Let op: je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren en mee te discussiëren!
Ik wil iedereen opwekken zelf ook een bijdrage te leveren aan de natuur in Den Haag. Dit kan op verschillende manieren. Richt uw tuin of balkon in op een natuurlijke manier. Zo min mogelijk stenen en zoveel mogelijk planten waar insecten van houden. Als u in een park of op straat loopt, kijk om je heen. Onthoud wat je ziet en geef het door op Waarneming.nl. Om de natuur te beschermen moet je weten wat er groeit, bloeit, vliegt etc. Pas dan kan je beschermen. De groenbeheerders moeten waar mogelijk natuurlijk inheems materiaal planten, zaaien. Richt op alle pleinen een gedeelte in met inheemse wilde planten. Tenslotte : koester wat er aan spontane natuur in e stad opkomt. Zo zag ik midden in het centrum bij de tramsporen in de wijhaven massaal klein hoefblad het grauwe grind bed op vrolijken.
De gemeente zou alles in het werk moeten stellen om het groen, in de stad en in de parken en bossen, te behouden en te beschermen. De bossen en parken in Den Haag hoeven niet "beter toegankelijk" gemaakt te worden. Waar nodig, moet er onderhoud worden gepleegd, maar dat betekent niet dat er op grote schaal bomen en struiken gekapt of verwijderd moeten worden. Veranderingen en moderniseringen zullen altijd nodig zijn in een stad, maar dat zou zo min mogelijk ten koste mogen gaan van flora én fauna.
Het gemeente bestuur lijkt de Haagse natuur, het Haagse groen vooral als financiële last te zien. Om het op orde te houden kost het geld dat klopt, maar dat staat in geen verhouding tot datgenen dat het waard is en ook de stad oplevert. Daar kan geen citymarketing bureau tegenop. Opvallend is dat in de stadsgesprekken maar enkele projecties van Haags groen te zien waren, terwijl er talrijke voorbeelden van groen van overal ter wereld zichtbaar waren.We hebben zoveel, bekijk dat, onderzoek het,zie het niet als financiële last maar als kwaliteit..Dan komen betere onderhouds oplossingen vanzelf van binnenuit èn van buiten.
www.westduinpark.blogspot.nlwww.haagseduinen.blogspot.nl
Wat jaren terug werd door de gemeente 'het jaar van het groen' uitgeroepen. In dat jaar werd een schitterend en met veel liefde en inzet aangelegde tuin (de Nieuwe Loot, Guntersteinweg), waar kwetsbare mensen werden begeleidt door een tuintherapeut, afgegraven ten behoeve van een riooloverloopplasje. Behalve een ecologisch verlies een kans minder om mensen op deze wijze te helpen en een open wond voor al die mensen die betrokken waren bij dit project. Ik moet er bij zeggen dat de tuin, met hulp van de gemeente, op een nabije locatie is voortgezet, met een ander uitgangspunt. Toch verdient dit geen schoonheidsprijs en is er veel lering te trekken uit deze geschiedenis.
Natuur in de stad is heel belangrijk! Dat blijkt ook uit de vele reacties op dit forum. De gemeente zou de intentie moeten hebben zich op te stellen als beschermer van het groen in de stad. Spreek je uit als gemeente! Bepaal je missie als gemeente om Den Haag zo groen mogelijk te maken, streven naar de groenste stad van Nederland. Met als consequentie zoveel mogelijk groen aanplanten, het bestaande groen behouden, zuinig zijn op de bestaande natuurgebieden, parken, bomen en bosjes. Een ambitieus groenbeleid, gericht op lange termijn. Voorzieningen mogelijk maken op zo natuurlijk mogelijke manier. Zo min mogelijk bomen kappen, gekapte bomen vervangen door nieuwe. Gefaseerd kappen indien dit toch noodzakelijk is. Spreek de intentie uit om je inhoudelijk in te zetten voor een groene stad, maak goed groenbeleid als speerpunt!
