Wie heeft de mooiste voortuin van Den Haag?

13-09-2019

De zoektocht naar de mooiste Haagse voortuin van 2019 is afgerond. In de Haviklaan, Maurits de Brauwweg en Paulaland zijn de mooiste van dit jaar te vinden. De wedstrijd wordt al sinds 1963 georganiseerd. Maar hoe worden de winnaars eigenlijk bepaald? Voorzitter Liesbeth Hazekamp vertelt.

Liesbeth Hazekamp is de voorzitter van de keurcommissie en inmiddels alweer 15 jaar betrokken. Ze vertelt hoe de vereniging de keuring ieder jaar weer vol enthousiasme oppakt en hoe ze op deze manier ook de ontwikkelingen op tuingebied goed kunnen volgen.

,,Gluren is niet netjes, dus dat doen we ook niet"

,,Onze belangrijkste voorwaarde is dat de tuin vanaf de weg of stoep goed zichtbaar moet zijn. We gaan niet door heggen of over schuttingen kijken. Gluren is niet netjes, dus dat doen we ook niet.”

“We hebben de stad onderverdeeld in 30 routes langs de voortuinen van Den Haag. Ieder jaar kiezen we 15 routes uit die we met twee keurders lopen. Dit jaar gaat onze route door de wijken Vogelwijk, Kijkduin, Bohemen, Laak/Spoorwijk, Wapendal e.o., Benoordenhout, Statenkwartier, Duttendel, en Mariahoeve. Per wijk zijn er gemiddeld tien tuinen die in aanmerking kunnen komen. Door de Vogelwijk lopen wel vijf routes, dat is zo’n rijk gebied wat betreft voortuinen.”

,,Eigenlijk zegt een voortuin best veel over de mensen die er wonen"

Iedere wijk heeft zijn eigen kenmerken. Eigenlijk zegt een voortuin best veel over de mensen die er wonen. Dat is het mooie vind ik; Iedere eigenaar heeft zijn of haar eigen verhaal.”

,,Je merkt dat het de laatste jaren steeds meer in de richting van de natuur gaat"

De keurders zijn allemaal tuinliefhebbers van het eerste uur. ,,We zijn meestal een week bezig met de keuringen. We kijken naar hoe ze zijn ingericht, welke planten er groeien en hoe ze zijn onderhouden. Ieder jaar hebben we een thema. Dit jaar is het thema “uitbundige bloei”. We hebben ook een keer grassen in de tuin en water en vogels gehad. Je merkt dat het de laatste jaren steeds meer in de richting van de natuur gaat."

,,De grote hoos aan stenen leggen is gelukkig voorbij"

"Ook letten we op de bijdrage die de tuin heeft aan het plezier van de voorbijgangers. Sommige tuinen doen je gewoon even stilstaan. Door overdadige bloei, speciale klimmers of bomen. Dat is zo mooi om te zien. De grote hoos aan stenen leggen is gelukkig voorbij. Nu moet er nog wat gebeuren aan die muren of hekken die mensen plaatsen voor hun privacy of beveiliging. Er zijn ook heel veel mooie, makkelijk te onderhouden heggen. Dat kan ook. Veel insecten en vogels zullen hier heel blij mee zijn.”

,,Vaak is dit een grote verrassing voor mensen"

Er kan maar een tuin de winnaar zijn van de titel Mooiste Voortuin van Den Haag. Dit is de tuin die het hele jaar door er op alle fronten uitspringt. ,,Daarnaast hebben we ook een prijs voor de mooiste tuin in het voorjaar en die in de zomer. En voor de tuin waarin het thema het beste tot uiting komt. Verder delen we op iedere route ook een 1e en 2e prijs uit. Met name de voorjaarsprijs is altijd een hele moeilijke keuze. Het ene moment staat deze vol met prachtige  bloesem, maar dit kan na een week alweer helemaal weg zijn." Eind augustus berichten we de bewoners die een prijs hebben gewonnen. ,,Vaak is dit een grote verrassing voor mensen omdat ze niet wisten dat ze aan een wedstrijd meededen.”

And the winner is…

Op 19 september werden de winnaars bekend gemaakt. De Voorjaarsprijs was voor Haviklaan 4, de Zomerprijs voor Maurits de Brauwweg 6 en de Ereprijs ging naar Paulaland 9. Meer informatie over de uitslag en beeldmateriaal van de tuinen vind je op de website www.denhaag.groei.nl

Meer weten?
De keuringen worden georganiseerd door de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde/Groei & Bloei. Ze letten op het ontwerp en de inrichting, de beplanting en de variëteit en het onderhoud. Met deze verkiezing willen ze het tuinieren stimuleren om woonwijken en straten een fleurige aanblik te geven. Naast de tuinkeuringen organiseren ze ook iedere derde zaterdag van de maand een ruilochtend en workshop op de Stadskwekerij. Kijk voor meer informatie op hun website.

Cookie-instellingen