Scheveningen-Dorp is in een duingebied ontstaan en ligt midden tussen de mooiste natuurgebieden van Den Haag: Meijendel, Westduinpark, de Scheveningse Bosjes en het strand. Maar daar zie je in de wijk zelf niks van terug. “Je komt hier zelfs hele straten tegen, zonder zelfs een plukje groen te zien. Dat kan en moet anders”, vinden de leden van Minder grijs, meer groen. “Er moet veel, heel veel groen bij.”
“We kunnen samen ons ideaal van meer groen op Scheveningen concreet maken”
Na het winnen van het wijkbudget waren er afhakers en nieuwkomers, maar ontstond uiteindelijk een harde kern van negen wijkbewoners: Filip, Madeleine, Koos, Lisette, Esther, Ellen, Jose, Carin en Berry. Zij gingen samen met de gemeente aan de slag om te kijken waar en hoe ze het gewonnen budget het beste konden besteden. Ook Koos de Jong is een van die gedreven leden. Geboren en getogen in een grijze straat in het Dorp. “Voor mij was meer groen noodzakelijk en daar wilde ik me heel graag hard voor maken. Ik ben projectmanager van beroep en ik heb mijn kennis en ervaring bij dit project ingezet. Het is veel werk, maar dat heb ik er graag voor over. En ik doe het natuurlijk niet alleen.We kunnen nu samen ons ideaal van meer groen op Scheveningen concreet maken. Daar worden we allemaal wel heel blij en enthousiast van.”
“We willen op iedere straathoek een boom en een goede, groene spreiding door de hele wijk”
De bewoners willen vooral bomen. Heel veel bomen. Maar wat kan goed gedijen in een zeeklimaat waar altijd de zoute wind waait? En wat kost een boom eigenlijk?
Via de gemeente werden de bewoners gekoppeld aan Sven, de lokale groenbeheerder, en een landschapsarchitect: Sant & Co. Samen bekeken ze de plekken waar welk groen kon komen. Hierbij is goed gekeken naar welke bomen en planten bestand zijn tegen zee, zout en wind. En of het in de omgeving past: de identiteit van Scheveningen moet versterkt worden. En toen werd het puzzelen met het budget. Koos: “We hebben eerst de locaties bepaald en bedacht dat op iedere hoek van deze straten een boom moet komen. En waar dit niet kan, moet een alternatief komen. Dat vinden we erg belangrijk. Ook willen we een goede, groene spreiding door de hele wijk en niet al het geld in een plek steken. We hebben echt heel goed onderzocht hoe we het maximale uit het budget kunnen halen. €50.000,- klinkt veel, maar is echt snel op.”
“We laten ook iets achter voor de toekomstige generaties Scheveningers…”
Inmiddels ligt er een professioneel vergroeningsplan. Klaar om uitgevoerd te worden. In totaal komen er de komende weken 30 tot 40 bomen door heel Schevening-Dorp bij. Waar geen bomen geplant kunnen worden, omdat er bijvoorbeeld te veel kabels en leidingen onder de grond zitten, komen bakken met bomen of ander passend groen. Daarnaast heeft Sant & Co in opdracht van Minder grijs, meer groen een unieke toolbox ontwikkeld. Met deze toolbox kun je per straat zien wat de opties voor vergroening zijn. In de toolbox staan namelijk allerlei gegevens, zoals de breedte van een stoep, of er wel of geen kabels liggen, of je een boom kunt planten of een geveltuin kunt mogelijk is, enzovoort. Koos: “Zo laten we ook iets achter voor de toekomstige generaties Scheveningers en kunnen we nog jaren door met groener maken. En wie weet hebben andere wijken er ook nog iets aan.”
“Ik denk dat we wel wat los gemaakt hebben…”
Minder grijs, meer groen heeft de afgelopen maanden hard gewerkt. De eerste werkzaamheden gaan beginnen.Dit jaar nog komen er nieuwe bomen en ruim 3000 nieuwe struiken in de tuin van de Oude Kerk.Plus bakken met bomen in de Nieuwe Laantjes. In januari komen de bomen op de straathoeken.“We zijn trots op wat we bereikt hebben. Ik denk dat we wel wat los gemaakt hebben in de gemeenschap en binnen de gemeente. Het was een effectieve en fijne samenwerking. Korte lijnen en snelle communicatie. En mooi om te ervaren dat de gemeente meer is dan een log apparaat,“ voegt Koos lachend toe
“Binnen de gemeente is veel mogelijk, dus doe het gewoon”
Wethouder Rachid Guernaoui plant zaterdag 15 december samen met de bewoners een van de bomen bij de Oude Kerk in de Keizerstraat. Het officiële startsein voor een groener Scheveningen. Rachid: “Het stadsbestuur wil bewoners met wijkbudgetten motiveren om hun eigen leefomgeving mooier, beter en prettiger te maken. Samen werken wij aan een beter leven voor alle mensen in Den Haag. Een leefbare stad met een aantrekkelijke buitenruimte is voor iedereen belangrijk. Bewoners weten vaak het beste wat er nodig is in hun straat,buurt en wijk en hebben vaak slimme en praktische oplossingen. Dat laat dit initiatief ook goed zien. We willen een college zijn dat luistert en bewoners proactief en persoonlijk benadert op basis van vertrouwen in de wijk."
Koos vindt ook dat de gemeente meer mag vertrouwen op initiatieven vanuit de bewoners. En andersom. Koos: “Als je een idee hebt, meld het bij de gemeente, praat met je buren en maak het concreet. En blijf er achteraan zitten. Binnen de gemeente is veel mogelijk, dus doe het gewoon.”
Meer weten?
De gemeente ondersteunt een groener Scheveningen en heeft aanvullend budget toegezegd voor extra bomen en gevelbeplanting. Een concreet plan hiervoor wordt in 2019 uitgewerkt. Via de facebookpagina Minder Grijs Meer Groen is nieuws en informatie over de vergroening van Scheveningen-Dorp te lezen.
Lees ook:
- Op naar een groener Scheveningen
- Scheveningen wordt vanaf volgend jaar groener
Tekst: Didi Cobussen
Beeld: Henriette Guest