerd. Er was genoeg ruimte om mee te denken. Het was een heel proces, waarbij we als bewoners constant vinger aan de pols moesten houden en dat kostte wel wat energie. Maar dat hadden we er graag voor over, we wilden echt dat het goed zou gaan.”

“We zijn blij dat we mee mochten denken over de invulling van het groen”

Samen met Alex riepen zeven actieve bewoners de 'Beplantingsplancommissie' in het leven. "We keken naar soort, aantal en locatie van de nieuwe beplanting en dat mondde uit in een mooi Beplantingsplan.We konden goed door een deur met Alex en we werden steeds enthousiaster over de plannen. We zijn blij dat we mee mochten denken over de invulling van het groen en zijn heel tevreden over hoe het beplantingsplan tot stand is gekomen. Het is prachtig geworden. We zijn dik tevreden!”

“We hebben vooral gekozen voor bomen die vogels aantrekken”

Het resultaat is een mooi, nieuw talud boven op de kade die de komende jaren kan uitgroeien tot een mooie, groene omgeving met veel bloei en variatie. “We hebben vooral gekozen voor bomen die vogels aantrekken. En wat extra leuk is, is dat we drie treurwilgen, die op de Kleine Veenkade moesten wijken voor de werkzaamheden, een mooi plekje hebben kunnen geven in ons plan.”

Adwin en de andere bewoners zijn blij met het resultaat. Adwin: “Het was even investeren, maar we hebben er nu een prachtig mooie, nieuwe kade voor terug.” En de overlast? Die viel volgens Adwin best mee: “Met uitzondering van één keer een heel weekend een gierende aggregaat voor de deur, heb ik geen grote overlast ervaren. Eigenlijk was het een prachtige bouwput. Om de overlast te beperken, werkten de aannemers op een plateau vanaf het water en dat leverde mij mooie fotomomenten op.”  

“Het is veilig en ook nog mooi en groen”

Woensdag 27 maart plantte wethouder Richard de Mos samen met de bewoners een Acer griseum (papieresdoorn) op de Valkenboskade. Hiermee werd de vervanging van het deel Valkenboskade, tussen de Mient en de Copernicuslaan, officieel afgerond. Richard: “Een mooie mijlpaal, na anderhalf jaar hard werken. Geweldig dat de bewoners samen met de gemeente aan het Beplantingsplan hebben gewerkt. Het is veilig en  ook nog mooi en groen. De kade kan weer 100 jaar mee. Geniet ervan en bedankt dat wij met z’n allen zoiets moois hebben neergezet”

Nu is het tweede stuk van de Valkenboskade, tussen de Laan van Meerdervoort en de Thomsonlaan, aan de beurt. Daar wordt al volop gewerkt en ook hier gaan we weer voor veiligheid en groen.

Richard de Mos plant een boom

Meer weten?
In totaal wordt 24 kilometer kademuur vervangen. De Dunne Bierkade, de Zuidwal, de Toussaintkade en een deel van de Valkenboskade kunnen er de komende 100 jaar weer tegen aan. De werkzaamheden op het tweede deel van de Valkenboskade (tussen de Laan van Meerdervoort en de Thomsonlaan), de Kleine Veenkade en de van Boecopkade starten binnenkort. Meer informatie over de kadeaanpak vind je op de website van de gemeente Den Haag. Wil je weten hoe zo’n kadevervanging in zijn werk gaat? Kijk dan eens naar dit beeldverslag op denhaag.nl

Lees ook:


TEKST: Didi Cobussen
BEELD: Emmy de Graaf


 

Cookie-instellingen