Submenu

Natuur draagt bij aan een gezond Den Haag.

37 keer bekeken 20 reacties

Let op: je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren en mee te discussiëren!

Eric Wisse

25-03-16 om 11:04

Als 'denkverslaafden' is men binnen de politiek en het bedrijfsleven steeds gefocust op het ontwikkelen van zaken. Noem het de tijdsgeest. De grap is dat een gezond ecosysteem zichzelf bedruipt en dat dit gekenmerkt wordt door een ongelofelijke dynamiek, waarin voortdurend vanalles plaatsvindt. Sterker nog, we maken er onderdeel van uit.
Het is dan ook ironisch te noemen dat natuurbeschermers vaak worden gezien als mensen die ontwikkelingen tegengaan. Zij beschermen de ontwikkelingen. Onder meer door ze zichtbaar en inzichtelijk te maken.

Rust is een voorwaarde om ruimte in je hoofd te scheppen, nodig voor het op gang brengen van creative processen die een rol spelen bij het oplossen van problemen. Of bijvoorbeeld het ontwikkelen van innovaties die er voor zorgen dat we duurzamer en daarmee gelukkiger kunnen samenleven. In onze hectische en compexe maatschappij zijn plekken waar je die rust, aangevuld met voedende vormentaal, in een omgeving zonder toeters en bellen kunt ervaren zeldzaam aan het worden. Ze vormen in de stad ons belangrijkste kapitaal. Mensen functioneren construtiever en doeltreffender, communiceren beter en kalmer, in situaties waarbij ze met regelmaat hun rustmedicijn kunnen consumeren.

Als Nederland inzet op een kenniseconomie, is rust de groene motor. Daarnaast brengt deze ervaring welzijn, alleen al door de beweging van wandelen. En brengt rust gezondheid door stressvermindering. Contact met je natuurlijke omgeving - je maakt het vooral door minder te praten, wat je al doet als je alleen bent en je je mobiel met rust laat - kan je uiteindelijk ook een gevoel van verbondenheid opleveren, dat je je plek in het geheel doet ervaren en de zingeving brengt die nodig is voor een basaal geluksgevoel. Een vredig gevoel, dat niet onderhouden hoeft te worden door consumptieverslaving.

Eric Wisse

25-03-16 om 10:31

Het geeft te denken dat mensen veelal waarde toekennen aan natuur die te 'gebruiken' is. In gebieden met een completere kringloop en rijke biodiversitiet tref je tegelijk kwetsbare biotopen aan. Vormen van recreatie waarbij je toeschouwer kunt zijn van prachtige ecologische processen, zowel op micro- als op macroniveau, juig ik, als de situatie er zich voor leent, toe.

Door ecotourisme in eigen stad ontwikkel je het collectieve inzicht dat bijvoorbeeld een hondenveldje prettig in het gebruik kan zijn, maar dat bij de keuze voor een locatie zorgvuldig te werk moet worden gegaan. Hoe rijk is een gebied, wat herbergt het aan soorten en vooral: welke potetie heeft een gebied, ook gezien de ligging, de geomorfologie, de natuurhistorie? Waar is verruiging een zegen, waar niet, waar investeer je in herstel, waar laat je gebruikers toe en in welke mate? Keuzes die je alleen kunt maken als je een goed beeld hebt van de aldaar aanwezige natuur over de afgelopen decennia. Beelden die snel vervagen en waar niet altijd tijd voor wordt genomen ze opnieuw scherp te krijgen alvorens beslissingen te nemen.

Marleen M.

24-03-16 om 19:47

Natuur draagt zeker bij aan een gezond Den Haag. Dat kan je ervaren door te kijken, te beleven, te luisteren, en is door diverse studies al vele malen aangetoond. Bomen verminderen de CO2-uitstoot, verminderen de hitteplekken in de stad, verbeteren de luchtkwaliteit, zorgen voor verdamping van water. Daarnaast geven bomen rust aan de mensen, je kunt genieten van schaduw, ruisend bladerdek, vogeltjes, mooi om naar te kijken, leefbaarheid. En niet alleen bomen, ook struiken, bloemen, groen gras tussen de tramrails, geveltuintjes, parken, bosjes, duinen, dragen hieraan bij.

S. Pieterse

20-03-16 om 15:43

Dat lijkt me duidelijk, ja: natuur draagt zeker bij aan een gezond Den Haag. Het is inmiddels wel duidelijk dat een leefomgeving allerlei positieve effecten heeft op gezondheid. Bomen verbeteren de luchtkwaliteit, voorkomen hitte-eilanden in de stad, hebben een rustgevende werking (verminderen stress en ADHD-klachten). En groen met aangelegde paden kan ook uitnodigen tot activiteiten zoals wandelen, hardlopen of fietsen. Verder schijnt de natuur ook creativiteit te bevorderen en is buiten spelen (in de natuur) goed voor de ontwikkeling van kinderen. En wat beter dan groen binnen handbereik te hebben, zodat je geen dagje uit hoeft om van deze voordelen te genieten?

De site van psychologe Agnes van den Berg werd al aangehaald. Ook bijv. de Wageningen Universiteit en IVN hebben hierover informatie online:

http://www.wageningenur.nl/nl/Dossiers/dossier/Effect-van-natuur-op-gezondheid.htm
https://www.ivn.nl/projecten/natuur-gezondheid

A Bakker

20-03-16 om 9:59

Hopelijk keert het tij nu steeds duidelijker wordt dat bomen in een stad noodzakelijk zijn voor het stadsmilieu en wordt Den Haag zuinig op haar volwassen bomen.