Door de nieuwe wet Natuurbescherming krijgen gemeentes een grotere rol bij gebieds- en soortbescherming. Ik zou daarom graag zien dat er bij het nieuwe groenbeleid van de gemeente Den Haag een scherpere grens getrokken wordt tussen natuur en groen. Welke gebieden in Den Haag (buiten de Natura200-gebieden) vertegenwoordigen een zo grote natuurwaarde, dat ze extra bescherming verdienen? Welke soorten in de stad verdienen extra aandacht? En hoe worden deze beide taken stevig vastgelegd voor de toekomst?Dit vooral omdat ik de gemeentelijke overheid zie als één van de grootste ‘bedreigers’ van de Haagse natuur.
Gelukkig is onze stad rijk aan groen:http://haagseduinen.blogspot.nl/2015/05/haagse-duinen.htmlDit zijn enkel nog de vrij toegankelijke duingerelateerde gebieden. Wel iets om zuinig op te zijn en de kwaliteit in het oog te houden.Het is goed om het begrip recreatie zo nu en dan tegen het licht te houden en te kijken of dit ook kan betekenen dat je als toeschouwer geniet van de processen die er gaande zijn, ipv dat je de natuur als decor gebruikt voor toegevoegde activiteiten. Dat laatste is niet verkeerd, maar er is meer mogelijk.Ik loop al een tijd rond met het idee voor een website die de communicatie tussen groeninitiatieven zou kunnen bevorderen. Tot mijn vreugde sloot dit aan bij het idee van de man die met de gemeente meedenkt over dergelijke communicatievraagstukken. Hij trok het zelfs nog breder dan mijn aanvankelijke plan.Uiteindelijk gaat het erom dat je elkaar makkelijk kunt vinden bij het nemen van groeninitiatieven en ook eenvoudig een deskundige kan consulteren. Verder zou een overzicht in de vorm van een complete agenda fijn zijn, met verschillende categorieën: wandelingen/excursies, natuurwerkdagen, vrijwilligerswerk, activiteiten. Overzicht van IVN/KNNV/HVogelB/HMCentrum/AVN, Stadslandbouw, Moestuinen, activiteitenaanbod stadstuinen als het Welpje en Emma's Hof, Werkgroep Ecologisch Beheer Westduinpark etc.
Ben nooit uitgeschreven over natuur. Ik wil hier ook pleiten voor behoud van groene spots, verspreidt door de stad, waar het plantsoen is verruigd of braakliggende grond is dichtgegroeid. Met enkele beheeringrepen kan hier toch nog lijn in worden aangebracht, zodat het er esthetisch aannemelijk gaat uitzien en ook genoeg variatie herbergt om het ecologisch interessant te laten zijn (stapstenen).Ik ben van mening dat deze plekken soms ook als kinderspeelplek in gebruik zouden mogen zijn. Met wat natuurlijke spelaanleidingsmaterialen. Een plek met meer vrijheid om natuurervaringen op te doen. Een plaatselijke consulent moet voor de veiligheid zorgen. Ook weer het idee van adoptie, met een overgedragen verantwoordelijkheid (zwerfvuil, etc.). Advies over onderhoud/beheer moet ingewonnen kunnen worden bij de gemeente maar eventueel ook uitgevoerd kunnen worden door vrijwilligers. Jaarlijkse rapportage over de voortgang. Natuurspeelplaats pur sang.
Sander, ik ontmoette je gister tijdens het gesprek met de gemeente, goed je te ontmoeten! Zoals je gister al hoorde: ook veel aanplant, maar het knabbelen aan groen(gebieden) blijft zeker een aandachtspunt. Wordt lid van de AVN! De waakhond in Den Haag.Aansluitend op jouw suggesties voor initiatieven opnieuw mijn oproep scholen actiever te betrekken bij het groen. Verantwoordelijkheid dragen voor zwerfvuil, planten plukfruit, meedenken inrichting plantsoen en meewerken aan beheer. In de vergroening van schoolpleinen zie je dat er al grote stappen worden gemaakt.Verder aandacht voor plekken waar onlangs de perken zijn vervangen door gras. Een ecologisch drama. Door tussen straatbomen (vb. Alberdastraat) afwisselend met gras en van 50 cm tot 2m50 hoog golvende beplanting* te werken, welke machinaal te snoeien is, heb je zowel esthetiek, veiligheid, kostenbesparing als ecologie gediend. Bovendien ontstaat er zo een fijnstofbuffer. Vogels kunnen in de winter voedsel vinden, ook in het zeer lage groen. *Denk aan inheemse besdragers (meidoorn, berberis) die ook in gemengde hagen worden gebruikt, afgewisseld met bijv. Spaanse aak. Maak er een mooie snoeivorm van.
