Dit jaar eet ik uit eigen tuin!

18-01-2019

Eet jij dit jaar ook uit eigen tuin? Het is lekker, gezond en eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. En als je het samen met je buren doet, is het ook nog eens heel gezellig! Veel Hagenaars doen het al. Zo ook André. Hij vindt groenten eigenlijk niet zo lekker, maar kan het moestuinieren niet laten.

Andre tuiniert in ’t Welpje, in het Zeeheldenkwartier. Eerst een oude, kale speeltuin in de straat. Nu een moestuin voor de buurt. De bewoners hebben de tuin zelf bedacht en ontworpen. Het onderhoud doen ze samen. Het grote buurgevoel heeft zelfs hun woningen van de sloop gered.

"Niemand wil hier weg"

De buurt wilde niet dat de al jaren voor sloop genomineerde huizen zouden verdwijnen. Daarom hebben ze hun krachten gebundeld en de huizen van de woningcoöperatie opgekocht. Andre: “Niemand wil hier weg, daarom hebben we er samen voor gezorgd dat we ons leven op deze plek konden houden. Door het samen werken in de tuin heerst er een groot saamhorigheidsgevoel in deze buurt. Dat heeft zeker zeker in ons voordeel gewerkt,”

"Als anderen genieten, doe ik dat ook"

Bij ’t Welpje doen ze het moestuinieren in speciale bakken omdat ze niet zeker weten of de grond goed is. En er is ook een imker. De tuin zorg voor veel meer groen, vogels, bijen en gezelligheid. Zo’n 1000 mensen maken gebruik van de tuin. Niet alleen om zelf te verbouwen, maar ook om te leren en te genieten. Andre is milieu coach en actief bezig met zijn huis te verduurzamen. Hij is ook  graag buiten en dol op tuinieren. Hij verbouwt van alles, maar eet zelf eigenlijk geen groente. “Ik ben graag bezig en met mijn handen in de aarde. Maar ik ben wel echt een vleeseter, mijn oogst deel ik met mijn buren die wel graag groenten eten. Vaak eet ik dan ook met veel plezier en smaak mee. Als anderen genieten, doe ik dat ook.”

Meer weten?
Wil je ook samen met je buren een buurttuin maken? Kijk hier hoe je dat aanpakt!
Als je nu begint met de voorbereidingen, kun je in het voorjaar starten met zaaien. Hulp nodig? 

Lees ook:
'De buurttuin is mijn rustpunt in de stad'
Eetbaar groen in het plantsoen: Leuk, lekker en lokaal


Beeld: Martijn Beekman

Cookie-instellingen