Natuurwerkdag Nieuwe Scheveningse Bosjes

21-09-2018

Begin

23-09-2018 om 10:00

Einde

23-09-2018 om 16:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Help je mee om in de Nieuwe Scheveningse Bosjes ruimte te maken voor insecten en bloemen? Kom dan naar de Natuurwerkdag. We starten om 10.00 uur bij het Van Pallandthuis aan de Brusselselaan. Kom je ook?

Doe je mee? Meld je dan hier aan

Wat gaan we doen?


We gaan aan de slag in de Berenkuil, een duinpannetje in het bos. Aan de linkerkant op de beschutte helling staat de braam vroeg in de zomer volop in bloei. Wat een insecten! Libellen, hommels, bijen, zweefvliegen, torretjes, kevers. Wat nou insectensterfte?! Welkom in dit insectenwalhalla!

Maar dan aan de rechterkant op diezelfde helling…
Geen enkel beestje.
Geen gebzzzt, geen gezoem, geen gefladder.
Zelfde helling, zelfde beschutting, zelfde zon.

We gaan een 'serre' aanbouwen zodat het volgende zomer op beide hellingen een gebzzzt van jewelste is.

De klussen: er mogen een paar esdoorns afgezaagd worden. De open plek wordt dan wat groter en de beuk die er staat krijgt zo meer ruimte. De sneeuwbes wordt gerooid. Net als de esdoorn groeit hij makkelijk, verdringt hij andere planten en wordt hij snel dominant. En belangrijk: insecten vinden hem niet zo interessant.

De braam echter, die lusten ze wel! Die eist op zijn beurt echter de grasstrook op die ook in gebruik is als kraamkamer voor verschillende soorten insecten. Dus de braam gaan we wat terugsnoeien, zodat hij de breedte in groeit. Zo krijgt de zon meteen vrij spel om de kraamkamers op te warmen. 

Op die manier creëren we een leuke uitbouw in dit insectenparadijsje en wordt de plek zeker twee keer zo groot. Hallo vlinders, bijtjes, libellen en andere bzzzt-ers!

Cookie-instellingen