In mijn ogen heeft de gemeente meer aandacht voor alle grote winkelketens en alle bedrijvigheid, dan over de haagse natuur. Er regeert een kapbeleid. Meer steen, minder groen. Te vaak wordt er vergeten waar de kleuren voor staan in het Haagse Logo! Simpele ideeën die elders allang gerealiseerd zijn kunnen enorme impact hebben, denk aan ecotax, vervuilingsboetes, grondstofjutters, plastic&vuilrapers belonen, enz.
Den Haag had ooit de naam een groene stad te zijn. Maar uit metingen tijdens hittegolven blijkt het één van de warmste steden van Nederland te zijn; te veel steen, te weinig groen! Niet langer dus een Groene Stad?Prezen we ons gelukkig met de aanwezigheid van zee/strand/duinen, staan die op dit moment ook onderdruk.
Tijdens het eerste stadsgesprek op 15 februari gaf de AVN aan de wethouder mee om te letten op de haalbaarheid. Dat geeft mijns inziens aanleiding tot een ongewenste terughoudendheid en een cultuur van ja-knikkers. Daar hebben we de laatste 10-tallen jaren mee te maken gehad. Verschuiving van prioritering, waarbij de economie op onevenredige wijze de boventoon voerde, leidde tot bezuiniging op bezuiniging. Het gevolg was achterstallig onderhoud van het groen overal in de stad, goedkope oplossingen waarbij groen moet wijken (Veenkade, populieren), vermarkten van het groen (Ockenburgh, internationale Park) en minder groene ambtenaren (kleinere overheid). De 'strijd' om behoud van het internationale Park heeft deze achteruitgang gemarkeerd, Bewoners willen een ander - beter - groenbeleid. Den Haag is juist gebaat bij een ambitieuze visie en voortvarend plan voor het Haagse groen/natuur in de toekomst. De gemeente moet klimaatadaptief worden. Tijdens de werkbespreking in de gemeenteraad op 17 maart over de klimaatbestendige stad waren alle sprekers het erover eens: klimaatverandering pareer je met meer groen en minder steen. Florine Kuethe schreef een ingezonden brief met haar advies aan de wethouder: denk groot. In diezelfde krant vroeg Ietje Soetens om een blijvend groen en groener Den Haag (Den Haag Centraal, 17 maart 2016).
Ik zou graag meer groen zien. Eetbaar groen, bloemig groen, groen groen en mooie hoge bomen.
Beste Ellemiek Etman, de stellingen zijn vooral bedoeld om het gesprek tussen deelnemers op gang te brengen. Jouw ideeën zijn dan ook meer dan welkom. Aanstaande dinsdag tijdens het stadsgesprek gaan we dit op dezelfde manier doen, maar dan met elkaar aan tafel! Kom je ook?
Ik had verwacht dat ik hier kon meepraten over concrete ideeën ipv stellingen. Dus toch maar: bestrate pleinen ombouwen tot groene eilandjes. Beetje gras, watertje, een extra boom. De hofplaats naast het binnenhof. Het piet heinplein (daar staat nu een verwaarloosd stuk 'streetart'). Om maar even twee voorbeelden te noemen.
Neem het groen serieus en noem Den Haag: groene stad aan zee.!!
Ik vind dat de Haagse natuur de duinen zijn. Dunea heeft volgens mij laten zien dat 't duinbeheer bij hen in goede handen is. Al woon ik hier niet zo lang om te kunnen beoordelen of de transitie van begroeid naar kaal netjes is verlopen.
