Gulden Klinker voor de Werkgroep Ecologisch Beheer Westduinpark

06-04-2018

De vrijwilligers van Werkgroep Ecologisch Beheer Westduinpark kregen vandaag een Gulden Klinker voor hun inzet in het Westduinpark en de Bosjes van Poot.Iedere derde zondag van de maand gaan ze de duinen in en halen ze plantensoorten weg die niet in de duinen horen.

Zo zorgen ze ervoor dat het duinlandschap haar waarde en unieke karakter behoudt. Door de jaren heen zijn de duinen door allerlei omstandigheden overwoekerd met planten die oorspronkelijk niet in de duinen thuis horen. Om na de grote herstelwerkzaamheden van 2011-2013 de oorspronkelijke duinnatuur beter te beschermen werd de Werkgroep Ecologisch Beheer Westduinpark in het leven geroepen. De werkgroep is een aanvulling op het reguliere onderhoud en zorgt ervoor dat de duinen weer geschikt worden en blijven voor de echte duinplanten. Planten die bestand zijn tegen hitte, stuifzand en andere heftige omstandigheden.

Het geheim van de duinen…
De werkgroep wordt gecoördineerd door de Haagse natuurliefhebbers Andre Smit en Eric Wisse. 
Eric Wisse: “ Het geheim van de duinen is dat op arme grond meer kan bestaan dan op rijke grond. Dan kunnen meer planten naast elkaar bestaan, daarom willen we niet dat het overwoekerd raakt. Je ziet het niet direct, maar de duinen zijn de meest biodiverse plek van Europa, in de ruim 3000 kilometer duin komen de meeste soorten planten en dieren voor. Dat komt omdat je veel verschillende stukjes hebt, je hebt stukjes die stuiven, stukjes met veel zeewind, stukjes met weinig wind, stukjes met water enzovoort. Ieder stukje heeft zijn eigen kenmerkende planten, de specialisten zeg maar die daar kunnen gedijen.“

Grover dan tuinieren
Eric is erg actief in het Haagse groen. Al sinds jonge leeftijd is hij natuurgids bij de IVN en geeft hij rondleidingen in de duinen. Daarnaast is hij duinconsulent voor Stichting Duinbehoud, is hij vrijwilliger bij de Haagse Vogelbescherming en adviseert hij diverse stadstuinen en -initiatieven. In 2013 meldde hij zich aan bij de werkgroep en werd hij al snel een van de begeleiders. Eric: “Als kind ben ik jarenlang op vakantie geweest in de duinen. Ik kreeg er een band mee. Toen ik de oproep voor vrijwilliger zag, was ik meteen enthousiast. In de duinen werken is het leukste wat er is. Ik had ook al wat ervaring opgedaan en veel geleerd over duinplanten. Allemaal in de praktijk eigenlijk. Buiten in het veld leer je toch het meest. Je weet steeds beter wat je moet doen om een gebied geschikt te maken. Natuurlijk moet je je stappen wel goed overdenken en alle risico’s  kennen, maar het is een stuk grover werk dan tuinieren. Eigenlijk kun je het niet snel verkeerd doen.”

Weer of geen weer
Inmiddels is de werkgroep uitgegroeid tot een gemêleerde groep van zo'n vijftig vrijwilligers. Iedere derde zondag komen zeker twintig mensen in de duinen werken. VoorWelzijn verzorgt de 'koek en zopie' en begeleiden de kinderen die mee komen. Eric: “ Weer of geen weer. Er komen altijd mensen en er is altijd wel wat te doen. We hebben eigenlijk nog nooit mensen tekort gehad. Ook buiten de vaste zondagen gaan we wel eens in kleine groepjes aan de slag. Het is een gezellige groep, met allemaal gemotiveerde mensen en weinig gedoe. We zijn eigenlijk een soort duinfamilie,” lacht hij.
De werkgroep heeft in de afgelopen vijf jaar veel werk verzet. “Heel veel stukjes duin liggen er weer netjes bij en geven je ook echt het gevoel dat je door duinen loopt. Het mooiste resultaat vind ik dat het ons gelukt is om de zuidhellingen weer geschikt te maken voor de oorspronkelijke duinsoorten. En ook de sociale aspecten mogen we zeker niet vergeten, we werken prettig samen en mensen gaan altijd blij en voldaan naar huis.”

Persoonlijke missie
Met de Gulden Klinker krijgt de werkgroep waardering voor hun jarenlange inzet.
Eric: "Ik vind het wel leuk dat dit project wordt gezien als 'Gulden Klinker waardig', we halen ook wel zwerfafval weg, maar het project an sich heeft toch een ander karakter. Het is altijd leuk als je waardering krijgt voor wat je doet. Soms ben je alleen maar aan het strijden om je zaakjes voor elkaar te krijgen, dan is het wel fijn om ook een keer te horen dat je het goed doet. En persoonlijk vind ik het belangrijk dat iedereen weet hoe waardevol de duinnatuur is. Dit moet veel bekender worden bij de mensen. Dat is een soort missie van me geworden. Ga de duinen in en kijk goed om je heen, dan zul je zien hoe bijzonder de duinen zijn!”

Wist je dat...

  • het Westduinpark een van de meest bezochte duinparken in Nederland is. Ruim 600.000 bezoekers brengen in totaal twee miljoen bezoeken per jaar.
  • in onze duinen de meeste soorten nachtvlinders voorkomen
  • er in de duinen extreem veel soorten paddenstoelen zijn, ook hele zeldzame
  • jij ook genomineerd kan worden voor een Gulden Klinker als je iets doet om je omgeving schoner of leefbaarder te maken. Kijk maar eens op www.denhaag.nl/guldenklinker 
  • je meer verhalen over de Gulden Klinker kunt lezen op Haagse Handen

Meer weten?
Meer informatie over de Werkgroep Ecologisch Beheer Westduinpark en hun werkzaamheden vind je op hun website.
Wil je meer weten over het Westduinpark? Kijk eens op de website van gemeente Den Haag of bekijk onderstaand filmpje.

 

Foto: Fleur Beemster

Cookie-instellingen