De Groene Loper naar het oude centrum

07-03-2019

De ‘Loper Oude Centrum’ is officieel geopend. Een route van Station Hollands Spoor tot aan het centrum. Door blauwe regens te planten moet er ook een groene verbinding tussen centrum en zee komen. De mensen van stichting LUSTHOFxl werkten mee aan de groene invulling.

De Stationsweg en de Wagenstraat zijn het begin van de Groene Loper. Bij deze route van Station Hollands Spoor tot het centrum is veel aandacht voor duurzaamheid. Sacha Winkel van LUSTHOF xl vertelt ons meer over hun geslaagde plan.

"Bij een duurzame buurt horen duurzame contacten"

"Inmiddels hebben wij al 200 blauwe regenplanten verdeeld. Dit deden wij niet zomaar, we willen een groene en duurzame buurt creëren. En bij een duurzame buurt horen duurzame contacten, met je buren bijvoorbeeld. Daarom kreeg  je alleen een blauwe regenplant, als je er ook 1 aan je buren gaf. En deze buren geven op hun beurt weer een plant aan hun buren. Zo zorgden we voor een kettingreactie. Wij planten de blauwe regens voor de mensen die meedoen en we hielpen het eerste jaar ook met snoeien. Want als je het niet onderhoudt wordt het armoedig."

Nu zijn het nog kale takken die tegen de gevels van de woningen staan, maar in april gaan ze prachtig opbloeien met blauwpaarse bloemen. De planten groeien niet snel, het echte effect zie je pas na een aantal jaar. Dan geven deze sprookjesachtige planten de route hun uitstraling. Het team van LUSTHOFxl is blij met het resultaat, maar had in eerste instantie nog veel grotere plannen om deze route interessant te maken, ook voor bezoekers van de stad.

" We zagen het helemaal voor ons"

"Toen de gemeente 15 jaar geleden begon met de plannen om de Stationsweg en Wagenstraat te vernieuwen waren er twijfels over de haalbaarheid het concept. De gemeente sprak over een rode loper, een wandelroute naar het centrum met een luxe uitstraling. Maar heb je hier wel eens gelopen? Dat hele chique past helemaal niet in deze wijk. Daarom leek het een aantal mensen in de wijk beter om er een groene loper van te maken, zoals de High Line in New York. Dat is veel interessanter en actueler."

Het idee was om in deze straten ruimte te maken voor groen, maar ook voor duurzame initiatieven. "We zagen het helemaal voor ons. Een klimaatbestendige straat, veel planten, groene daken, duurzame energie en plek voor duurzame ondernemers. Dat bleek destijds iets te hoog gegrepen. Voor al die verschillende ideeën heb je weer met andere afdelingen binnen de gemeente te maken. Het advies was om je op één onderdeel te focussen. We hebben het idee voor veel  beplanting en mogelijkheid tot ontmoetingen wel doorgezet. We hebben zelfs tijden Park(ing) Day in 2017 voorbeelden op parkeerplaatsen gemaakt zoals wij dachten dat de straat er ook uit kan zien. Dat heeft goed gewerkt."

"Zoek de juiste mensen en vorm een goed team samen"

De gemeente heeft hier rekening mee gehouden in het ontwerp voor de Stationsweg en de Wagenstraat. Er is nu meer ruimte om fietsen te parkeren en er zijn meer bomen bij gekomen. Ook rondom de bomen is ruimte voor groen. "Daarnaast ziet de gemeente ook het belang van het groen maken van deze loper en moedigen ze mensen aan om mee te doen door het uitdelen van de blauwe regenplanten. Een hele duurzame route is het dus niet geworden, maar wie weet trekt deze hernieuwde inrichting wel veel duurzame ondernemers aan. Ik zie dat de Marokkaanse slager nu al een bakfiets gebruikt om bestellingen weg te brengen, terwijl ze dit eerst in een busje deden. Soms duurt het gewoon wat langer om je ideaal te verwezenlijken. Dus zou ik iedereen die een idee heeft aanraden het gewoon te gaan doen. Zoek de juiste mensen en vorm een goed team samen. Je weet maar nooit wat je probeersel teweeg kan brengen!’

Meer informatie:
Kijk voor meer informatie en andere projecten op www.lusthofxl.nl.
Meer informatie over de Loper Oude Centrum vind je ook op de website van de gemeente Den Haag.

TEKST & BEELD: Ilse van Beest

 

 

Cookie-instellingen