Gebouwen grenzend aan de grote groengebieden dienen niet hoger te zijn dan duinhoogte en/of boomhoogte. Een blok verder weg van de grote groengebieden mogen de gebouwen wel wat hoger. Dit is van belang vanwege de barrierewerking van gebouwen, grenzend aan groengebieden. Als gevolg daarvan kan er geen uitwisseling komen tussen de natuurgebieden: de biodiversiteit gaat achteruit.
de Gemeente zou eens op onze Facebookpagina moeten kijken. die pagina bestaat al sinds 20 november j.l. en heeft inmiddels meer dan 3750 volgers. dat is een veel betere indicator van meningen over groen dan deze pagina waar maar een handjevol mensen reageren. een gedeeld bericht bijvoorbeeld over het mogelijke kappen van de bomen op de Scheveningseweg wordt door zo'n 3000 mensen gelezen, 70 mensen vinden het 'leuk' en zeker 25 mensen reageren er op. dat is veel meer respons dan deze pagina Haags Groen of een bericht op de Facebookpagina van de Gemeente trekken en een veel betere indicator van de gedachten en gevoelens van de inwoners van Den Haag over het groen en het groenbeleid dan deze pagina.of de Gemeente zou eens op onze website moeten kijken waar we de duizenden aan de Gemeente geschreven brieven publiceren waaronder de brieven van Bond Heemschut, de Tuinenstichting en de KNNV. dat zou een goed inzicht geven in hoe de inwoners van Den Haag denken over het groen en het groenbeleid, veel beter dan de uitgesplitste vragen van deze pagina die aansturen op een bepaald beleid dat onder de ruim 3750 mensen die onze Facebookpagina steunen geen draagvlak heeft. http://www.behoudscheveningsebosjes.nlhttps://www.facebook.com/Behoud-Scheveningse-bosjes-Waterpartij-en-Westbroekpark-1687158608168937
Alles begint bij de "waardering" ( letterlijk èn figuurlijk) van de Haagse natuur en groengebieden. Nu wordt er vooral gekeken naar beheer en beheersbaarheid en de ermee samen hangende kosten. Zo zou men het niet moeten beschouwen, men zou moeten kijken naar de intrinsieke waarde van het groen en dàn vervolgens zoeken naar middelen .als er onvoldoende geld binnen de begroting is om het beheer op een verantwoorde manier te doen zou de gemeente kunnen zoeken naar mogelijkheden om hiervoor geld vrij te maken binnen de begroting èn daarbuiten, maar dan niet door de parken en de bossen hiervoor zèlf op te offeren, want dan is er hierdoor ook weer spraken van (groen) kapitaal vernietiging.
helemaal eens met mevrouw Visser.
De Haagse natuur is gebaat bij de BRUHO-beleidsketen. De letters staan voor: beleid, regelgeving, uitvoering, handhaving en organisatie (gekwalificeerd personeel en voldoende financiele middelen). De keten is zo sterk als haar zwakste schakel. Regelmatige evaluaties leiden tot verbetering van het beleid en beheer.Het nu nog vigerende Beleidsplan voor het Haagse Groen - groen kleurt de stad - is uitstekend. De doelen (duurzaam in stand houden en versterken) zijn goed. Het nieuw op de stellen groenbeleidsplan zou daarop voort moeten borduren.Dat de kwaliteit en de kwantiteit van de natuur desondanks achteruit zijn gegaan is terug te voeren naar de zwaktes van de diverse schakels van de BRUHO-beleidsketen. Het natuurbeleid is goed geformuleerd en vastgelegd door de gemeenteraad maar regelgeving is ontoereikend, het natuur-groenbeleid wordt onvoldoende uitgevoerd, handhaving schiet te kort. Dat geldt ook voor de organisatie (te weinig gekwalificeerde mensen en onvoldoende middelen). De uitbesteding aan de marktpaartijen kan alleen goede resultaten hebben als de opdrachtverleners en de inspecteurs deskundige zijn. De gewenste kwaliteit kan worden bereikt als voldoende middelen ter beschikking zijn gesteld. De gemeenteraad zou veel meer en beter inzicht moeten hebben in de keuzes en de consequenties ervan. Natuur heeft niets aan modieuze en ondoordachte keuzes. Natuur is gebaat bij een lange termijn visie . Zeker als het gaat om bossen - een complex ecosysteem. Herstel ervan heeft men nog niet goed in de vingers en kost 10-tallen jaren. Gefaseerd afsluiten ervan is vooralsnog de enige goede optie.Met weemoed denken we dan ook terug aan de periode van de Plantsoenendienst met deskundige mensen van de directeur tot de jongste schoffelaar. Den Haag was toen ook internationaal vermaard. Het verdient sterke aanbeveling dat de gemeente Den Haag, die zich graag profileert als internationale stad voor vrede en recht, zich inzet om de 'groene stad aan zee' in ere te herstellen met een Plantsoenendienst en inachtneming van de BRUHO-beleidsketen.
