Dat kan groener! Stenen Varkenmarkt omgetoverd tot mooi groen plein

14-09-2018

Dat kan groener, dachten de bewoners aan de Haagse Varkenmarkt. En dat is gelukt! Een jaar geleden was het nog een kaal plein met parkeerplekken en een fietsenstalling. Nu is het een mooi grasveld met een picknicktafel, ruimte om te spelen en een podium.

In een jaar kan veel veranderen. De kale, stenen Varkenmarkt was voor veel buurtbewoners een doorn in het oog. Reden voor hen om mee te doen aan de prijsvraag  ‘Een groener centrum'. Uit vijf ingediende plannen, werd het plan voor de Varkenmarkt unaniem door de jury gekozen.

De jury
Op de Varkenmarkt was het vroeger een dolle beestenboel. Het was in de 15e eeuw een belangrijke aanvulling op de Grote Markt. De dieren werden hier verhandeld en het was een plek voor ontmoeting. "Het plan van de buurtbewoners deed recht aan deze historische oorsprong door het groener maken van de openbare ruimte te combineren met mogelijkheden voor ontmoeting en activiteiten. Daarnaast was het plan goed doordacht en creatief van opzet, ondanks de korte voorbereidingstijd," aldus de jury.

"Het enthousiasme van de indieners was aanstekelijk"

"Samen met de bewoners zijn we gaan kijken hoe we hun ideeën het beste uit konden voeren. In dezelfde maand zijn we nog gestart met de eerste werkzaamheden," vertelt projectleider Luc Brocken van gemeente Den Haag.

Buurtbewoonster Sophia Jochems hoorde van het plan van haar buren en was meteen enthousiast. "Ik was erg blij met dit initiatief en het gehoor dat er vanuit de gemeente aan werd gegeven. Er waren al eerder plannen om iets aan het plein te doen, maar het kwam er maar steeds niet van. Na het winnen van de prijs, is het heel snel gegaan. En dat dankzij Wouter en Anne-Sietse, zij hebben het initiatief genomen om aan de prijsvraag mee te doen. Heel bijzonder. Vlak voordat ze het plan maakten, wisten ze al dat ze kort daarna zouden verhuizen. Nu hebben wij een mooi plein, maar wonen zij elders in het land."

"Het voelt nu veel meer als een buurtje"

Het stenen plein is inmiddels omgetoverd tot een gezellig groen plein met ruimte voor ontmoeting. Sophia en de andere buurtbewoners zijn er blij mee. "Er was niks, het was een doorganggebied naar de binnenstad. En moet je nu eens zien. Er is nu veel groen. Hier hebben we afgelopen zomer dankbaar en veel gebruik van gemaakt. Er is gezond, gespeeld, gepicknickt, veel geluncht en vergaderd. Het voelt nu veel meer als een buurtje."

Ook het kleine podium is een welkome toevoeging. Hier worden allerlei activiteiten georganiseerd, van een kerstfeest voor de buurt tot optredens van het Koorenhuis. Het beheer van de nieuwe Varkenmarkt wordt voor een deel opgepakt door de bewoners zelf. Sophia: “Met een clubje omwonenden zorgen we ervoor dat het plein netjes blijft. Iedere zaterdagochtend zijn we aan het ruimen en vegen en tussendoor pakken we ook op wat we tegenkomen."

"Als het aan mij ligt komen er nog meer vergroeningsacties aan"

Zaterdag 15 september wordt de vergroende Varkenmarkt feestelijk geopend door de nieuwe wethouder Richard de Mos. “Ik ben groot voorstander van groen. Dit soort projecten zijn natuurlijk geweldig om te zien als wethouder. Ideeën van de bewoners, zaken die hen echt gelukkig maken, die we als stadsbestuur werkelijkheid kunnen laten worden. Ik ben trots op de geweldige ideeën die verzameld zijn en het prachtige groen dat hier op de Varkenmarkt, midden in de stad, ontstaan is. En als het aan mij ligt komen er nog meer vergroeningsacties aan. Op naar een groener Den Haag.”

Meer weten?
Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar de feestelijke opening op zaterdag 15 september van 14.00 – 17.00 uur. Met een hapje, drankje en optredens op het podium. Heb je zelf een idee voor het vergroenen van je eigen buurt? Laat het ons weten!

De Varkenmarkt voor de vergroeningsactie 

 

Cookie-instellingen