Op naar een groener Scheveningen!

12-07-2018

Het initiatief ‘Minder grijs, Meer groen’ is de winnaar van het wijkbudget Scheveningen Dorp.Tijdens Vlaggetjesdag namen ze de cheque van € 50.000,- in ontvangst. Nu is het tijd voor actie. Op naar een groener Scheveningen!

Madeleine Fraters is een van de initiatiefnemers. “Ik woon heerlijk hier in Scheveningen, maar ik heb altijd gevonden dat het wel wat groener mag. Toen ik de oproep zag om ideeën in te sturen voor het wijkbudget van 50.000 euro dacht ik: "Dit is mijn kans, nu kan ik iets doen aan mijn groenbehoefte.”

Aan de bak
Er waren meer mensen die er zo over dachten. Bij de gemeente kwamen meerdere ideeën voor een groener Scheveningen binnen. Madeleine: “De gemeente heeft ons aan elkaar gekoppeld. We zijn nu met een team van 8 enthousiaste Scheveningers en zijn inmiddels al flink aan de slag om ons gezamenlijke plan concreet te maken. Het geld moet dit jaar nog op, dus we moeten aan de bak.”

Het plan
“Ons plan is een duurzame vergroening van Scheveningen-Dorp; met bomen en planten die passen bij de zee en de duinen. Zo versterken we meteen de identiteit van het dorp aan zee. Groen hoort er bij en groen doet goed: met groen om je heen is het fijner wonen en mensen voelen zich gezonder. Bomen geven verkoeling, regenwater kan beter afvloeien en de luchtkwaliteit gaat vooruit. Daarbij ziet het er ook nog eens leuker uit en hoort het gewoon bij Scheveningen-Dorp.”

Samenwerken
"We zijn nu samen alle plekken in kaart aan het brengen die wat ons betreft groener kunnen; de Nieuwe
Laantjes, Drogersdijk, Weststraat en de 2e Messstraat bijvoorbeeld, die kunnen wel wat bomen gebruiken.
En dan… is het niet alleen een kwestie van een boompje hier en een plantje daar. Om ons groene plan te laten slagen, willen we samenwerken met experts van de gemeente. Zij weten hoe het zit met kabels en leidingen in de grond en weten welke bomen en planten goed bestand zijn tegen ons zeeklimaat.” 

Met bewoners
“Samen met een landschapsarchitect willen we een eerste ontwerp maken. Dit plan stemmen we dan af met bewoners, om zo waar mogelijk ook het plan aan te kunnen scherpen. Op basis hiervan wordt een definitief plan opgesteld en kunnen we hopelijk in de winter al nieuwe bomen planten.”

Wij moeten het doen
“Het geld moet dit jaar nog besteed worden, dus we moeten de vaart erin houden, Maar dat is eigenlijk ook het leuke eraan. Wij krijgen alle. verantwoordelijkheid en vrijheid om dit project te laten slagen. Wij moeten het gaan doen!”

Ben je benieuwd hoe het gaat worden? Houd dan hethaagsegroen.nl in de gaten!
 

Cookie-instellingen