Melanie Vries

18-03-16 om 20:45

Hoe meet, hoe blijer ik word. De wereld verandert in een betonnen jungle. Groen verlaagt de bloeddruk, het CO2, de warmte in de zomer en vergroot het woonplezier. Ik heb helaas op zoveel
pLekken gezien dat bomen gekapt worden en er feen worden teruggeplaatst. Of kleine miniboompjes. Super, maar waarom moeten soms tig jaren oude bomen altijd het veld ruimen? Ze geven prachtige schaduwspelen in de zomer en verdienen alleen om hun leeftijd al respect!

D. Van Blitterswijk

18-03-16 om 19:03

Helemaal mee eens!
Hoe meer hoe beter.

Clara Visser

15-03-16 om 16:19

Dat klopt. Natuur draagt niet alleen bij aan een gezondere luchtkwaliteit ook aan terugdringen van hitte-eilanden en risico's van overstroming. Helaas past de gemeente deze stelling zelf onvoldoende toe. De straatbomen 'verkleinen' Dwz er worden steeds minder bomen van de 1e grootte geplant of herplant. Terwijl de grotere bomen een betere bijdrage leveren aan de gezondheid van bewoners in Den Haag.

Florine Kuethe

24-02-16 om 8:42

Vanzelfsprekend!

Sabine Peters

21-02-16 om 20:30

Ja, vandaar dat ik bezwaar heb tegen het ambitieplan Internationaal Park, waarvoor de prachtige natuur in de Scheveningse bosjes moet wijken.

Titia van der Voort-Wenneker

21-02-16 om 13:43

Natuur draagt zeker bij aan een gezond Den Haag, zowel op fysiek als psychosociaal vlak. Natuur stimuleert om te bewegen, helpt bij het gevoel van veiligheid, zorgt voor schone lucht, een koele stad, verminderd zelfs misdaad volgens wetenschappelijk onderzoek.
Door de natuur dichtbij de mensen te brengen - in de stad - wordt de stad veel leefbaarder. Het huidig beleid van de gemeente strookt daar niet mee. Er worden veel te veel bomen/strukgewas gekapt en nieuwe pleinen/straten aangelegd zonder/of met zeer beperkt groen.

Helena Visser

21-02-16 om 10:49

tegengas wordt genegeerd: http://www.denhaag.nl/home/bewoners/gemeente/document/Aanvullende-vragen-over-de-bomenkap-1200-bomen-TNO-Ypenburg-GroenLinks.htm

Helena Visser

21-02-16 om 10:47

Elke dag slecht nieuws: tijd om te kappen met kappen: http://www.omroepwest.nl/nieuws/3068817/TNO-mag-1200-bomen-kappen-op-eigen-terrein-in-Ypenburg

Irene Van der Laan

20-02-16 om 16:05

Ja, wie kan het daar nou mee oneens zijn... Hoe kan t dat de gemeente de bescherming en verzorging ervan niet als vanzelfsprekend heel hoog in t vaandel houdt?

Arjanti Sosrohadikoesoemo

20-02-16 om 12:31

Natuurlijk draagt natuur bij aan een gezond Den Haag! Duh!!!!!!!
Bomen werken luchtzuiverend! Wandelen door natuurlijk werkt ontspannend! En zo kan ik nog wel even door gaan!

Caroline de Boon

20-02-16 om 12:30

Jazeker, zie bijvoorbeeld onderzoek van prof van den berg op
http://www.agnesvandenberg.nl/

Jorn van der Veen

20-02-16 om 1:00

Wat een berg nietszeggende vragen. Vooral omdat jullie niet serieus definiƫren, waardoor iedereen elke vraag anders kan interpreteren en derhalve andere vragen beantwoord dan er eigenlijk volgens u/jullie gevraagd worden. Hoe dan ook , ja natuurlijk draagt natuurbij aan een gezond Den Haag. Is er genoeg van? Nee. Veel struikgewas is verwijderd ivm onderhoud. Niet voor niets verdwijnen er ladingen klein gevogelte in de steden. Dat komt simpel door het spuiten van round up, dat plant en dier (en mens) vergiftigd en door het verwijderen van habitat.

Monique Groenewegen

20-02-16 om 0:29

Ja, bomen zorgen voor schone lucht en en rust in je hoofd!

Enny Kleikamp

18-02-16 om 22:04

Zeker en niet alleen aan een gezond Den Haag door de luchtzuivering en de heilzame werking van een wandeling door het bos of het park b.v. maar ook aan een gunstig klimaat in de stad door de verkoelende werking in de zomer, en door het feit dat ( met name ) volwassenbomen ook enorm veel water opnemen. Volwassen bomen zorgen dus in de zomer voor verkoeling, en in de herfst en winter voor een gezonde waterhuishouding.

Toi van Gelder

15-02-16 om 12:57

dat is zeker waar. daarom vraag ik me af waarom de wethouder een ambitieplan Internationaal Park heeft gepresenteerd wat het kappen van duizenden bomen behelst. dat kan natuurlijk niet. het gaat ook in tegen alle wetgeving en regelgeving die het gebied beschermen.

Cookie-instellingen