bij het onderhoud van bosjes en parken (en strand en duinen) binnen de gemeentegrenzen moet gekeken worden naar oorspronkelijkheid en de bedoeling van die bosjes en parken en hun ontwerpers. net zoals Panorama Mesdag of de schilderijen in het Mauritshuis of Gemeentemuseum met het grootste respect behandeld worden moeten ook de bosjes en parken en hun ontwerpen met het grootste respect en de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandeld worden. het is kostbaar bezit. dilettanten mogen er niet aankomen en daar reken ik een Ruttert onder die het Westduingebied heeft helpen verpesten en een LOLA landschapsarchitectenbureau die heeft willen meehelpen de Scheveningse Bosjes kapot te maken. dat is een zeer ongewenst soort dilettantisme dat wij binnen onze stadsgrenzen niet willen. dit soort opleuken en verpretparken van onze mooie natuur in Den Haag moet ten koste van alles vermeden worden.
Bij het opstellen van herstelplannen voor groengebieden moet meer rekening gehouden worden met wat er aan natuurwaarde aanwezig is . Tegenwoordig streeft men naar meer openheid en zichtlijnen ten koste van voor bijvoorbeeld vogels waardevolle struiken en van gezonde bomen. Hierdoor moet soms naar het wapen van bezwaarschriften gegrepen worden. Ook in landgoedparken kunnen heel goed zachte oevers aangelegd worden met rietkragen om te voorkomen dat het honden speelvijvers worden.
Het begint bij waardering, aandacht en liefde voor het Haagse Landschap. Eerdere ingrepen in het Haagse groen getuigen van weinig inzicht in de kwaliteiten van het bestaande natuur en cultuurlandschap in Den Haag en Scheveningen. Het lijkt er veeleer op dat het verkrijgen van een sluitende begroting de leidraad is. Hiermee worden parken beschadigd en groenkapitaal vernietigd. Eerst zou er vooral rustig ter plekke gekeken moeten worden en dan niet met het doel om een lijvig rapport te maken,maar om te kijken wat er nodig is om een park of landgoed te laten gloriëren. Ik kan me zo voorstellen dat de uitgaven hiervoor niet excessief groot zouden hoeven zijn,maar er is wel tijd en serieuze aandacht en goede wil voor nodig. Dan zouden de parken weer kunnen opbloeien in plaats van veranderd te worden in iets van dat van duidelijk minder kwaliteit is dan het origineel.
Ik krijg de indruk dat de Haagse groenbeleidsmakers het Haagse groen willen Benutten, zonder vordoende rekening te houden met de natuurwaarde (Beschermen en Beheren) en dat het beleid vanachter computer/ bureau gemaakt wordt, zonder dat er veldonderzoek gedaan is.Eerst het groen in het veld inventariseren (bodem, flora en fauna) zoals gebruikelijk is in natuurbeleid, voordat er plannen gemaakt worden.Benutten is mogelijk, maar niet ten koste van natuurwaarde: een van de bezwaren tegen het ambitieplan Internationale Park.
