Bloemen en planten tegen afval

08-03-2019

In onze stad staan op veel plekken ondergrondse restafvalcontainers. Helaas gebeurt het nog te vaak dat mensen hun afval naast de containers plaatsen. Hoe kunnen we dat voorkomen? In andere steden blijkt groen een effectieve oplossing. Den Haag neemt de proef op de som.

De gemeente start een proef in drie stadsdelen. Segbroek, Escamp en Centrum krijgen fleurige tuintjes rondom de restafvalcontainers. In andere steden blijkt dit goed te werken. Het idee? Een fraaie en schone omgeving zorgt ervoor dat mensen minder snel hun afval naast de containers plaatsen. Dat is nu wel eens anders. Zakken, zooi en rommel wordt nog veel te vaak naast de containers gezet. Betrokken bewoonster Judith Rook woont al sinds 2005 met veel plezier in het Valkenboskwartier. Ze houdt van de diversiteit in de wijk; oud, jong, Haags, niet-Haags alles woont er. De kinderen zijn dol op het Newtonplein. Minder leuk? De enorme rommel op straat.

“Ik woon toch niet op een vuilnisbelt?”

Judith “Vanuit mijn raam kijk ik uit op de bende. Ik was het helemaal zat. Het is voor jezelf niet leuk, maar het is ook gênant voor vrienden en familie die op bezoek komen. Ik woon toch niet op een vuilnisbelt?”
Voor de komst van de ondergrondse containers was het nog erger. “Ik weet het nog goed. De meeuwen kwamen vroeg in de ochtend en maakten er onder veel bombarie een grote ravage van.”
De ondergrondse afvalcontainers leken een goede oplossing. Maar de praktijk bleek anders. Veel mensen zetten hun afval gewoon naast de bak. Deels uit gemak, deels omdat ze de regels niet goed kennen en denken dat het zo hoort. Of omdat ze geen auto hebben en niet weten hoe ze contact op moeten nemen met de gemeente voor het ophalen van grofvuil. Taal is vaak het struikelblok. In de wijk wonen veel anderstaligen en de gemeente communiceert alleen in het Nederlands.

Weg met de puinhoop

Judith startte samen met buren een posteractie: Weg met de puinhoop. “Ik heb een poster gemaakt waarin ik in meer talen en met foto’s duidelijk maakte wat de bedoeling is van de containers. Samen met kinderen uit de buurt hebben we de posters in de buurt verspreid. Dat leverde leuke, nieuwe ontmoetingen op met buurtbewoners die het ook zat waren. Maar ook wel begrip. Sommige mensen hadden echt geen idee dat ze iets verkeerds deden.”
Judith is blij dat haar roep om hulp effect lijkt te hebben. Het probleem staat op de agenda en er wordt goed meegedacht over oplossingen. Het idee om tuintjes rondom de containers te plaatsen, spreekt haar aan. “Ik hoop dat het helpt. Maar ik geloof wel dat als het altijd goed onderhouden is, het minder rommel aantrekt. De tijd zal het leren”

Echte bloemen en planten

De container-tuintjes worden in andere steden al succesvol toegepast. Maar daar gebruiken ze plastic bloemen. Den Haag is de eerste stad die echte bloemen en planten gebruikt. De tuintjes zijn ontworpen en gevuld door het Groencentrum van gemeente Den Haag. Bij de selectie van planten wordt rekening gehouden met variatie in bloei, het seizoen, bestendigheid en onderhoudsvriendelijkheid. Bloembollen zorgen voor extra fleurigheid in het voorjaar. Wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid) geeft zaterdag 9 maart in Segbroek het officiële startsein voor de proef. Dan worden rondom twee containers in de Vinkensteynstraat tuintjes geplaatst. Liesbeth van Tongeren: “Het is belangrijk dat bewoners hun afval gescheiden, maar ook netjes weggooien. De tuintjes maken het straatbeeld groener, vrolijker en mooier, maar zorgen er ook voor dat er minder afval naast de bakken neergezet wordt.” Lees verder onder de foto

Wethouder Liesbeth van Tongeren geeft startsein

Samen houden we de stad schoner….en groener

Het is de bedoeling dat bewoners zelf de tuintjes gaan onderhouden. Judith is wel bereid om de tuintjes water te geven. “Leuk om samen met kinderen uit de buurt te doen of met de Bonte Vlinder; de basisschool om de hoek.”
Door haar inzet en betrokkenheid is Judith al een aantal keer gevraag om een van de containers te adopteren. Dan krijg je een sleutel van de container om verstoppingen op te lossen en kun je actief mee helpen met het schoonhouden van de plek rond deze container. Tot nu toe wilde ze dit niet: “Ik kan wel in actie komen, maar ik heb de afgelopen jaren zo vaak gemeld en daarna nog drie dagen naar de puinhoop gekeken. Het moet wel in balans zijn.” Maar ze ziet nu ook de verbetering. Zeker nu met de tuintjes. Als ze de vraag opnieuw gesteld krijgt is haar antwoord dan ook : “Als er een goede samenwerking is, als de boel schoon gehouden wordt en als er snel gereageerd wordt op meldingen dan wil ik het wel doen.”

En daar zijn we blij mee. Samen houden we de stad schoner…en groener. Want door de container-tuintjes is er ook weer meer groen in de straten. En da is altijd meer dan welkom!

De container-tuintjes staan klaar bij het Groencentrum

Meer informatie
De proef in de drie stadsdelen loopt tot half april. Daarna wordt gekeken of de tuintjes ook op andere plekken in de stad geplaatst kunnen worden. Tijdens de proef wordt de hoeveelheid afval op en rond de containers gemeten. Ook wordt geobserveerd hoe mensen reageren op de tuintjes en worden buurtbewoners geïnterviewd. Bij een positief resultaat blijven de tuintjes staan.

Heb je vragen over de tuintjes of andere vragen over de ondergrondse containers? Neem dan contact op via telefoonnummer 14070. Meer informatie over het adopteren van een ondergrondse container vind je op de website van de gemeente Den Haag.

Lees ook:
Het Groencentrum - Stadskwekerij,distributiecentrum,verzorgingstehuis én herberg
ZY-8Z, ZY-H6 & Z-M+: Het mooiste van Rotterdam is…… de korte afstand tot Den Haag

TEKST: Didi Cobussen
BEELD: Valerie Kuypers

Cookie-instellingen