Spuiten maar! Waarom krijgen 8.100 iepen een prik? (Filmpje!)

09-05-2022

Een team van boomverzorgers geeft vanaf mei de 'griepprik' aan iepen in de stad. Het vaccin moet de bomen beschermen tegen de iepziekte. Bomenexpert Paul legt uit waarom de prik elk jaar weer nodig is en Rosko legt in een video uit hoe het vaccineren werkt. Spuiten maar!

De iep is een boom die veel voorkomt in Den Haag. De stad telt ongeveer 14.000 iepen die langs straten en lanen staan. “Deze iep hoort echt in ons Haagse straatbeeld. Iepen houden van een schrale bodem en ze kunnen goed tegen de zoute zeewind”, vertelt bomenexpert Paul Boeters van gemeente Den Haag. 

Net als mensen kunnen ook bomen ziek worden. “De iepziekte is een soort trombose”, vertelt Paul. Voor de zeer besmettelijke iepziekte is een klein beestje verantwoordelijk: de iepenspintkever. Het diertje brengt een schimmelziekte over, die de dodelijke iepziekte veroorzaakt. 

“Het kevertje is zich van geen kwaad bewust en legt eitjes achter de bast van een zieke iep. Die komen in het voorjaar uit en de kevertjes boren vervolgens gaten in de bast. Als hij uitvliegt neemt hij de schimmel mee naar gezonde bomen. En zo kan het snel op gezonde bomen overslaan.”

Prikjes rond de stam
Om ziekte te voorkomen krijgen de iepen in onze stad een jaarlijkse prik. Het injecteren moet vroeg in het groeiseizoen gebeuren, als de iepen net uitlopen. Ook moet het mooi weer zijn. De bast moet namelijk droog zijn, zodat de boom het middel als het ware opzuigt.

Ongeveer de helft van alle iepen krijgt prikjes rondom in de stam, de andere helft bestaat uit grotendeels nieuwere iepsoorten die van nature beter zijn beschermd tegen iepziekte. “Den Haag was 20 jaar geleden de eerste stad met een vaccin tegen de iepziekte. Gelukkig maar, want op het dieptepunt van de iepziekte stierven er jaarlijks soms wel 1.500 tot 2.000 bomen!”, zegt Paul.

Jaarlijkse controle
Onze groenbeheerders, boomverzorgers en hoveniers controleren jaarlijks alle iepen in Den Haag. Tussen mei en september worden de iepen tweemaal geïnspecteerd. Het team kijkt naar de iepen van de gemeente en ook de iepen op particulier terrein. “We houden de bomen goed in de gaten want als een iep ziek is, kan hij razendsnel omliggende iepen besmetten via de wortels of via de iepenspintkever zelf", zegt Paul.

Zo werkt het injecteren
Hoe gaat dat injecteren nou precies in zijn werk? Een boomverzorger vertelt wat hij doet in onderstaand filmpje:

Zie je een zieke iep? Meld het!
Een zieke iep herken je aan zijn droge, dorre bladeren. Na verloop van tijd verliest de iep al zijn blad. Als je een zieke iep ziet, meld het dan aan ons. Hier kun je meer informatie vinden over hoe je een zieke iep kunt herkennen en melden.

Tekst: Merijn van Grieken
Beeld: Jurriaan Brobbel


Lees ook: 
Aan de bak in onze Haagse bossen: zó blijven ze gezond en gevarieerd
Jullie vragen over bomen: Hoe zit het met...?

Cookie-instellingen