Wat ik totaal niet begrijp is dat er in publicaties over het Haagse groen wel vaak wordt gerefereerd aan de historie, maar wanneer het op het in stand houden van oude landgoederen , parken en straten van Den Haag deze historie vaak met voeten wordt getreden en er bijna wordt gewerkt alsof er sprake is van om het even welk willekeurig braakliggend stuk grond. Paden worden verlegd, structuren worden doorbroken, er wordt zomaar van beplanting gewisseld, men blijkt niet goed te weten wàt wààr staat, wat het oorspronkelijke ontwerp was e.d. zelfs wanneer er nog originele ontwerpen in de archieven liggen keurt die nauwelijks een blik waardig, lijkt het. De huidige ontwerpers menen het beter te weten dan vermaarde tuinontwerpers en ontwerpen erop los . Dit geeft blijk van enerzijds een enorme arrogantie en anderzijds van een totale minachting van de (soms wat vervallen) schoonheid van het bestaande. Ik raad de betrokkenen bij de gemeente dan ook eens een werk bezoek aan. Dit keer eens niet naar Tokio maar naar Engeland om eens te lijken hoe "The National Trust" met haar oude Landgoederen en parken omgaat en dan bij terugkeer alles wat hier "opgeleukt" is in Den Haag te herstellen en nooit neer dergelijke fouten te begaan in de toekomst en op korte termijn ook bij de Scheveningseweg ,bosjes,waterpartij e.d. niet opnieuw dezelfde verwoestende fouten te begaan.
De Haagse natuur heeft een aantal prachtige plekken. Helaas laat het beheer ervan veel te wensen over. Geld dat er aan besteed wordt, wordt slecht besteed. Westduinpark wordt bijv half afgegraven, zodat het zand kan stuiven om nieuw duin te vormen. Vervolgens leggen jullie wildroosters neer die vol waaien met zand. Nieuw geplaatste bankjes verdwijnen nu al, binnen een jaar, onder het 'nieuw gevormde' duin. Vers geasfalteerde voetpaden verdwijnen binnen 3 maanden al onder ruim een halve meter zand. Er is een zandheuvel aangelegd bij Strandslag 9, midden op een 'plein' waar alle voetpaden en het fietspad samenkomen. Wie verzint dit? Is het jullie ooit opgevallen dat het aan de kust veel waait? Zijn de mensen die dit verzinnen überhaupt woonachtig in Den Haag? Het extra begrote geld voor onderhoud aan het Haagse groen, moet in de toekomst alleen al helemaal naar het Westduinpark om dit bij te gaan houden. Ik wil geen ambtenaar in functie beledigen. Gelukkig spreekt de uitvoering van Westduinpark al boekdelen, en hoef ik er niets aan toe te voegen. Foto's volgen nog, aangezien jullie overduidelijk niet zelf kijken. (PS geplaatst op de Gemeentelijke FB pagina. Kreeg ze hier niet toegevoegd).
Den Haag heeft een aantal prachtige natuurgebieden. Daar moet de stad heel zuinig op zijn, en zoeken om de ecologische gebieden beter met elkaar te verbinden. In de stad is het echter rampzalig gesteld. Amper groen in vele straten, wijken, pleinen. Groen zou - gezien de vele voordelen - een eerste uitgangspunt moeten zijn bij de inrichting van de openbare ruimte.
Hoe krijg je meer natuur in de stad? Zo groot mogelijke aaneengesloten groengebieden, zo goed mogelijke ecologische verbindingen en veel ander groen ertussen, bomen, struiken, bloemen, bermen, oevers, gevels, daken enz. Zet het groenbeleidsplan voort
Mijn groene Den Haag verandert in een Betondorp stap voor stap met dank aan ons college
Den Haag had een aantal prachtige groengebieden, die waren uniek zowel door de vorm als door de ecologische diversiteit. Er is helaas gepoogd om een standaardisering in te voeren , voor het onderhoud en voor de beplanting van het groen. Hierdoor is de Haagse natuur zowel wat betreft de vorm als op ecologisch gebied verarmd. Het is hoog tijd dat de schade die hierdoor ontstaan is wordt hersteld en het is belangrijk dat er niet op de ingeslagen weg wordt verder gegaan, en dat er in het vervolg niet alleen een rapport wordt gemaakt over de unieke kwaliteiten van een gebied, maar dat er dan ook naar gehandeld wordt. Én het is van groot belang dat er door alle betrokkenen veel op in de natuur zelf ter plekke wordt gekeken en niet alleen vanachter de computer.
In sommige wijken is nagenoeg helemaal geen groen of het is in de middenberm van een drukke verkeersweg
Den Haag is een van de meest versteende steden in Nederland. we hebben een wethouder die overal de bomen kapt. dat willen we niet. en het plan voor een Internationaal Park mag helemaal niet doorgaan want dat kost duizenden bomen en maakt de Scheveningse Bosjes helemaal kapot.
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.