Nieuw groen tegen overlast

30-11-2018

Twee jaar geleden was in de Katerstraat nog veel overlast. Het was de ideale vluchtroute voor dieven en een favoriete hangplek voor drugsgebruikers. De politie was er kind aan huis. Tijd om het tij te keren. Nieuw groen bleek een oplossing.

“In 2016 liep het echt de spuigaten uit”, volgens bewoners José en Desiree. Er was veel criminaliteit en overlast in de Katerstraat. Een verstopte straat in het midden van het centrum. Ideaal voor dieven op de vlucht en handel in duistere zaakjes. Na de zoveelste politie-inzet organiseerde Zebra Welzijn, samen met de politie, woningcorporatie Staedion en de gemeente een zogenaamde tentsessie. Samen met de buurt wilden ze kijken hoe ze de overlast aan konden pakken en hoe ze de Katerstraat beter konden maken. Bart Groot Koekamp van Zebra Welzijn: “Het was duidelijk dat er iets moest gebeuren. Meer groen en andere bakken werden vaak genoemd als verbeterpunten.”

“Het was nooit saai in onze straat”

José:  “ Het was nooit saai in onze straat, maar het is een paar keer ontzettend uit de hand gelopen. We hebben heel vaak de politie moeten bellen. Onze straat had vroeger vier in- en uitgangen. Ideaal als je op de vlucht bent. We hebben de politie regelmatig met getrokken pistolen voorbij zien komen. Uiteindelijk hebben we het voor elkaar gekregen dat er aan twee kanten hekken kwamen. Het duurde even voordat ze er waren, maar het heeft wel geholpen.”

“In de plantenbakken konden ze snel wapens of drugs dumpen”

Desiree: “Ook stonden er hiervoor twee hele grote, oude stenen plantenbakken. Rondom het plein. Deze waren totaal verloederd. De muurtjes brokkelden af en de planten redden het niet. En ze waren de favoriete zitplek geworden voor jongeren en drugsgebruikers. In de plantenbakken konden ze snel hun wapens of drugs dumpen als er politie in zicht was. “Je wilt niet weten wat er allemaal in gevonden werd toen de bakken gesloopt werden.”

“ Wij weten inmiddels dat we een lange adem moeten hebben”

Na de tentsessie was iedereen ervan overtuigd dat het beter moest en kon en heeft de buurt een front gevormd. Het aanpakken van de oude plantenbakken bleek een voor de hand liggende oplossing. Geen zitplek, geen dumpplek, geen overlast. Ook was iedereen het er over eens dat er heel weinig groen in dit deel van het centrum was. Dat kon beter. En wie weet konden er nu ook wel bomen komen die de echo in de straat konden dempen. Het gevormde front werd weliswaar kleiner, toen er daadwerkelijk actie ondernomen moest worden. Maar José en Desiree hielden vol. “Wij weten inmiddels dat we een lange adem moeten hebben om iets voor elkaar te krijgen.”
Lees verder onder de foto

De oude bakken worden gesloopt

Nieuwe bakken en meer groen

Desiree: “Mijn schoondochter Sanne woonde toen nog bij ons in de straat en zag ook dat er iets moest gebeuren. Zij heeft tuin-en landschapsinrichting gestudeerd en in die zin ook het ontwerpen van buitenruimte meegekregen. Zij heeft toen aangeboden om een aantal ontwerpen te maken voor nieuwe bakken en meer groen in de straat. Deze hebben we aan de buurt voorgelegd en samen hebben we een ontwerp uitgekozen. De grote, bruine bakken die je nu ziet staan, zijn het resultaat. We hebben een paar boompjes en struiken en verder komt er ieder seizoen iets in dat bloeit. Zo hebben de bakken het hele jaar door mooie planten.”

Ze staan er!

Een mooi plan. De concrete uitvoering ging alleen niet zonder slag of stoot. Onder de Katerstraat zit een garage. Hier moest het dak van vervangen worden. Vraag was even wat het beste als eerst aangepakt kon worden. De bakken of het dak? Ook zaten er in het ontwerp pergola’s die aan de muren van de woningen vastgemaakt moesten worden. Na veel overleggen, ging Staedion hier uiteindelijk toch niet mee akkoord. En toen de aannemer eindelijk met de bakken aan de gang kon, bleek er een fout in de fabriek gemaakt te zijn. Het werd voor hem een legpuzzel zonder handleiding. Maar…nu staan ze er!

“ Ze zijn erg groot en bruin, maar we zijn er blij mee”

José: “Na een maand in de woestenij gezeten te hebben met helemaal niks, zijn we erg blij met de nieuwe bakken. Ze zijn wel iets groter uitgevallen dan we dachten. Dat is ook wat ik van de buren hoor; groot en bruin. Maar als straks de nieuwe planten erin staat, oogt het al heel anders. Het is ook een kwestie van wennen. En we hebben een paar boompjes, daar ben ik wel heel erg blij mee”

De nieuwe plantenbakken zijn vrij hoog en ze hebben een smalle rand. Je komt er niet makkelijk op en ze zitten zeker niet lekker. Ook is het door de hoogte nu een stuk moeilijker om er verdachte zaken in te verstoppen. Sanne heeft er veel tijd in gestoken. Zelf woont ze niet meer in Den Haag, maar ze komt vaak bij haar schoonmoeder en oma van haar zoontje op bezoek. Dan kan ze het resultaat van haar harde werk zien.

“…of je begint ergens aan of je doet niks”

Vrijdag 30 november worden de bakken gevuld met de planten voor dit seizoen. De buurt gaat de bakken zelf onderhouden. Wethouder Richard de Mos plant ook een aantal planten: “Ik ben blij dat de buurt zo betrokken is. Zo is Den Haag weer een stukje groener. Ik hoop ook dat met dit nieuwe groen de rust in de Katerstraat weer een beetje terugkeert.”

José en Desiree zijn blij dat de bakken er eindelijk zijn. En ze merken dat de overlast al een stuk minder is. “We hebben wat afgestreden. Maar ja…of je begint ergens aan of je doet niks.”

Jose, Desiree en Bart bij de nieuwe bakken

Meer weten?
Heb je zelf een idee om je wijk, buurt of straat te vergroenen? Laat het ons weten via hethaagsegroen@denhaag.nl

Lees ook:

Tekst: Didi Cobussen
Foto: Jurriaan Brobbel

Cookie-instellingen