Buren toveren stenen hofje om tot groene oase

20-10-2020

Veertien gezinnen wonen met plezier in de Harry Diesfeldtlaan. Alleen de vele stoeptegels in het hofje was hen een doorn in het oog. Hoe anders is het nu. Plantenbakken, stijlvolle banken en insectenhotels. De bewoners hebben hun straat in Leidschenveen omgetoverd tot een groene oase!

Salvia, zwenk- en leliegras wuiven op en neer. Bijen en hommels vliegen van bloem naar bloem en vlinders fladderen van de lavendel naar de geraniums. En er is zelfs een kolibrievlinder gespot. Voor insecten is het sinds kort goed toeven in het autoloze straatje. En het wordt nog aantrekkelijker. Er komen nog Toscaanse jasmijn, heesters, notenboompjes, Japanse esdoorns en krentenboompjes bij. Vooral die laatste is favoriet bij huismussen en de koolmezen. 

Voor insecten is het sinds kort goed toeven in het autoloze straatje.


“We proberen het hier leuk te maken voor de beestjes, onszelf en het klimaat”, zegt bewoner Matthijs Zuidberg. “En dat lukt al aardig. Zoemden de bijen voorheen alleen in de lavendel voor onze voordeur, nu vliegen ze de hele straat door.” Ook is het groen van invloed op de warmte. “Dankzij de plantenbakken is de straat koeler en is het in de zomer geen bakoven meer. De stenen maakten het zo heet. Bovendien kan het regenwater beter de grond inlopen.” 

Wilco (links), Daniel en andere buren drinken graag koffie op de nieuwe bankjes.


Het belangrijkste voor de bewoners is de rust die het groen uitstraalt. “Het is ontspannend en relaxed. En we zijn nog hechter geworden met de straat”, zegt bewoner Daniel Palomo van Es. De buren drinken op de stoep koffie met elkaar en voorbijgangers blijven vaak spontaan staan voor een praatje. “Ze vragen ons of het wel mag van de gemeente en hoe we de vergroening hebben aangepakt.” 

Nieuwe groene wereld

Die aanpak begint bij de actieve buurman Wilco Plug. Een paar jaar geleden mailt hij de groenbeheerder Albert van Leidschenveen-Ypenburg met de wens of het grijs in de straat vervangen kan worden door meer groen. “Hij kwam kijken, besprak de mogelijkheden en gaf groen licht. Er ging een nieuwe groene wereld voor ons open”, vertelt Wilco. 

De straat voordat er plantenbakken in kwamen. [Foto: Wilco Plug]


“Ik appte in de Whatsapp-groep van de straat: ‘Beste buren, ik heb met de gemeente gesproken en de mogelijkheden lijken oneindig! Voelen we daar wat voor?’ Er kwamen meteen goede reacties op”, vertelt Wilco. Niet veel later komen de buren bij elkaar om hun wensen te bespreken. “Zo ontstond een steeds duidelijker lijstje: geen plantenbakken met scherpe hoeken, geen grote bomen, wel paarse bloemen, wintervaste planten en speelruimte voor de kinderen”, zegt Daniel.

Ontwerp is lastig

Via de groenbeheerder komt Wilco in contact met stichting Haagse Tuinbank (de stichting bestaat inmiddels niet meer) die hen kon helpen met het aanvragen van subsidie, het ontwerp van de plantenbakken en de plantkeuze. “Het ontwerp was best lastig. We hebben allerlei varianten met krijt op de stoep getekend. Uiteindelijk kozen we voor een Tetris-vorm van 40 centimeter van donker steen.”

Wilco legt het eindplan voor aan groenbeheerder Albert. “Wij toetsen of het ontwerp, materiaal- en beplantingskeuze akkoord is. Dat zag er prima uit. Wij leggen bij akkoord de plantenbakken en bankjes aan en leveren de aarde en planten. De bewoners zetten ze zelf met elkaar in de grond”, legt Albert uit. 

Stenen eruit, plantenbakken erin! [Foto: Wilco Plug]
Het ontwerp is best lastig. Uiteindelijk kiezen de bewoners voor bakken in Tetris-vorm van donker steen. [Foto: Wilco Plug]
Er komt steeds meer groen bij... [Foto: Wilco Plug]


Door corona liep het beplanten anders. Men mocht door de maatregelen niet samen klussen. “Uiteindelijk heeft een hovenier de planten in de grond gestopt. We waren zo blij met hem. We zagen het elk uur mooier worden. We zijn ongelooflijk trots op het eindresultaat. Het is nu puur genieten voor onze deur”, zegt Wilco trots.

Actieve bewoners

Ook Albert is blij met het resultaat. “Het is een project van lange adem, maar die staat of valt met actieve bewoners. Je moet bewoners hebben die de kar trekken. Ik was erg blij met Wilco. Hij zat er bovenop. Het is een misverstand dat je de gemeente mailt met een wens voor meer groen en dat je vervolgens achterover gaat leunen. Nee, het is een buurtinitiatief en een samenspel met de gemeente.” 

Van het grijs is niets meer over in de Harry Diesfeldtlaan... het is nu een groene oase.


Genomineerd voor de Gulden Klinker 2021 

Het vergroeningsproject Harry Diesfeldtlaan is in de zomer geopend door de stadsdeeldirecteur en is genomineerd voor de Gulden Klinker 2021
. De klinker is een waardering voor bewoners die werken aan een schone en veilige omgeving. De klinker wordt in 2021 in de bestrating gelegd. Zo ziet iedereen dat daar hard wordt gewerkt aan een prettige buurt. 

Waar moet je bij een vergroeningsaanvraag op letten?

 Een vergroeningsaanvraag bij de gemeente moet aan een aantal voorwaarden voldoen: 

·      Het initiatief moet vanuit de bewoners komen. Er is een duidelijke initiatiefnemer vanuit de bewoners die de kar trekt en contact heeft met de gemeente;

·      De meeste bewoners in de straat hebben geen bezwaar tegen de aanvraag; 

·      Een meerderheid van de buren is het eens met het ontwerp van het vergroeningsplan;

·      Drie bewoners van drie verschillende huishoudens ondertekenen een convenant voor het groenonderhoud, maar hoe meer handjes hoe lichter te werk;

·      Jaarlijks evalueren gemeente en bewoners het project: wat gaat goed en wat niet?

·      De gemeente blijft eigenaar van de omgeving; het onderhoud is voor de bewoners.  

Wil jij ook meer groen in jouw straat?

Ben jij een actieve buurtbewoner en wil je je met jouw buren inzetten voor meer groen in de straat? Bekijk dan eens het stappenplan van idee tot realisatie. 

Lees ook: 

Meer groen gewoon doen! 

Tekst & Beeld: Merijn van Grieken

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen