Bewoners willen meer groen; volop kansen voor Scheveningen

07-03-2022

Nieuwe naaldbomen, struiken, planten, grassen en kruiden. Bewoner Michiel Drijgers uit Duindorp is blij met het opgeknapte plantsoen aan de Zeezwaluwstraat. Hij is een van de vele bewoners die zich hard maakt voor meer groen in stadsdeel Scheveningen. “We missen groen in de wijk. Dat moet anders.”

“Wij hebben teveel steen en te weinig groen. Als je door Duindorp loopt, kom je veel straten tegen zonder groen. Daar staan gewoon geen bomen! Of je ziet plantsoenen met verouderde beplanting. Dat moet anders en dat wordt gelukkig ook echt anders”, zegt Michiel, voorzitter van de groencommissie in Duindorp. Hij besteedt daar flink wat vrije tijd aan.

Michiel Drijgers, voorzitter van de groencommissie in Duindorp, wil meer groen in zijn wijk.


Meer groen is niet alleen mooier en gezonder, het zorgt er ook voor dat Den Haag klaar is voor een veranderd klimaat. Zo gaat meer groen in de straten wateroverlast tegen, geven bomen schaduw in de zomer en wordt het riool minder belast omdat regenwater de grond in kan sijpelen. Ook wordt de luchtkwaliteit beter en dempen bomen geluid van bijvoorbeeld buren.

'Groen doet iets met mensen'

Duindorp grenst direct aan Natura2000-gebied, het beschermde Westduinpark, en aan groene wijken als de Vogelwijk en het Statenkwartier. “Om onze eigen wijk ook mooier en veiliger te maken heb ik een lijst gemaakt met ideeën. Meer groen draagt daaraan bij. Een groene omgeving doet iets met het gevoel van veiligheid, het humeur en de gezondheid van bewoners”, zegt Michiel. Hij zocht contact met de groenbeheerder.

Groenbeheerder Ron (l) en bewoner Michiel (r) overleggen regelmatig met elkaar over de vergroening van Duindorp.


Groenbeheerder Ron Appeldooren van de gemeente bracht daarop de verschillende bewoners met groene wensen bij elkaar. De groep, een nieuwe Groencommissie, bekeek per straat wat er aan groen mogelijk is en zette hun wensen op papier. “Sindsdien werken we samen met de gemeente die lijst af. Ik ben trots op die samenwerking en prettige afstemming”, zegt Michiel.

Verbeteren van het groen

De afgelopen drie jaar ontving Duindorp 25.000 euro van de gemeente voor het verbeteren van het groen. Zo zijn bij het plantsoen Hof van Scheveningen nieuwe kleurrijke struiken en planten aangeplant en zijn dode bomen vervangen voor nieuwe. Ook is er tussen de Zeezwaluwstraat en het Hof van Scheveningen een groene strook met plantenbakken neergezet.

Nieuwe naaldbomen, struiken, planten, grassen en kruiden: het opgeknapte plantsoen aan de Zeezwaluwstraat. 


“En zo heb ik nog zeker zes plekken in Duindorp waar bestaand groen is versterkt met nieuwe planten, struiken of bomen. Of waar zelfs een nieuw plantsoentje is gekomen, zoals bij de kruising Markensestraat en Pampusstraat. Het lastige is om de juiste begroeiing te vinden dat tegen de harde en zilte wind kan. We zitten zo dicht bij de kust, dat overleeft niet elke boom”, legt Michiel uit.

Volgens groenbeheerder Ron is er al veel gebeurd, maar is er helaas niet altijd voldoende budget. “Zodra dat er is, pakken we weer iets van de lijst aan. Omdat de ruimte in deze dichtbevolkte wijk beperkt is, verbeteren we vooral het bestaande groen en vervangen we dode bomen voor nieuwe. Het planten van nieuwe bomen op nieuwe plekken willen we graag, maar dat kan niet altijd vanwege leidingen en kabels”, zegt hij.

Ron Appeldooren is groenbeheerder van stadsdeel Scheveningen.


De groenbeheerder werkt met heel veel bewoners samen om het stadsdeel te vergroenen. Zo heeft de werkgroep Minder Grijs, Meer Groen met een wijkbudget van 50.000 euro Scheveningen-Dorp groener gemaakt. Samen met de groenbeheerder en een landschapsarchitect bekeken ze op welke plekken welk groen kon komen. Zo komt een groener Scheveningen in zicht.

Ook bewoners van het Kapelplein, de Zandvoortsestraat, Belgisch Plein en Houtrustweg gingen aan de slag met onder meer het aanleggen van geveltuinen, het planten van stokrozen en het insect- en vogelvriendelijk maken van een binnentuin. Deze bewoners ontvingen het afgelopen jaar een nominatie voor de Gulden Klinker voor hun inspanningen. Met deze prijs wil de gemeente bewoners aanmoedigen om met dit goede werk door te gaan. 

Niet alleen nieuwe planten in plantsoenen, ook mooie plantenbakken vergroenen de buurt.


Verder wordt rondom de Zwolsestraat, in de zomer vaak een oven, geïnvesteerd in meer bomen en mooie plantvakken. Ook de huidige plantvakken krijgen een upgrade. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Begin 2022 worden de bomen geplant.

Volop kansen voor meer groen

Er zijn in de toekomst volop kansen voor nog meer groen in dit stadsdeel. Die staan op de Kansenkaart voor Scheveningen. “Eigenlijk is het een studie naar vergroeningskansen. We hebben gekeken naar verharde pleinen, brede bermen en stoepen waar extra groen kan komen en naar boomloze straten. In welke straten kunnen er bomen komen? Dat is door de kabels en leidingen in de grond vaak lastig. Gelukkig zijn er straten waar het wel kan”, zegt Helena Klok, projectleider vergroening Scheveningen.

In stadsdeel Scheveningen zijn heel wat straten die wel een portie groen kunnen gebruiken.


In de wijkagenda’s geven bewoners aan dat ze vergroening belangrijk vinden. De Kansenkaart is een middel om het gesprek te openen. “Zodra bewoners groene plannen hebben en er geld is, kunnen wij op de Kansenkaart in een oogopslag zien of het op een plek ook mogelijk is. Als het kan, kunnen we meteen aan de slag. Dat versnelt het vergroenen van de stad. Anders blijf je op elkaar wachten: soms is er een plan en geen geld of er is wel geld en geen plan. Nu staan we in de startblokken”, zegt Ron hoopvol.

Tekst: Merijn van Grieken
Beeld: Jurriaan Brobbel

Lees ook:
Gulden Klinker: deze groene bewoners zijn goud waard!
Een groener Scheveningen in zicht
Op naar een groener Scheveningen

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen