Een groen schoolplein? Maak er een feestje van!

19-02-2019

Hoe kom je aan genoeg geld voor een compleet groen plein bij een nieuw schoolgebouw? Met een knalfeest natuurlijk, ofwel een Pleinfeestje. Inmiddels een begrip op Scheveningen. Dit jaar was het alweer tijd voor Pleinfeestje 3. Een feest van en voor ouders en leerkrachten. Voor fun én funding.

Pleinfeestje 3 werd georganiseerd door 2 vaders en een meester van OBS Het Volle Leven. Met raad en daad bijgestaan door Eva Wiewel, moeder van twee dochters op de leukste school ever en nauw betrokken bij de organisatie van de eerste twee feestjes.

“Natuur en groen leert verwonderen en biedt vrijheid”

“Toen er in 2017 een nieuw schoolgebouw kwam, was meteen duidelijk dat er ook een groen en natuurlijk speelplein moest komen. Onze school staat namelijk voor leren, beleven en ontdekken met de volle wereld om je heen. De omgeving en de natuur zijn hierbij cruciaal. Natuur en groen leert verwonderen en biedt vrijheid. Het verbreedt de horizon van kinderen. Ook bewegen ze meer en worden ze inventiever”, legt Eva uit.

“Als ouders twijfelden we geen moment, we hebben allerlei acties bedacht om geld in te zamelen”

Door de unieke ligging in een oude duinpan, is het schoolplein van het Volle Leven 10 keer zo groot dan gebruikelijk voor Haagse basisscholen. Bij de nieuwbouw was niet genoeg geld voor het speciale ontwerp dat er lag met plek voor een dierenweide, natuurspeeltoestellen en ruimte voor sportactiviteiten en natuurlessen. Er was extra geld nodig. “Als ouders twijfelden we geen moment. We hebben de stichting 'Vrienden van Het Volle Leven' opgericht en allerlei acties bedacht om geld in te zamelen, waaronder het eerste Pleinfeestje. Ook kregen we veel donaties van ouders, grootouders, omwonenden en zakelijke sponsors.”

"Zo mooi om te zien dat iedereen zo begaan is met een mooi, groen plein voor onze kinderen”

Het eerste Pleinfeestje begon als een kleinschalig initiatief van een aantal moeders, maar groeide al snel uit tot een professioneel en groot evenement op de Pier. Met bekende Haagse artiesten als De Kraaien en Pat Smith die zich belangeloos inzetten. Eva: “Toen hebben we met minimale middelen maar liefst €10.000,- opgehaald. In totaal hebben we met alle ouders, donaties en acties meer dan een ton opgehaald. Zo goed om te zien dat iedereen zo begaan was met een mooi, groen schoolplein voor onze kinderen.”

“Onderhoud nodig, dus tijd voor Pleinfeestje 3”

Het gedroomde plein kon werkelijkheid worden en is een groot succes. Bij de kinderen, leerkrachten en omwonenden. Het is groen, kinderen blijven na schooltijd spelen, er worden veel buitenschoolse activiteiten georganiseerd en het werkt als een magneet op nieuwe ouders en leerlingen. Het plein heeft inmiddels zijn eerste verjaardag gevierd, en dat is zichtbaar. Droogte verdort bomen en ander groen, de waterpomp heeft het begeven, het klauterparcours moet verstevigd worden en de houtsnippers zijn aan vervanging toe. “Omdat het plein zo groot is, lopen de kosten snel op. En naast onderhoud wil je ook kijken waar ruimte is voor meer groen of speeltoestellen. Het schoolbudget is nu niet toereikend voor dit onderhoud of extra groen. Dus vonden we het tijd voor een nieuw feest voor het plein: Pleinfeestje 3.”

