De Haagse Tuinbank is een nieuw centraal punt voor alle Haagse groeninitiatieven. Hier kun je terecht met al je vragen over je groene idee: van subsidies aanvragen en plannen maken tot hulp bij het uitvoeren en machines lenen. Hoe groot of klein je idee ook is. De Haagse Tuinbank kan je altijd verder helpen! Wij spraken met Peter en Marinus, de heren achter deze nieuwe stichting.
"Ik heb met name veel tijd in het schrijven van een goed plan gestoken"
Peter: “Een paar jaar geleden werd ik door buren gevraagd om mee te denken over hoe we van het Welpje, de oude speeltuin in de straat, iets van buurtgroen konden maken. Dat leek me een goed idee, ik wilde daar graag bij helpen en ben toen in de materie gedoken. Ik heb met name veel tijd in het schrijven van een goed projectplan gestoken. Dit bleek later heel bruikbaar en handig te zijn.”
Het Welpje is inmiddels omgetoverd tot een moestuin voor de buurt. De bewoners hebben de tuin zelf bedacht en ontworpen en het onderhoud doen ze samen. Een half jaar na de vraag aan Peter waren de subsidies rond en waren de eerste moestuinbakken een feit. Tijdens de opening kwam hij in contact met Tom Voorma, projectleider Stadslandbouw bij de gemeente Den Haag en heeft hij op zijn verzoek nog wat tuinen verder geholpen met documenten en ervaringen. Daarna kreeg hij steeds vaker de vraag of hij andere mensen wilde helpen met het van de grond krijgen van hun groene ideeën. Ook van diverse wijkmanagers.
''...het viel me op dat steeds dezelfde vragen en problemen terug kwamen"
Peter: “Ik had inmiddels de smaak te pakken, dus dat wilde ik wel. Al snel werd ik via via bij meerdere groeninitiatieven betrokken. En het viel me op dat steeds dezelfde vragen en problemen terug kwamen. Vaak kwamen ideeën niet van de grond omdat mensen gewoon niet wisten hoe ze het aan moesten pakken, bij wie ze moesten zijn, wie van de gemeente kon helpen of waar ze het geld vandaan moesten halen. En als het wel van de grond kwam, merkte je dat het enthousiasme er na een tijdje af was en het gezamenlijke onderhoud een ding werd.”
Tijd voor een oplossing dus. Na een korte periode van broeden en uitwerken, is Peter dit jaar samen met Marinus gestart met de Haagse Tuinbank. Marinus: “ Ervaring leert inmiddels dat veel buurtinitiatieven het liefst zo snel mogelijk met de handen de grond in willen, ze willen niet bezig zijn met plannen schrijven of subsidieaanvragen indienen. Voor een aantal stappen hebben we daarom praktische formats gemaakt. Dan wordt het een invuloefening. Wij zetten de puntjes op de i en dienen plannen en aanvragen voor ze in. Veel initiatieven zijn hiermee al erg geholpen, anderen willen ook graag hulp bij de concrete uitvoering. En dat doen we ook.”
"We helpen de mensen van A tot Z"
Peter vertelt verder: “We helpen de mensen van A tot Z, want ook als hun groene idee eenmaal gerealiseerd is, houdt het regelwerk niet zomaar op. Als je tuin er eenmaal is, moet je nadenken over het onderhoud, je moet afspraken maken over wie wat wanneer doet, hoe je omgaat met water en elektra, met imkers enzovoort. En je moet de continuïteit erin houden. Het groeninitiatief is hier zelf verantwoordelijk voor, maar de Haagse Tuinbank kan hier wel bij helpen. Zo hebben we formats voor een huishoudelijk regelement en standaard convenanten voor het werken met groenbeheerders en imkers. Ook checken we voor nieuwe initiatieven waar nodig of het terrein wel geschikt is voor moestuinieren. Eventuele bodemverontreiniging is iets waar je in een grote stad als Den Haag toch altijd rekening mee moet houden, zeker als je iets met gemeentegrond wilt doen.”
Marinus: ”Door onze standaardisatie vertellen alle groeninitiatieven hetzelfde verhaal en dat zie je ook terug in de doorlooptijd van de subsidieaanvragen. Als bij bijvoorbeeld Fonds 1818 een aanvraag via een van onze formats binnenkomt, hoeven ze het alleen goed te scannen en kunnen ze de aanvraag snel beoordelen. De doorlooptijd kan dan een stuk korter worden”
Naast het geven van advies en begeleiding, biedt de Haagse Tuinbank ook praktische ondersteuning. Dankzij de nauwe samenwerking met BBOZ, de buurtbeheerorganisatie Zeeheldenkwartier kunnen ze helpen met specialistisch gereedschap of machines en hebben ze ook de benodigde, VCA-gecertificeerde, mensen om daar veilig mee te kunnen werken.
"Een groen idee van de grond krijgen is echt niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe"
Peter: “De Haagse Tuinbank is er voor iedereen die een groen idee heeft voor zijn of haar straat, buurt of wijk. Maar het moet ook een plek zijn waar kennis en ervaring uitgewisseld wordt, waar je van elkaar kunt leren. Of zelfs ook van elkaar kunt lenen. Daarvoor werken we aan een praktische database met info over alle groeninitiatieven in de stad. Zo komen alle groen ideeën in de stad samen. Een groen idee van de grond krijgen is echt niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe. En wij helpen daar graag bij.”
Inspiratie nodig?
Lees hier hoe bewoners rond de Varkenmarkt en het Uitvindershof een stenen plein omgetoverd hebben tot heerlijke, groene plekken voor ontmoeting:
Varkenmarkt
Uitvindershof