Project ‘Wildcamera Den Haag’ brengt bijzondere stadsbewoners in beeld

10-08-2018

Sinds begin dit jaar draait een ‘citizen science’ project in Den Haag: met wildcamera’s wordt onderzoek gedaan naar het voorkomen van wilde zoogdieren in stedelijk gebied. De tussenresultaten zijn zeer verassend.

Februari 2018 is het project ‘Wildcamera, zoogdieren in de achtertuin’ van start gegaan, waarbij inwoners van Den Haag onderzoek doen naar wilde zoogdieren in hun tuin met behulp van een geleende wildcamera. Er zijn al een behoorlijk aantal gemeenten die aan het project meedoen, waaronder: Amersfoort, Nijmegen, ’s Hertogenbosch en Rotterdam. Inwoners van deze gemeenten hebben volgens een vast protocol een wildcamera  ingezet in de tuin en zijn daarmee deelnemer en uitvoerder in een echt wetenschappelijk onderzoek.

Elke deelnemende gemeente heeft een eigen draai gegeven aan het project WILDCAMERA. In Den Haag heeft stadsecoloog Esther Vogelaar er voor gekozen om een dubbel aantal camera’s in te zetten; acht in plaats van vier. “Zo hopen we een zo goed mogelijk overzicht te krijgen van de zoogdieren die in de Haagse tuinen rondscharrelen”.

VOS IN DE TUIN
Momenteel ‘hoppen’ de acht wildcamera’s tussen de tuinen van inwoners van Den Haag. Naast een overvloed van foto’s van “de kat van de buren”, staan er ook muizen, vogels en zelfs een vos op de gevoelige plaat.

Maar het gaat hier zeker niet alleen om grote, groene tuinen, maar met name ook om de tuinen die compleet in het stedelijk gebied liggen. Op die manier is een inschatting te maken van de soortenrijkdom binnen stadstuinen. Daarnaast maken we met het project tuineigenaren bewust dat de inrichting en het beheer van hun tuin van invloed is op aantrekkingskracht voor wilde dieren.

Hieronder een kaart met de locaties waar de wildcamera’s hebben gestaan en een aantal kenmerkende stadsbewoners:

ENTHOUSIASTE VRIJWILLIGERS
Vrijwilligers die meedoen aan het project zijn vaak heel enthousiast. Iedereen wil toch weten wat er ‘s nachts door de tuin scharrelt (zelfs als dat een stadsrat is)?

In Den Haag zijn we regelmatig op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Als u het leuk vindt om een wildcamera in uw tuin te laten plaatsen en u woont in Den Haag, dan kunt u contact opnemen met Ecologisch adviesbureau Silvavir (info@silvavir.com). Zij zullen u in contact brengen met een sleutelvrijwilliger die de camera komt plaatsen.

Vooral kinderen vinden het project prachtig en maken gretig kennis met wilde(zoog)dieren in hun tuin. Regelmatig vragen familie en vrienden uit andere gemeentes of zij ook een camera in hun tuin kunnen krijgen. Helaas is dat niet mogelijk vanwege het  beperkte aantal wildcamera’s, maar nieuwe gemeenten kunnen zich altijd (aan)melden. In elke deelnemende gemeente worden dan gedurende 12 maanden met vier wildcamera’s tenminste 40 tuinen onderzocht. Door te samen te werken met lokale vrijwilligers en leencamera’s van de Wageningen Universiteit kan het project goedkoop en efficiënt worden uitgevoerd. Voor meer informatie over de mogelijkheden in uw gemeente kan contact worden gelegd door een e-mail te sturen naar ‘cameravallen@zoogdiervereniging.nl’.

Het burgerwetenschapsproject  ‘WILDCAMERA – zoogdieren in de achtertuin’ is een initiatief van de Zoogdiervereniging, Wageningen University & Research, Natuurpunt (BE) en Ecologisch Adviesbureau Silvavir.

Tekst: Roy Mol (Silvavir) en Esther Vogelaar (Stadsecoloog Den Haag)
Foto’s: WILDCAMERA

 

Cookie-instellingen