“Iedereen komt voor een gezellig avondje uit, maar ook voor het goede doel”

Iets minder grootschalig dan nummer 1, maar zeker niet minder geslaagd. Ruim 200 ouders, leerkrachten en anderen die mee wilden feesten voor het goede doel waren zaterdag in Braai op Scheveningen. Met de band Hopper en meester Kevin en vader Lard als Dj’s. Feestgangers konden deels hun eigen toegangsprijs bepalen. Voor € 10.- droeg je bij aan standaard onderhoud. Wie wat extra’s wilde geven voor groen, betaalde € 20,- en voor € 30,- hielp je sparen voor nieuwe speeltoestellen. In totaal is er ruim €2.000,- opgehaald.

Eva: “We konden weer rekenen op een gezellige avond met veel betrokken ouders. Iedereen komt uiteraard voor een gezellig avondje uit, maar ook voor het goede doel. Echt mooi, die verbinding die ontstaat tussen ons als ouders, buurtbewoners en liefhebbers van groen/natuur.”

“Bij Pleinfeestje 4 bepalen de kinderen het goede doel”

“Het is zeker niet de bedoeling dat we ieder jaar geld moeten inzamelen voor het onderhoud van het schoolplein. We zijn nu aan het kijken hoe dit een structurele plek in het budget kan krijgen. Maar… er komt sowieso wel een Pleinfeestje 4. En dan krijgen de leerlingen van onze school een actieve rol in de organisatie van het feest. Zij mogen samen het volgende goede doel bedenken! We zijn heel benieuwd wat dat gaat worden.” Lees verder onder de afbeelding

Het groene schoolplein

Wil jij ook graag een groen schoolplein voor je kind?

Buiten spelen en leren is goed voor de ontwikkeling van je kind. En het is ook nog eens goed voor het milieu. Genoeg reden om je schoolplein om te toveren in een groene speel- of beleefoase.

Ga je hiermee aan de slag? Dan hebben we wat tips!

  • Een groen schoolplein aanleggen doe je niet even in je eentje Ga op zoek naar een “groen” team binnen de school met wie je deze vergroeningspassie deelt. Vorm samen een werkgroep “Groen Schoolplein”.
  • Samen bepaal je wat jullie willen met het schoolplein. Het hele terrein aanpakken of een deel daarvan? Speelvoorzieningen, een moestuin, ruimte voor dieren? Wil je ook dat het schoolterrein gebruikt wordt tijdens de lessen of is het juist de bedoeling dat het schoolplein alleen een groen speelplein is?
  • Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak inzichtelijk wat er al is, zet op een rij wat jullie graag willen en wat jullie nodig hebben om dit te bereiken. Verzamel en prioriteer. Kijk ook eens bij andere scholen, hoe hebben zij dit aangepakt? Wat spreekt aan, wat niet?
  • Maak een plan dat aansluit bij jullie wensen, de mogelijkheden en de eisen. En met verantwoordelijkheden. Kies bij voorkeur voor een hovenier of tuinarchitect met kennis van “groen spelen”
  • Denk na hoe jullie het plein gaan realiseren. Door een gespecialiseerd bedrijf of gaan jullie zelf aan de slag? Maak de verwachte kosten inzichtelijk en kijk hoe je het geld bij elkaar kunt krijgen. Is er budget of moeten jullie gaan fundraisen?
  • En hoe gaan jullie het plein groen houden? Zorg voor een goed plan voor beheer en onderhoud. Maak een jaarplanning van de nodige acties en bepaal het budget

Meer weten?
Kijk ook eens op deze websites voor nog veel meer tips en trics:
www.onsgroeneschoolplein.nl
www.groeneschoolpleinen.nl
www.gezondeschoolpleinen.nl 

Hulp of advies nodig?

Onze afdeling Natuur-en Milieueducatie helpt je graag verder. Meer informatie vind je op hun website. Hier vind je ook leuke lesmaterialen om buiten te gebruiken.

Lees ook:
Geveltuinen? Heel graag! Maar waar moet je op letten?

Tekst: Didi Cobussen
Beeld: Arnaud Roelofsz

Cookie-instellingen